Αρχική Νέα Τοπικά Να συνεργασθεί κατά της παράνομης μετανάστευσης ζητεί από την Αγκυρα η Αθήνα

Να συνεργασθεί κατά της παράνομης μετανάστευσης ζητεί από την Αγκυρα η Αθήνα

5

Η Ελλάδα αναμένει από την Τουρκία να συνεργασθεί στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ενώ η ίδια από την πλευρά της θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες κατά την φύλαξη των συνόρων της που συμπίπτουν με αυτά της Ευρώπης, δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

 

«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης απασχολεί ιδιαίτερα την ΕΕ. Η Ελλάδα, σε αυτό το πλαίσιο, έχει αυξημένη ευθύνη φύλαξης των εξωτερικών της συνόρων τα οποία συμπίπτουν με τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χώρου Σένγκεν» δήλωσε ο κ.
Κουμουτσάκος και παρατήρησε ότι η Τουρκία υπερβολικά πολύ λίγα αιτήματα για επαναπροώθηση.

Πρέπει να σας πω, και λυπούμαι που το λέω, ότι η ανταπόκριση των τουρκικών Αρχών υπολείπεται πολύ από το είναι ικανοποιητική. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει υποβάλλει αιτήματα για 22.000 περιπτώσεις επανεισδοχής λαθρομεταναστών που είχαν περάσει
παράνομα στην χώρα μας από την Τουρκία. Σε αυτά τα αιτήματα οι τουρκικές Αρχές αποδέχθηκαν τα 1.400, ήτοι ποσοστό 6,36%» είπε.

Ο εκπρόσωπος υπουργείου Εξωτερικών ολοκλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα αναμένει από την Τουρκία να συνεργασθεί αποτελεσματικά στο θέμα αυτό, με την συνεπή εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής και με το να υπογράψει τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας. Εμείς,πάντως, ακολουθούμε μια πολιτική σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές νόρμες, τις
ευρωπαϊκές συνθήκες, και τους νόμους».

 

Σειρά δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου το τελευταίο διάστημα είναι επικριτικά για την Ελλάδα, καταλογίζοντάς της αναλγησία στην αντιμετώπιση των μεταναστών. Τελευταίο κρούσμα ήταν η είδηση που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα την Τρίτη, σύμφωνα με τα οποία σκάφος του Λιμενικού εγκατέλειψε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Καράμπουρουν, κοντά στον Τσεσμέ, 40 μετανάστες, έξι εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων τριών. Παράλληλα, μόνο την περασμένη εβδομάδα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κατηγόρησε την Ελλάδα δύο φορές για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από σκάφη του Λιμενικού.

 

Τα τουρκικά μέσα μετέδωσαν επίσης πληροφορίες ότι η τουρκική Ακτοφυλακή μαγνητοσκόπησε σκάφη του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν πίσω τις τουρκικές ακτές μετανάστες που συνελήφθησαν να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.

Πηγή: news.in.gr