Αρχική Νέα Τοπικά Εγκαινιάστηκαν οι μονάδες αφαλάτωσης στο Θόλος

Εγκαινιάστηκαν οι μονάδες αφαλάτωσης στο Θόλος

7

   
     Έργο που φέρει τη σφραγίδα της διαδημοτικής συνεργασίας και είναι απόδειξη πως με την κοινή προσπάθεια αλλά και την επιμονή μιας δημοτικής ή νομαρχιακής αρχής μπορούν τελικά να γίνουν πράγματα, αποτελούν οι μονάδες αφαλάτωσης που εγκαινιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Θόλος. Οι 4 μονάδες που θα επεξεργάζονται το υφάλμυρο νερό του Θόλους αλλά και του Δελφινιού και βάζουν τις βάσεις ώστε να γίνει εκμετάλλευση των νερών της ΒΑ Χίου, τέθηκαν και επίσημα σε λειτουργία μετά τον αγιασμό που τελέστηκε από το Μητροπολίτη Χίου κ. Διονύσιο.
   Ήδη έχει αρχίσει να υδροδοτείται ο Βροντάδος αλλά και οι συνοικίες της πόλης της Χίου (καταρχήν Λατόμι και Φόρος), αφού έχει τη δυνατότητα να παρέχει 3.500 κυβικά μέτρα αφαλατωμένο νερό το 24ώρο και μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στις περιόδους λειψυδρίας, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής το νερό της θάλασσας δεν τελειώνει.
   Αν και καρπός διαδημοτικής συνεργασίας το έργο ξεχάστηκε και έτσι στα εγκαίνια που συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό πολιτών, από τους Δήμους Ομηρούπολης και Χίου, απουσίαζαν οι δημοτικές παρατάξεις των αντιπολιτεύσεων αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι που δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν το έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα.
  
   Καθυστέρηση λόγω εμπλοκών
   Το έργο αφαλάτωσης στο Θόλος είχε αποφασιστεί να γίνει το καλοκαίρι του 2002 οπότε και χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επί Γ.Γ. Μαρίας Σκέμπερη. Όμως βρέθηκε στο στόχαστρο συμφερόντων ιδιωτικών εταιρειών με αποτέλεσμα να κωλυσιεργήσει και αντί να λειτουργήσει από την Άνοιξη του 2003 αυτό να γίνει εφικτό μόλις τώρα.
   «Όταν έλεγα το 2002 ότι σε 6 μήνες θα δώσω νερό στην πόλη, είχα αυτό το έργο στο μυαλό μου», παραδέχθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής. Σημείωσε ότι ο ίδιος ως Δήμαρχος Ομηρούπολης και ο Πέτρος Παντελάρας ως δήμαρχος Χίου είχαν συμφωνήσει μαζί με τους συναδέλφους τους σε Άγιο Μηνά (Γ. ΠΑντελάρα) και Καμπόχωρα (Π. Λαμπρινούδη) να προχωρήσουν στο έργο πνοής για τον τόπο.
   «Πέσαμε σε μια τρομερή διαμάχη εταιρειών» σημείωσε ο Μάρκος Μεννής για να ευχαριστήσει τη βουλευτή Ελπίδα Τσουρή, το Νομάρχη Χίου αλλά και τους νυν Δημάρχους Ομηρούπολης, Αγίου Μηνά, Καμποχώρων, Καρδαμύλων και Ιωνίας για την συμμετοχή τους στο να γίνει το έργο. Παρατήρησε δε ότι απουσιάζει από τα εγκαίνια εκπρόσωπος της Πολιτείας, τονίζοντας όμως ότι είναι σημαντική η βοήθεια του Περιφερειάρχη Σ. Τσίφτη αλλά και των συνδυασμών της αντιπολίτευσης στο Δήμο Χίου.
  
   “Ματωμένη” διαδρομή
   Τον κόπο που κατέβαλε ο Μ. Μεννής επισήμανε και ο Δήμαρχος Ομηρούπολης Δημήτρης Παπαληός. «Λοιδορήθηκε ο Μεννής όταν έδινε μάχη. Μάτωσε το Δ.Σ. Ομηρούπολης που με ισχνές πλειοψηφίες πέρασε αυτές τις αποφάσεις των συνεργασιών» τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε. «Αυτή τη ματωμένη διαδρομή τιμούμε σήμερα, κόντρα σ’ αυτούς που με μεμψιμοιρία πήγαν να βάλουν φρένο στις συνεργασίες».
   Ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης επισήμανε ότι τα εγκαίνια του συγκεκριμένου έργου αποτελούν τμήμα ενός γενικότερου σχεδιασμού για την ύδρευση. «Ένα όνειρο, η ύδρευση από τη ΒΑ Χίο γίνεται πραγματικότητα», σημείωσε, αναφερόμενος και στο φράγμα Σαραπιού που είναι σε εξέλιξη. Επισήμανε επίσης τη μεγάλη αξία της συνεργασίας που υπήρχε μεταξύ Νομαρχίας, Δήμου Χίου και ΔΕΥΑΧ ώστε να πετύχουν πιστώσεις και να προχωρήσουν στην επίλυση των προβλημάτων.
   «Χωρίς νερό και χωρίς υποδομές δεν μπορεί να γίνει τίποτα σε αυτό το νησί», πρόσθεσε ο κ. Λαμπρινούδης τονίζοντας ότι σε αυτά τα ζητήματα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει θέσει τις βάσεις και ήδη έχουμε αποτελέσματα.
   «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τοπική ανάπτυξη αν δεν αντιμετωπίσουμε το υδρευτικό», σημείωσε εξάλλου η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή που χαιρέτισε πρώτη μετά τον αγιασμό του έργου από το Μητροπολίτη Χίου. Αναφέρθηκε έτσι στα έργα που έχουν γίνει ώστε να λύσουν το πρόβλημα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο αλλά και αυτά που έχουν δρομολογηθεί (φράγματα Κόρης Γεφύρι και Κατράρη) για μακροπρόθεσμα, ενώ δήλωσε περήφανη για τη συνεργασία που επιτεύχθηκε σε θέματα που αν και αυτονόητα σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει.
  
   Απαντήσεις Μιχάλη
   Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μιχάλης Φυτούσης ανέλαβε το δύσκολο ρόλο στο χαιρετισμό του να απαντήσει σε σχόλια μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και θέσεις που διατυπώνουν άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι.
   Σχολίασε ότι το κόστος του υφάλμυρου νερού δεν είναι αυτό που κάποιοι λένε για να αναφερθεί στα κόστη σύμφωνα με την επίσημη βιβλιογραφία για αυτές τις μονάδες. Πρόσθεσε ότι επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο παίρνουν το νερό μέσω του υπάρχοντος δικτύου του Δήμου Ομηρούπολης. «Φτιάχνουμε έργα διαχρονικά και μελετημένα, είπε. Η μονάδα αφαλάτωσης είναι κάτι που μπορούν να δουν και τα σχολεία».
   Σχολιάζοντας τις απόψεις του συνδυασμού του κ. Βρουλή, σημείωσε ότι είναι καλός για πρόεδρος στον… Οίκο Αγάπης. «θα ψήφιζα κάποιον που χτυπά το χέρι του στο τραπέζι, μόνο στο τραπέζι», συμπλήρωσε.
   Για τη Νέα Αντίληψη του κ. Χαλλιορή σχολίασε ότι προσπαθεί να δείξει ότι είναι προέκταση του συνδυασμού Καλουτά αλλά αυτό που καταφέρνει είναι να αποτελεί «προέκταση του συγκροτήματος». Να σκεφτείτε θα δημιουργήσουν ενιαίο φορέα διαχείρισης που έχει ήδη γίνει και έργο μέρος του οποίου είναι και αυτό που εγκαινιάζουμε», σημείωσε.
  
   Θοδωρής Πυλιώτης
   ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ