Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Επίπεδα ρεκόρ πλησιάζει η φετινή τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική

Επίπεδα ρεκόρ πλησιάζει η φετινή τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική

9


NASA

Η τρύπα πάνω στην Ανταρκτική στις 22 Σεπτεμβρίου. Το όριο πλησιάζει τη Λατινική Αμερική στο πάνω μέρος 

 

Γενεύη

Η τρύπα στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική πλησιάζει σε έκταση το ρεκόρ του 2000, όταν είχε εξαπλωθεί σε έκταση 29 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Η αραίωση του όζοντος στη στρατόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική συνήθως κορυφώνεται το Σεπτέμβριο, αρχές της άνοιξης στο Νότιο Ημισφαίριο. Φέτος, όμως, άρχισε καθυστερημένα.


«Η εξασθένιση του όζοντος ξεκίνησε αρκετά αργά, αλλά όταν ξεκίνησε εξελίχθηκε ταχύτατα» δήλωσε ο Γκέιρ Μπράατεν του Οργανισμού, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη που παρακολούθησε το Reuters.


Η τρύπα έχει πλέον πλησιάσει τα επίπεδα του 2003, όταν είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έκταση, και πλησιάζει τα επίπεδα-ρεκόρ του 2000, είπε ο Μπράατεν.


Η αραίωση του όζοντος, που προστατεύει τη ζωή στη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία, αποδίδεται κυρίως στους χλωροφθοράνθρακες (CDFs), oυσίες που χρησιμοποιούνταν σε φιάλες αεροζόλ, κλιματιστικά και άλλα ψυκτικά συστήματα. Η χρήση των CFCs έχει πλέον καταργηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ωστόσο το καταστρεπτικό χλώριο θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα για πολλά ακόμα χρόνια.


«Περιμένουμε ότι τις επόμενες δύο δεκαετίες θα έχουμε εποχιακές τρύπες του όζοντος στο μέγεθος που βλέπουμε σήμερα» σημείωσε ο Μπράατεν.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) έχουν εκτιμήσει ότι έως το 2049 το στρατοσφαιρικό όζον θα έχει επανέλθει στα επίπεδα που καταγραφόταν πριν από το 1980 στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας, της Αυστραλασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.


Στην Ανταρκτική, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες επιτείνουν την καταστροφή του όζοντος, η επούλωση της τρύπας δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το 2065.


Πηγή: news.in.gr, 26/9