Αρχική Νέα Τοπικά Δίπλωμα… στην ταλαιπωρία

Δίπλωμα… στην ταλαιπωρία

10

Από την αστυνομία διπλώματα-άδειες, μετά τα διαβατήρια


Νέο… δίχτυ ταλαιπωρίας απλώνουν τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών για τους πολίτες, που σύντομα θα πρέπει να στήνονται σε καινούργιες ουρές για να παραλαμβάνουν από την Αστυνομία τα διπλώματα οδήγησης και τις άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους!
 
Οι υπουργοί Μεταφορών Μιχ. Λιάπης και Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας ανακοίνωσαν χθες ότι από τον ερχόμενο χρόνο πρόκειται να αλλάξει η μορφή των διπλωμάτων οδήγησης και των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων. Τα σημερινά ροζ διπλώματα και τα πράσινα έντυπα των αδειών κυκλοφορίας θα αντικατασταθούν από «έξυπνες κάρτες», στο μικροτσίπ των οποίων θα περιέχονται όλα τα στοιχεία των οδηγών και των οχημάτων.


Τις νέες κάρτες-διπλώματα όμως δεν θα εκδίδουν πλέον οι υπηρεσίες Συγκοινωνιών των νομαρχιών όπως γίνεται μέχρι τώρα, αλλά ειδική υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στην οποία θα προωθούνται τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις κατά τόπους νομαρχίες όλης της χώρας! Ειδικότερα, οι νομαρχίες θα διενεργούν τις εξετάσεις για τα διπλώματα, τα οποία πλέον οι οδηγοί θα παραλαμβάνουν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. «Πρόκειται για εξωφρενικό σε σύλληψη μέτρο που θα προκαλέσει νέα, τεράστια προβλήματα ταλαιπωρίας στους πολίτες», λένε χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Μεταφορών.


Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα χορηγούνται περίπου 300.000 νέα διπλώματα οδήγησης και περίπου 450.000 άδειες κυκλοφορίας οχημάτων.


Σήμερα, η έκδοση των νέων διπλωμάτων γίνεται σε διάστημα περίπου 4-5 ημερών, ενώ οι αντικαταστάσεις διπλωμάτων γίνονται αυθημερόν. Με το νέο μέτρο, τα καινούργια διπλώματα οδήγησης και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων θα καθυστερούν αρκετά, όπως γίνεται σήμερα με τα διαβατήρια, επισημαίνουν τα ίδια στελέχη και προσθέτουν: «Αν το μέτρο εφαρμοστεί και για όσους ήδη κατέχουν δίπλωμα οδήγησης – είναι περίπου 8 εκατομμύρια -, καθώς και για τις άδειες κυκλοφορίας οχημάτων – περίπου 6 εκατ. -, τότε θα έχουμε πραγματικό χάος».


Θα επιβάλλονται άμεσα οι ποινές του πόιντ σύστεμ
ΕΚΤΟΣ από την αύξηση των βαθμών στο πόιντ σύστεμ, το υπουργείο Μεταφορών προειδοποιεί τους οδηγούς ότι στο εξής και οι ποινές θα επιβάλλονται άμεσα. Ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για μηχανογραφημένο σύστημα άμεσης καταγραφής των βαθμών και ενημέρωσης των πολιτών για τις παραβάσεις που έχουν διαπράξει.


Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις κλήσεις της Τροχαίας, από το 2002 μέχρι και σήμερα οι βαθμολογικές ποινές για περίπου 2,4 εκατομμύρια παραβάσεις δεν έχουν περαστεί στο σύστημα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν επιβληθεί οι αντίστοιχες ποινές.


Η αναθεώρηση του συστήματος θα έχει πάντως και ορισμένες μειώσεις, όπως για παράδειγμα η ποινή για σπασμένο φως, η οποία θα μειωθεί σε 3 από 5 βαθμούς.


Κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης αποφασίστηκε η προμήθεια 150 ηλεκτρονικών υπολογιστών από το υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να εξοπλιστούν τα τμήματα της Τροχαίας. Μέσω των υπολογιστών οι κλήσεις που θα αφορούν παραβάσεις του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (Point System) θα εγγράφονται αμέσως στο σύστημα του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο παραμένει χωρίς ενημέρωση από το 2002.«ΦΩΤΙΑ» ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ700 ευρώ για «κόκκινο» και παραβίαση του «STOP» 


ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ στο θέμα των υψηλών προστίμων που περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), τον οποίο σχεδιάζουν να καταθέσουν στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα, εμφανίστηκαν χθες οι κ.κ. Λιάπης και Πολύδωρας.

Ο νέος ΚΟΚ περιλαμβάνει πρόστιμα-φωτιά μέχρι και 700 ευρώ, προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και των αστυνομικών της Τροχαίας που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν ερχόμενοι αντιμέτωποι με τους οδηγούς.


Εκτός όμως από τα υψηλά πρόστιμα, τα οποία χαρακτηρίζονται από ορισμένους εισπρακτικού χαρακτήρα, ο νέος ΚΟΚ προβλέπει αφαίρεση της άδειας οδήγησης σε αρκετές περιπτώσεις, επιβάλλει αυστηρότερες ποινές με το point system, ενώ προβλέπει οικονομική ρύθμιση παραβάσεων που δεν θεωρούνται σοβαρές.


Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως παραβάσεις όπως η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η οποία πλέον θα τιμωρείται με 700 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για εξήντα ημέρες. Ανάλογο θα είναι το πρόστιμο για την παραβίαση «STOP» και σιδηροδρομικών διαβάσεων. Πρόστιμο μέχρι και 700 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν οι οδηγοί που κάνουν αντικανονική χρήση των φώτων των οχημάτων τους θαμπώνοντας τους άλλους οδηγούς.


1.200 ευρώ στους μεθυσμένους


Ακριβά θα στοιχίζει πλέον στον παραβάτη και ο συνδυασμός κατανάλωσης αλκοόλ και οδήγησης, καθώς τα πρόστιμα θα αρχίζουν από 200 και θα φτάνουν έως τα 1.200 ευρώ, ανάλογα με τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα. Παράλληλα προβλέπεται και η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για διάστημα έως και έξι μηνών.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, 28/09