Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Γιώργος Γεωργίτσης: Η αρχή της επικουρικότητας και ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, πνοή για...

Γιώργος Γεωργίτσης: Η αρχή της επικουρικότητας και ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, πνοή για τις γειτονιές του Δ. Χίου

87

 Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ  ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ , ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ TOY ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ


       Του Γ.Σ.ΓΕΩΡΓΙΤΣΗ  υποψ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ


Ως ένα ζήτημα επιβίωσης για την πρωτεύουσα   πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί η ανάπτυξη της γειτονιάς προκειμένου να μην εξελιχθεί η πόλη σε ένα απλό σύνολο υπεράριθμων κατοίκων που ζουν και κινούνται στα στενά όρια του κέντρου.
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή θα είναι η ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των συνοικιών και του ιστορικού κέντρου.
Είναι λοιπόν ευνόητο ότι ακόμη μία φορά ανοίγει «πεδίο δόξας λαμπρό» , για την εφαρμογή είτε μιας  έντιμης πολιτικής, είτε για την συνέχιση της γνωστής πολιτικής των ρουσφετιών και της εξυπηρέτησης  των ημετέρων.
Η θέση μας
Όλοι στο παρελθόν έχουμε γίνει μάρτυρες πλήθους υποσχέσεων και ρουσφετολογικών ή εκλεκτικών  πολιτικών παραγωγής έργου στη γειτονιά, για λόγους που όλοι είναι εύκολο να αντιληφθούν.
Ανάλογα σε αριθμό είναι και τα αιτήματα δημοτών που δεν ικανοποιούνται με την δικαιολογία ή και υπό το βάρος της έλλειψης πόρων.
Οι δημότες πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν δημοτικά τέλη παρακαλώντας κάθε φορά και χρησιμοποιώντας την προσφιλή μέθοδο του «μέσου» προκειμένου να τσιμεντοστρωθεί ένα δρομάκι ή για οποιαδήποτε άλλη μικρή ή μεγάλη παρέμβαση στη γειτονιά.  
Μπροστά σε αυτό το θέμα η ΚΕΠ τοποθετείται ξεκάθαρα
Δέσμευση μας να παλέψουμε στο νέο δημοτικό συμβούλιο για την θεσμοθέτηση της αυτοδιαχείρισης και αυτοδιάθεσης των ανταποδοτικών τελών από την γειτονιά σε ποσοστό τουλάχιστον 50%  σε ετήσια βάση.
Κάτι που σημαίνει ότι από την αρχή της κάθε χρονιάς ο δημότης και η κάθε γειτονιά εξασφαλίζει –θεσμοθετημένα πλέον- ένα ποσό που θα είναι διαθέσιμο σε ετήσια βάση ακριβώς για την γειτονιά του.
Έτσι θα πάψει το μειωτικό για την αυτοδιοίκηση φαινόμενο της παραγωγής έργου για την εκκόλαψη ψήφων , δίδεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και κίνητρο για την λειτουργία των συνοικιακών συμβουλίων που πραγματώνουν ουσιαστικά την όσο το δυνατόν άμεση δημοκρατία ενώ επιπλέον  εφαρμόζεται στη πράξη η αρχή της επικουρικότητας.

Διαφήμιση