Αρχική Νέα Τοπικά Ισαβέλλα Μπουρνιά: απαράδεκτη κατάσταση στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Μερσινίδι

Ισαβέλλα Μπουρνιά: απαράδεκτη κατάσταση στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Μερσινίδι

7


Την απάνθρωπη και απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό των προσφύγων διαπίστωσε η υποψήφια Νομάρχης Ισαβέλλα Μπουρνιά, κατά την προχθεσινή της (σ.σ. Δευτέρα) επίσκεψη εκεί. Η επίσκεψη της κ. Μπουρνιά είχε αφορμή την επιστολή των προσφύγων που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας με την οποία διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησής τους στο Μερσινίδι.

Είναι γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα 190 άνθρωποι φιλοξενούνται στο Μερσινίδι, σε εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν 108 άτομα. Κοιμούνται ο ένας επάνω στον άλλον, σε συνθήκες απαράδεκτες όχι μόνο από άποψη υγιεινής αλλά και ανθρωπιάς.


Η κ Μπουρνιά, στην οποία αρνήθηκαν την είσοδο μέχρι να έρθει και ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. Στεφάνου, κατήγγειλε την ολιγωρία της Νομαρχιακής Αρχής, η οποία αν και γνωρίζει εδώ και μήνες ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες, αν και έχει συγκαλέσει κατά καιρούς συσκέψεις για το θέμα των προσφύγων τελικά, μένει μόνο στα λόγια: καμία διεκδίκηση από πλευράς νομαρχιακής αρχής στους αρμόδιους φορείς, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό του Μερσινιδίου.


«Οι πρόσφυγες δεν έχουν ψήφους γι αυτό τους αφήνουμε το τελευταίο διάστημα για να κάνουμε προεκλογική εκστρατεία και να έχουμε τους διμηνίτες να δουλεύουν στα προεκλογικά μας κέντρα», δήλωσε η κ. Μπουρνιά, αφήνοντας σαφείς αιχμές στην ψηφοθηρική τακτική της νομαρχιακής Αρχής Λαμπρινούδη, μέσω της οποίας πληρώνονται από τη νομαρχία εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις, οι οποίοι όμως εργάζονται στην καμπάνια του νομάρχη. Είναι απορίας άξιο πώς ενώ γίνεται τέτοια σπατάλη του δημόσιου χρήματος (βλέπε άπειρα προεκλογικά φυλλάδια) δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε κάποια χρήματα προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων.


Κατά την επίσκεψη στον καταυλισμό, η κ. Μπουρνιά διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι κοιμούνται στο πάτωμα, μέσα σε λήμματα και νερά, ενώ περισσότεροι από 20 άνθρωποι στοιβάζονται κυριολεκτικά μέσα σε κάθε προκάτ. Η κ. Μπουρνιά ζήτησε ότι την παραίτηση του κ. Στεφάνου, ο οποίος ως αρμόδιος αντινομάρχης έχει αποκλειστική ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση.


Είναι άμεση ανάγκη η επίλυση του ζητήματος με τα λήμματα και τα νερά, αλλά παράλληλα είναι ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να πιέσει προς την προώθηση των προσφύγων στην Αθήνα.


Η κ. Μπουρνιά επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας τάξης κ. Μητρόπουλο και τον ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στο Μερσινίδι, αποσπώντας την υπόσχεσή του ότι θα προβεί σε άμεσες ενέργειες.


Από το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ