Αρχική Νέα Τοπικά Αλέκος Γαϊτάνος: “Μονόδρομος η Ενότητα”

Αλέκος Γαϊτάνος: “Μονόδρομος η Ενότητα”

7

Σε επιστολή του ο Υποψήφιος Νομάρχης κ. Αλέκος Γαϊτάνος αναφέρει:

 

“Πολίτες με σαφέστατο αριστερό ιδεολογικό προσανατολισμό πήραμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε στο Νομό μας την Ενωτική Αριστερή Κίνηση, ως έκφραση εκείνης της αρι-στεράς που πολιτικά και κοινωνικά δεν της ταιριάζει η περιχαράκωση και η ναρκισιστική αυταρέσκεια.
Επιλέξαμε τον ενωτικό δρόμο γιατί και τα προβλήματα του τόπου μας ενιαία είναι και η λύ-ση τους δεν επιδέχεται στείρες και άγονες μεταξύ μας αντιπαραθέσεις.


Απευθυνθήκαμε σε όλους εκείνους που δεν έχουν πάψει να πιστεύουν στην ανατροπή μιας μίζερης καθημερινότητας, τσαλακωμένοι από τη μέγγενη των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών του δικομματισμού.


Πολιτικών που οξύνουν τις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, συνθέτοντας χαρακτη-ριστικά γενικευμένου παρακμιακού τοπίου. Έτσι λοιπόν ενώ θα εντείνεται η αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών και η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση, οι επερχόμενες Νομαρχιακές εκλογές, παράλληλα με τον αυτοδιοικητικό, θα έχουν εξ αντι-κειμένου σε μεγάλο βαθμό και πολιτικό χαρακτήρα.


Μπροστά σε αυτήν τη κατάσταση τα κόμματα εξουσίας θα επιχειρήσουν για μια ακόμη φορά να μετατρέψουν τις εκλογές σε πεδίο ανταγωνισμού και καταμέτρησης των κομματικών τους επιρροών και σε παιχνίδι εντυπώσεων ζωγραφίζοντας τον πολιτικό χάρτη με μπλε και πράσι-να χρώματα.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά τις εξαγγελίες και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, εξα-κολουθεί να αφήνει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο, κρατώντας σημαντικές αποφάσεις και το σχεδιασμό ανάπτυξης του Νομού στο επίπεδο της Περιφέρειας με διορι-σμένο απ΄ αυτήν Περιφερειάρχη.


Επισημαίνουμε ότι η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε με το όραμα να είναι ο δη-μοκρατικός θεσμός της τοπικής κυβέρνησης σε επίπεδο Νομού.
Το όραμα αυτό ακυρώθηκε στην πράξη γιατί ούτε πόροι δόθηκαν ούτε αρμοδιότητες παρα-χωρήθηκαν, κάτι που η παρούσα Νομαρχιακή Αρχή αποδέχθηκε, συμβιβαζόμενη πλήρως  στο ρόλο του Κοινοτάρχη που η κεντρική εξουσία της επεφύλαξε.


Η πραγματικότητα που βιώνουμε στο Νομό μας  εξαιτίας της λεηλασίας του περιβάλλοντος φυσικού και πολιτιστικού στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης συνθέτει ένα τοπίο τε-λείως διαφορετικό από αυτό που θα θέλαμε.


Η ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης  δημιουργούν συνθήκες οικιστικού χάους σε άλλοτε πανέμορφες περιοχές του Νομού μας, το δε σφράγισμα της γης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.


Τα χιλιάδες κυβικά τσιμέντου και ασφάλτου στους δρόμους δεν στάθηκαν ικανά να συμβάλ-λουν στην επιστροφή των κατοίκων με συνέπεια η ερήμωση της υπαίθρου ιδιαίτερα στη Βό-ρεια Χίο να δημιουργεί απόγνωση στους ελάχιστους εναπομείναντες γέροντες.


Η ανεργία πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία  μας, οι δε συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι συμ-βάσεις έργου κρατάνε σε ομηρία όσους δεν συνωστίζονται στα ταμεία ανεργίας.


Τα έργα που στο τέλος της νομαρχιακής θητείας προβάλλονται και κάνουν τον κο Νομάρχη να επαίρεται για αυτά δεν αποτελούν παρά αποδείξεις τεράστιων καθυστερήσεων και κάποια από αυτά δικαιολογημένα χαρακτηρίζονται αμφιλεγόμενα (Φράγμα κόρης γεφύρι).


Η λύση του υδρευτικού προβλήματος δεν βρίσκεται με φαραωνικού τύπου φράγματα και κυρίως εάν δεν απαλλοτριωθεί και δεν αποδοθεί σε κοινωνικούς φορείς ο Κορακάρης.


Η αποσπασματικότητα, η έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού και προγραμματισμού, συνθέτουν την τριτοκοσμικού τύπου πολιτική πρακτική αυτής της Νομαρχιακής αρχής.

 

Κόντρα σε όλα αυτά εμείς  προβάλλουμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Αυτό της βιωσιμότη-τας και της αειφορίας όπου θα έχει ως κέντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.


Όπου η ιεράρχηση και η συμβατότητα στις ντόπιες συνθήκες θα αποτελούν άξονες της πολι-τικής.
Κανένας καλπονοθευτικός νόμος όπως ο υφιστάμενος του 42% δεν θα μας απογοητεύσει.


Μονόδρομος για μας είναι ο αγώνας και η πίστη μας στον άνθρωπο.

Πιστεύουμε πως η πρότασή μας μπορεί να συναντηθεί με τις διαθέσεις και τις ανά-γκες χιλιάδων συμπατριωτών μας. Τους καλούμε να σταθούν ενεργητικά στο πλάι μας, να τη συζητήσουμε και να τη διαδώσουμε.»”