Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Ηλίας Πολυχνιάτης: Δεν συζήτησε η συβουλευτική επιτροπή της ΔΕΥΑΧ το θέμα αύξησης...

Ηλίας Πολυχνιάτης: Δεν συζήτησε η συβουλευτική επιτροπή της ΔΕΥΑΧ το θέμα αύξησης ορίων υδραργύρου

14


Κύριε διευθυντά,
Διαβάζοντας τον τοπικό Tύπο, μετά την επιστροφή μου από δεκαήμερο ταξίδι, έπεσε στην αντίληψή μου άρθρο, της 8ης Σεπτεμβρίου, «Δε λαμβάνονται χωρίς βάσανο οι αποφάσεις», όπου δημοσιεύονταν οι απόψεις μου για τη νέα υπουργική απόφαση που ανεβάζει το αποδεκτό όριο για τον υδράργυρο στο νερό, στα 1,65 μg/L.
Επίτρεψέ μου να τις συμπληρώσω με μια σκέψη που τη στιγμή της εντατικής εργασίας, που έδωσα τη συνέντευξη, διέφυγε.
Βεβαίως θεωρώ εξ ορισμού, ότι οι υπουργικές αποφάσεις, όπως η εν λόγω, δεν μπορεί να εκδίδονται ατεκμηρίωτα και αβασάνιστα. Και βεβαίως η τυπική διαδικασία της έκδοσης της συγκεκριμένης απόφασης είναι αποδεκτή, αφού προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Όμως τίθεται ένα ερώτημα. Το αίτημα για αύξηση του ορίου του υδραργύρου διατυπώθηκε προφανώς από τη ΔΕΥΑΧ. Γιατί όμως ο προβληματισμός για την τροποποίηση αυτή να μην είχε τεθεί προηγουμένως υπόψη της συμβουλευτικής της ΔΕΥΑΧ επιτροπής, που τον περασμένο Μάρτη συγκροτήθηκε και έχει χαρακτήρα ευρέος επιστημονικού οργάνου;
Γιατί να μην είχε ζητηθεί η άποψή της επί της ουσίας, κάτι που ενδιαφέρει περισσότερο; Γιατί δηλαδή συγκροτήσαμε αυτή την επιτροπή; Το θέμα ήταν σοβαρό και τυπικό των ενδιαφερόντων της επιτροπής, όπως και άλλα, π.χ. η χρήση του τμήματος των σωλήνων του Ναγού.

Tου HΛIA ΠOΛYXNIATH
Προέδρου του Παρ. B. Aιγαίου της Ένωσης Eλλ. Xημικών

Σ.Σ. η επιστολή του κ. Πολυχνιάτη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ