Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Στρατής Γδύσης: Μεγάλα λόγια, ανύπαρκτο έργο κ. Παπαληέ

Στρατής Γδύσης: Μεγάλα λόγια, ανύπαρκτο έργο κ. Παπαληέ

39

Στρατής Γδύσης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τους «ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ»


Μεγάλα λόγια, ανύπαρκτο έργο κ. Παπαληέ


Διαβάζοντας την συνέντευξη του Δημάρχου Ομηρούπολης Δημήτρη Παπαληού στο «Χίος FM», όπως αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» της 22/9 θα μπορούσα και να προσβληθώ, σαν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Δημοτικής Κίνησης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ», αν δεν ήταν τόσο απροκάλυπτα σαφές ότι όλα αυτά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και οι παχιές ιδεολογίες, που τόσο εύκολα ξεδιπλώνονται από το Δήμαρχο, κανένα άλλο σκοπό δεν έχουν, παρά να καλύψουν τις αδυναμίες του στο τιμόνι του Δήμου Ομηρούπολης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια και το ΑΡΝΗΤΙΚΟ έργο που παρήγαγε.
Έτσι, για να μιλήσομε για την «ταμπακέρα», θα μπορούσε ο Δήμαρχος να μας εξηγήσει, με ποιο τρόπο τήρησε τις αρχές του κόμματος που συμμετέχει, από τη θέση του, τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Μη πληρώνοντας και κρατώντας σε ομηρία τους εργαζόμενους της Τεχνικής Εταιρείας; Κατασπαταλώντας τα έσοδα του Δήμου, χωρίς να παράγει κανένα έργο για τον τόπο; Αγνοώντας τις υποδείξεις των τοπικών συμβουλίων και τις προτεραιότητες που ψήφιζαν για την περιοχή τους; Αποφεύγοντας τις Λαϊκές Συνελεύσεις και, κυρίως, την έκθεση πεπραγμένων κάθε έτους, που έκανε μόνο για το 2003; Χρεώνοντας το Δήμο και υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών του τόπου;
Έτσι, ας αφήσει τις ιστορίες για τα καρτέλ, ας σταματήσει να πλασάρει παραμύθια  στους απλούς ανθρώπους του Δήμου μας και ας μας εξηγήσει το αυτονόητο: Πως γίνεται εκλεγμένος Δήμαρχος, που αμείβεται με χρήματα του Δημοσίου, να μην ασχολείται με το Δήμο, αλλά ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ, όχι μόνο για τους Δημότες, αλλά για όλους τους Χιώτες, να κάθεται σε καφενείο της προκυμαίας, ολόκληρη τη μέρα; Και έρχεται σήμερα και ζητάει ξανά τη ψήφο του λαού. Γιατί; Για να συνεχίσει αυτό που κάνει και σήμερα;
Δεν είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ και δεν απολογούμαι για το κόμμα. Όμως, συμμετείχα από την πρώτη στιγμή στην κίνηση του Κώστα Μούνδρου και έχω άποψη, τόσο για την κίνηση, όσο και για την συμπεριφορά της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ομηρούπολης. Σ’ αυτή τη φάση, πιστεύω, ότι η Συντονιστική του ΠΑΣΟΚ έπραξε το χρέος της απέναντι στον τόπο, έκανε την κριτική ή ακόμα και την αυτοκριτική για το μέλος της που ήταν Δήμαρχος, έκρινε ότι το έργο του ήταν ανεπαρκές και ο ίδιος ακατάλληλος και αναζήτησε λύσεις από την τοπική κοινωνία. 
Οι λύσεις πραγματικά βρέθηκαν. Ξεκινήσαμε σαν μια μικρή ομάδα, στην οποία συμμετείχαν και μέλη της συντονιστικής του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητοι πολίτες, αλλά και στελέχη και φίλοι άλλων κομμάτων.
Απευθύναμε, άμεσα, ένα ευρύ κάλεσμα σε συμπολίτες μας, ανεξάρτητα από κομματική προέλευση, το οποίο έγινε αποδεκτό από ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Πιστεύαμε και πιστεύομε ότι τα  προβλήματα του Δήμου μας είναι τόσο μεγάλα, που απαιτείται μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση για την αντιμετώπιση τους.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να παρατηρηθεί ότι η Νέα Δημοκρατία, ή για να ακριβολογούμε ένα τμήμα της, δεν μπόρεσε να κατανοήσει τις προθέσεις μας και εκμεταλλευόμενη ένα επαγγελματία Δήμαρχο, που έχει άλλες ανώτερες βλέψεις και προσδοκώντας σε μια διάσπαση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, θεώρησε ότι μπορεί να «πάρει» το Δήμο, νομίζεις και το πρόβλημα ήταν πιο κόμμα θα επικρατήσει και όχι τα πραγματικά προβλήματα των δημοτών. Η μέχρι σήμερα πενιχρή αποδοχή που έχει η υποψηφιότητα του Μαλαφή στο Δήμο Ομηρούπολης αποδεικνύει ότι ο λαός μας έχει σωστά αισθητήρια και έχει κατανοήσει τις δικές μας προθέσεις.
Η κίνηση «ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ» που δομήθηκε σαν μια ανεξάρτητη κίνηση με ευρύτερη αποδοχή από πολλούς κομματικούς χώρους, διατηρεί ακέραιο το χαρακτήρα της σήμερα, παρόλη τη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ.
Ισχύς μας είναι η επιθυμία μας να προσφέρομε στον τόπο ανιδιοτελώς, να μπορέσομε μέσα από μια ισχυρή ομάδα να συλλέξομε γνώσεις και εμπειρίες, προς αποκλειστικό όφελος του Δήμου μας. Δεν απορρέει η ισχύς μας από καμιά σημαία κόμματος, μας ικανοποιεί, όμως, και μας τιμά η στήριξη μας από ένα μεγάλο κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ. Αν και δεν θεωρήσαμε ότι το ΠΑΣΟΚ, σε καμιά περίπτωση, είχε την υποχρέωση να μας στηρίξει, θα πρέπει να εξάρουμε το γεγονός ότι, ακόμα και σε βάρος ενός κομματικού μέλους του, έκανε τις επιλογές του με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου.
Ακατανόητη, όμως, είναι η απαίτηση του κ. Παπαληού να απαιτεί τη στήριξη του κόμματος του γιατί, απλά και μόνο, είναι μέλος του. Τα λόγια του Δημάρχου εμφανίζουν μια σοβαρή αιτία της κακοδαιμονίας, σε πολλές περιπτώσεις, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου άτομα, χωρίς ικανότητες ή ακόμα και με αποδεδειγμένες αδυναμίες, αναρριχώνται σε θέσεις, μόνο και μόνο γιατί τυγχάνουν μέλη κάποιου κόμματος και προφανώς αποτυγχάνουν. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό της νοοτροπίας αυτής είναι αυτό που συνάγεται από τα λεγόμενα του Δημάρχου, ότι δεν θα τον πείραζε, ακόμα και «αν τον κατέβαζαν από το γάιδαρο», φτάνει να τον υποστήριζαν.