Αρχική Νέα Τοπικά Απ. Βεντούρης, Γ. Βεντούρης και Κ. Αγαπητός με άρμα τη ΝΕΛ διεκδικούν...

Απ. Βεντούρης, Γ. Βεντούρης και Κ. Αγαπητός με άρμα τη ΝΕΛ διεκδικούν λόγο και ρόλο στις εξελίξεις στην ακτοπλοΐα

87

Κάθε ημέρα που περνά κάποια από τα μέλη της «παλιάς φρουράς» της ελληνικής ακτοπλοΐας κάνουν ολοένα και εντονότερη την παρουσία τους καταρρίπτοντας τη θεωρία εκείνων που υποστήριζαν ότι μετά την εμφάνιση του φαινομένου Σφηνιά ακτοπλόοι εφοπλιστές, όπως εκείνοι που σήμερα απαρτίζουν την ηγετική ομάδα της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, δεν θα είχαν καμία τύχη. Η ζωή όμως έχει άλλους κανόνες. Ο Π. Σφηνιάς δεν υπάρχει σήμερα και το όραμά του για το «μετρό του Αιγαίου» ναυάγησε στις Πόρτες, ενώ μερικοί από τους «τελειωμένους» είναι εδώ, διεκδικώντας δυναμικά ρόλο στην «επόμενη ημέρα» της ελληνικής ακτοπλοΐας, αν φυσικά ενστερνίζεται κανείς την εκτίμηση ότι θα υπάρξει «επόμενη ημέρα».

 

Ολα τα κομμάτια του παζλ που λέγεται «ΝΕΛ» οδηγούν πολλούς στο συμπέρασμα πως στην άκρη του τούνελ της εταιρείας βρίσκεται μια δεύτερη ευκαιρία να λειτουργήσει στο Αιγαίο μια ακτοπλοϊκή εταιρεία ικανή να ρίχνει βότσαλα στη «λίμνη» προκαλώντας μικρά τσουνάμι, κάτι που δεν κατάφερε η άλλοτε κραταιά Minoan Flying Dolphin, νυν Hellenic Seaways. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η Hellenic Seaways βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο εκείνων που πριν από λίγα χρόνια είχαν μετατραπεί σε σάκο του μποξ των εμπνευστών μιας άλλης ακτοπλοΐας που δεν κατέπλευσε ποτέ στο Αιγαίο.
Οι Απ. Βεντούρης, Γ. Βεντούρης και Κ. Αγαπητός ξαναγύρισαν «στον τόπο του εγκλήματος» και με άρμα τη ΝΕΛ διεκδικούν αυτή τη φορά λόγο και ρόλο στις εξελίξεις, χτίζοντας μια υπολογίσιμη δύναμη που, καλώς η κακώς, ουδείς μπορεί σήμερα να αγνοήσει.

Ο Απ. Βεντούρης μαζί με τον Ι. Αρβανίτη, ιδιοκτήτη της εταιρείας μεταφορών Imperio, ήταν εκείνοι που «διάβασαν» τις ευκαιρίες που διανοίγονται μέσω της ΝΕΛ την εποχή που η εταιρία απειλούνταν με κατάρρευση. Με τις απαραίτητες κινήσεις πήραν την εταιρεία στα χέρια τους, αν όχι με τις ευλογίες, τουλάχιστον με τη σιωπηλή συγκατάβαση των μετόχων της, που είχαν κουραστεί να βλέπουν μια άλλοτε ακμάζουσα εταιρεία να φθίνει ημέρα με την ημέρα παρασύροντας στον πάτο του βαρελιού και τις επενδύσεις τους.


Σήμερα οι κκ. Βεντούρης και Αρβανίτης είναι οι βασικοί μέτοχοι της ΝΕΛ, μιας εταιρείας η οποία ιδρύθηκε το 1972 ως εταιρεία λαϊκής βάσης με έδρα τη Μυτιλήνη και δραστηριοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1974, με τη δρομολόγηση πλοίων στις γραμμές που συνέδεαν τον Πειραιά με τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Επίσης στο διοικητικό σχήμα μετέχουν ο κ. Θ. Λιάγγος από τη θέση του γενικού διευθυντή, καθώς και ο κ. Θ. Παπαγεωργίου, διευθυντής οικονομικών της εταιρείας.


Ο κ. Λιάγγος προέρχεται από τον χρηματοοικονομικό τομέα και θεωρείται έμπειρος στα του Χρηματιστηρίου, ενώ ο κ. Παπαγεωργίου είναι ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Απ. Βεντούρη, αφού είναι δίπλα του 15 και πλέον χρόνια διαχειριζόμενος τα οικονομικά του.


Αυτή η ομάδα και κυρίως ο Απ. Βεντούρης από την πρώτη στιγμή έδειξαν τις προθέσεις.


Στρίμωξε στη γωνία τα Γαλλικά Ναυπηγεία για την αποτυχία τους στις μηχανές των Αίολων και κατάφερε να πάρει αποζημίωση ύψους 10 εκατ. ευρώ συν καινούργιες μηχανές για τα ταλαιπωρημένα πλοία.


Επιτέθηκε στη διοίκηση της Hellenic Seaways για τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε θεωρώντας τα χαρακτηριστικό δείγμα «δημιουργικής λογιστικής». Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της First Business Bank κατηγορώντας την τράπεζα, ούτε λίγο ούτε πολύ, για εκβιασμό και τώρα διεκδικεί το 33% της Hellenic Seaways που κατέχουν σήμερα οι Μινωικές Γραμμές.


Στο μεσοδιάστημα πέρασε τον σκόπελο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με επιτυχία και κατάφερε να εκτοξεύσει τη μετοχή της ΝΕΛ στα ύψη. Τι άλλο να ζητήσει ένας μέτοχος;


Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Απ. Βεντούρη, κάτι που ίσως να μη γνωρίζει και ο ίδιος, αφού δεν είναι μόνος στον πλανήτη «ακτοπλοΐα» και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει πολλές παραμέτρους υπόψη του.


Αλλά αυτό για το οποίο ξεχωρίζει δεν είναι η επιλογή της διαδρομής, αλλά το στυλ με το οποίο βαδίζει σε αυτή τη διαδρομή. Αυτό το στυλ είναι που έχει θορυβήσει πολλούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Βεντούρης κινείται φέρνει την ακτοπλοΐα πολλά χρόνια πίσω, χωρίς ωστόσο να δίνουν μια επαρκή εξήγηση άξια να καταγραφεί για το τι είναι αυτό το «πίσω» και σε τι συνίσταται.


Το μόνο δεδομένο είναι πως αυτή τη χρονική περίοδο η ΝΕΛ διεκδικεί το 33% των Μινωικών Γραμμών στη Hellenic Seaways, ένα ποσοστό που ως πριν από λίγες ημέρες διεκδικούσε και ο κ. Π. Λασκαρίδης, ο οποίος φέρεται να μην είναι διατεθειμένος να αυξήσει την προσφορά των 2,95 ευρώ ανά μετοχή που προσέφερε στις Μινωικές, οι οποίες εμφανίζονται να μη συζητούν καμία διαπραγμάτευση με μια τιμή μικρότερη των 3,50 ευρώ ανά μετοχή.


Το ερώτημα είναι τι θα κάνει τώρα ο κ. Βεντούρης. Θα ανταποκριθεί στις Μινωικές ή θα αναζητήσει άλλους τρόπους για να αυξήσει τη συμμετοχή του στην HSW και κατ’ επέκταση και την επιρροή του στις εξελίξεις.


Ή μήπως τελικά όλα αυτά γίνονται να αποκτήσει ξανά λάμψη η ακτοπλοΐα και έτσι να βρει ευκολότερα εκτός ακτοπλοΐας τα κεφάλαια που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της;


ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Πονοκέφαλοι σε Πειραιά και Κρήτη


Ο κ. Απ. Βεντούρης ήταν αυτός ο οποίος τράβηξε κοντά του στην εταιρεία τον αδελφό του Γ. Βεντούρη, αναθέτοντάς του τον τομέα της ναυτιλιακής και τεχνικής εκμετάλλευσης, καθώς και τον Κ. Αγαπητό, στον οποίο ανέθεσε την εμπορική εκμετάλλευση της εταιρείας.


Ο κ. Γ. Βεντούρης στη διάρκεια των περασμένων ετών έγινε ευρέως γνωστός εξαιτίας της αντιδικίας του με την πρώην σύζυγό του Χαρά, μια προσωπική υπόθεση που εξελίχθηκε ερήμην του σε τηλεοπτικό σίριαλ, μια εικόνα που την εποχή εκείνη θεωρήθηκε ότι τον αδικούσε αφενός διότι η οικογένεια Βεντούρη είχε μια μακρά πορεία στα ναυτιλιακά πράγματα της χώρας και αφετέρου γιατί και ο ίδιος προσωπικά είχε αναπτύξει μια επιτυχημένη, πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα με αιχμή του δόρατος την ακτοπλοΐα.


Ο κ. Κ. Αγαπητός επί σειρά ετών υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ο σκληρότερος επικριτής των εκάστοτε διοικήσεων της Hellenic Seaways από την εποχή του Π. Σφηνιά και ύστερα, εκτιμώντας ότι τα πρόσωπα που τις απάρτιζαν δεν μπορούσαν να τη βοηθήσουν να πάει μπροστά κρατώντας τον εγκλωβισμένο αφού είχε ανταλλάξει τα πλοία του με μετοχές της, οι οποίες – κατά τη γνώμη του – δεν είχαν κανένα αντίκρισμα από τη στιγμή κατά την οποία η εταιρεία δεν κατάφερε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.


Ο κ. Αγαπητός ωστόσο δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια να κλαίει πάνω από το πεθαμένο όραμα του Π. Σφηνιά, αλλά ανέπτυξε μια έντονη δραστηριότητα στο τομέα των ro-ro που κρίνεται ως επιτυχημένη ως τη στιγμή που μια ατυχής έμπνευση οδήγησε ένα πλοίο του με ελληνική σημαία και ελληνικό πλήρωμα στα Κατεχόμενα της Κύπρου «χαρίζοντάς» του μια δημοσιότητα που δεν θέλει να θυμάται.


Εντασσόμενος στο σχήμα της ΝΕΛ, όπου σήμερα κατέχει τη θέση του διευθυντή εμπορικής εκμετάλλευσης, παραχώρησε τα ro-ro πλοία του, καθώς και ένα μεγάλο μερίδιο μετοχών που κατείχε στη Hellenic Seaways, το οποίο επιτρέπει πλέον στον κ. Βεντούρη να παρεμβαίνει δυναμικά στα εσωτερικά της εταιρείας προκαλώντας πονοκεφάλους τόσο στον Πειραιά όσο και στην Κρήτη.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής, 24 Σεπτ. 2006