Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πλαστά φάρμακα, «βόμβες» κατά της υγείας, του Τάσου Σαραντή

Πλαστά φάρμακα, «βόμβες» κατά της υγείας, του Τάσου Σαραντή

5

Μια υπό άνθιση βιομηχανία, αυτή των πλαστών φαρμάκων, απειλεί την υγεία και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ απειλεί να τινάξει στον αέρα τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση των θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών.


Τα πλαστά φάρμακα, που περιέχουν συνήθως τοξικές ουσίες ή ελάχιστα έως καθόλου ενεργά συστατικά προορίζονται για θεραπείες θανατηφόρων, αλλά καταπολεμήσιμων, ασθενειών στις οποίες περιλαμβάνονται η ελονοσία, η φυματίωση και ο τυφοειδής πυρετός.


Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 περίπου 500 παιδιά πέθαναν στην Ινδία, την Αϊτή, το Μπαγκλαντές και τη Νιγηρία από νεφρική ανεπάρκεια έπειτα από τη λήψη ενός πλαστού σιροπιού με παρακεταμόλη το οποίο ήταν μολυσμένο με έναν τοξικό διαλύτη.


Το 2001 περίπου 192.000 ασθενείς πέθαναν στην Κίνα έπειτα από τη λήψη πλαστών φαρμάκων. Την ίδια χρονιά οι κινεζικές αρχές έκλεισαν περίπου 1.300 εργοστάσια κατά τη διάρκεια έρευνας για 480.000 περιπτώσεις πλαστών φαρμάκων, αξίας 57 εκατομμυρίων δολαρίων.


Σήμερα, υπολογίζεται ότι τα μισά από τα φάρμακα που πωλούνται στη νοτιοανατολική Ασία είναι πλαστά. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά είναι πλαστές εκδόσεις των νέων αντιελονοσιακών φαρμάκων που βασίζονται κυρίως στην ουσία αρτεμισινίνη και θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την συγκράτηση της εξάπλωσης της ασθένειας.


Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στην Καμπότζη αποκάλυψε ότι το 71% των βασιζόμενων στην αρτεμισινίνη φαρμάκων  που πωλούνται στη χώρα είναι πλαστά. Σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ασία το 53% των ανάλογων φαρμάκων που πωλήθηκαν κατά την περίοδο 2002 και 2003 ήταν επίσης πλαστά.


Οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας υπολογίζουν ότι το εμπόριο των πλαστών φαρμάκων μπορεί να προκαλεί περισσότερους θανάτους και βλάβες απ’ ότι το παράνομο εμπόριο των ναρκωτικών.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων,το 2005 οι πωλήσεις πλαστών φαρμάκων σε ολόκληρο τον κόσμο υπερέβησαν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ο αριθμός είναι 10 φορές υψηλότερος. Το Κέντρο για τα Φάρμακα για το Δημόσιο Οφελος, μια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζεται από τη αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία, προβλέπει ότι οι πωλήσεις από τα πλαστά φάρμακα σε ολόκληρο τον κόσμο θα φτάσουν τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2010, εκτός αν το εμπόριό τους περιοριστεί.


Η βιομηχανία των πλαστών φαρμάκων υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών που σκοτώνουν 14 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως εκ των οποίων το 90% στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Επιπλέον, επειδή πολλά από τα πλαστά φάρμακα περιέχουν μικρές ποσότητες των αυθεντικών φαρμάκων, τα βακτήρια ή τα παράσιτα που τις προκαλούν γίνονται ανθεκτικότερα, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τις μελλοντικές γενιές φαρμάκων ξεπερασμένες.

 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 25/9/2006