Αρχική Πολιτισμός ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ: Ανάγκη ανάδειξης της οικίας Μικέ Δ. Δαμαλά, στρατηγείο του Πλαστήρα

ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ: Ανάγκη ανάδειξης της οικίας Μικέ Δ. Δαμαλά, στρατηγείο του Πλαστήρα

16

 
     Την ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού να προστατέψουν παλιά αρχοντικά, όταν μάλιστα αυτά είναι συνδεδεμένα με την ιστορία του τόπου μας επισημαίνεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Πελινναίο». Η ειδική αναφορά γίνεται για την οικία Μικέ Δ. Δαμαλά, όπου όπως σημειώνεται το όνομα της οικογένειας Δαμαλά συνδυάστηκε με την Ιστορία της Ιπποσύνης της Δυτικής Ευρώπης αλλά και με σημαντικά γεγονότα της Χίου, όπως κατά την υπογραφή της Συνθήκης του 1346 μεταξύ των βυζαντινών φεουδαρχών και των Γενοβέζων κατακτητών.
    
   Το όνομα της οικογένειας Δαμαλά συνδυάστηκε με την Ιστορία της Ιπποσύνης της Δυτικής Ευρώπης αλλά και με σημαντικά γεγονότα της Χίου, όπως κατά την υπογραφή της Συνθήκης του 1346 μεταξύ των βυζαντινών φεουδαρχών και των Γενοβέζων κατακτητών. Οι Δαμαλά υπήρξαν δραστήριοι έμποροι και τραπεζίτες, ανέδειξαν Αγωνιστές του Έθνους, Ευεργέτες, έναν Μητροπολίτη, ένα Βοεβόδα, δημογέροντες και δημάρχους. Οι ιδιοκτησίες τους εκτείνονταν κατά τον Μεσαίωνα στο Δαφνώνα, στη Βολισσό, στην Καλαμωτή και στα Καρδάμυλα. Τα νεότερα χρόνια οι Δαμαλά διέμεναν στην πόλη της Χίου. Στον  Κάμπο διατήρησαν, έως τις αρχές του 19ου αιώνα, ιδιοκτησίες στο Φραγκοβούνι, στη Σέρμπα, στο Σιερό, και στο Κοντάρι.
   Στη Χίο σώζεται ακόμα η οικία Μικέ Δαμαλά, στην οδό Μιχαήλ Λιβανού 48-50. Πρόκειται για χαρακτηριστικό κτίσμα του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, ανάλογο με τις ερειπωμένες οικίες Συννεφιά και Μηλιάδη-Κοκκάλη (Λιβανού 4 και 47 αντίστοιχα), την οικία Πατσάρη (1866, Βενιζέλου 60), την οικία Ζυγομαλά (1874, Βενιζέλου 60). Σε αυτό το σπίτι έμεινε και οργάνωσε το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης του 1916 ο Νικόλαος Πλαστήρας, μαζί με συγγενείς και φίλους της οικογένειας Δαμαλά. Σε αυτό το σπίτι έμειναν κατά τη διάρκεια του Εθνικού Κινήματος του 1922, το οποίο κήρυξε ο Πλαστήρας από την οικία Λιβανού, οι συνεργάτες του Νικόλαος Βασιλάκης, Γεώργιος Ξυλάς, Γιαννάκος Σπηλιόπουλος και Ηλίας Ασπιώτης.
   Σε οποιοδήποτε πολιτισμένο μέρος του κόσμου θα υπήρχε τουλάχιστον μια διακριτική επιγραφή στην πρόσοψη εις ανάμνηση των προσώπων που έζησαν και των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο κτίριο. Στη Χίο του 21ου αιώνα το μέλλον της οικίας Δαμαλά είναι επισφαλές.
   Η Ιστορία, το Υπουργείο Πολιτισμού και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουν να σεβαστούν και να προστατέψουν τις εξωτερικές όψεις και το εσωτερικό της οικίας Δαμαλά διότι αποτελεί αναπόσπαστο και αξιόλογο τμήμα του πολεοδομικού ιστού στον Κάτω Γιαλό, διότι υπήρξε κατοικία μιας μεγάλης οικογένειας του νησιού και κυρίως διότι στους χώρους της γράφτηκαν σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας από έναν Ήρωα του Έθνους.
   Το «Πελινναίο» κατέγραψε τα γεγονότα και τα παραδίδει στους αναγνώστες του, μαζί με άλλες πληροφορίες για την οικογένεια, στο τεύχος 39 που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.