Αρχική Νέα Τοπικά Συνεχίζουν τις αιτιάσεις οι Τούρκοι για τους πρόσφυγες

Συνεχίζουν τις αιτιάσεις οι Τούρκοι για τους πρόσφυγες

8

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Συνεχίζονται οι αιτιάσεις
Η Ελλάδα παραβιάζει τη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ


ΑΠΕ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Ναμίκ Ταν (φωτ. αρχείου)

Κωνσταντινούπολη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Προηγούμενο άρθρο:
Να συνεργασθεί κατά της παράνομης μετανάστευσης ζητεί από την Αγκυρα η Αθήνα (26/9/2006)
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εγκαταλείπει παράνομους μετανάστες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, κατά παράβαση του σχετικού πρωτοκόλλου που υπέγραψαν οι δύο χώρες.


Ο Τούρκος εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο για την επαναπροώθηση των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα και ισχυρίστηκε ότι «οι ελληνικές αρχές, με αυξανόμενη συχνότητα το τελευταίο διάστημα, αφήνουν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων ομάδες λαθραίων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα, κατά παράβαση του σχετικού πρωτοκόλλου».


Ο κ. Ταν είπε ότι διαβιβάστηκαν στην ελληνική πλευρά οι τουρκικές ανησυχίες επί του θέματος, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η πρακτική αυτή που έχει ανθρωπιστικές διαστάσεις και διαστάσεις ασφαλείας και επισημαίνεται η ανάγκη αποτροπής της επανάληψης παρομοίων επεισοδίων βάσει των υφιστάμενων μηχανισμών και της συνήθους πρακτικής».


Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε ζητήσει από την Τουρκία να συνεργασθεί στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.


Η Ελλάδα «έχει αυξημένη ευθύνη φύλαξης των εξωτερικών της συνόρων τα οποία συμπίπτουν με τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χώρου Σένγκεν» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και παρατήρησε ότι η Τουρκία έχει αποδεχθεί μέχρι σήμερα υπερβολικά πολύ λίγα αιτήματα για επαναπροώθηση.


Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που επικρίνουν την Ελλάδα για αναλγησία στην αντιμετώπιση των μεταναστών. Παράλληλα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κατηγόρησε την Ελλάδα δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από σκάφη του Λιμενικού.


Τα τουρκικά μέσα μετέδωσαν επίσης πληροφορίες ότι η τουρκική Ακτοφυλακή μαγνητοσκόπησε σκάφη του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν πίσω τις τουρκικές ακτές μετανάστες που συνελήφθησαν να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.


news.in.gr