Αρχική Νέα Τοπικά Την ακτοπλοϊκή αυτονόμηση με το Β. Αιγαίο εξετάζει η Θεσσαλονίκη

Την ακτοπλοϊκή αυτονόμηση με το Β. Αιγαίο εξετάζει η Θεσσαλονίκη

5


 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη Χίο έχει η πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Σε μια προσπάθεια να βγει η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Μακεδονία από την απομόνωση, σε ό,τι αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση με νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης προωθεί την ιδέα ίδρυσης ναυτιλιακής εταιρείας με «δυνάμεις» της περιοχής.
   Τη συγκεκριμένη πρόταση εισηγήθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης και έτυχε της θετικής έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η σύνταξη τεχνικοοικονομικής μελέτης σκοπιμότητας, όπου το Επιμελητήριο θα έχει ρόλο συντονιστή. «Θέλουμε να οργανώσουμε τους φορείς της πόλης και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων με οδηγό την οικονομοτεχνική μελέτη», σημείωσε ο κ. Ζορπίδης, εκτιμώντας μάλιστα ότι η ίδια εταιρεία θα μπορούσε να αναλάβει ακόμη και το έργο της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας.
   Το θέμα βέβαια θα μπορούσε να περάσει στα χέρια και των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας, με πρωταγωνιστές Επιμελητήρια, Δήμους αλλά και Νομαρχίες. Ε δεδομένο ότι τα νησιά μας έχουν οφέλη από το βορειοελλαδίτικο εσωτερικό οικισμό μία τέτοια προσπάθεια των Θεσσαλονικέων θα μπορούσε αν όχι να ενισχυθεί τουλάχιστον να υποστηριχθεί.
   Το θέμα αναμένουμε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Επιμελητήριο Χίου, που μπορεί να διεκδικήσει από τώρα ρόλο στην όλη προσπάθεια.
   Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης προτείνε επίσης οι διαδικασίες να ξεκινήσουν μετά τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, ώστε «να μη χαθεί το θέμα μέσα στη δίνη της προεκλογικής περιόδου», κάτι που φαίνεται πως έγινε αποδεκτό από το σώμα.