Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Περισσότεροι από 1 εκ. άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο σε τροχαία, του...

Περισσότεροι από 1 εκ. άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο σε τροχαία, του Τάσου Σαραντή

5

 Είκοσι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία σε όλο τον κόσμο από τότε που συνέβη το πρώτο καταγεγραμμένο αυτοκινητιστικό δυστύχημα που έγινε στο Λονδίνο το 1896.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, κατά μέσο όρο 3.242 άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα, ή 1,2 εκατομμύρια ετησίως τα οποία αποτελούν σήμερα την 11η αιτία θανάτου στον κόσμο, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται μεταξύ 20 έως 50 εκατομμύρια το χρόνο.
Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου σε τροχαία έχει η Αφρική, όπου αντιστοιχούν 28 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους και τα χαμηλότερα η Βρετανία με 5,9 θανάτους ανά 100.000, γεγονός που σύμφωνα με τη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση οφείλεται στο ότι η Βρετανία έχει τους πιο ασφαλείς δρόμους στον κόσμο.
Ο μέσος όρος των θανάτων που προκαλούνται από τροχαία για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 11 ανά 100.000 κατοίκους, για την Ιαπωνία 8,2 και για τις ΗΠΑ 15,2. Όμως, περίπου το 90% των θανάτων που προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με τη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση η καλύτερη ιατρική περίθαλψη που παρέχεται στους τραυματίες έχει μειώσει τα θανατηφόρα περιστατικά στις ανεπτυγμένες χώρες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 73% των θυμάτων είναι άνδρες και από αυτούς περισσότεροι από τους μισούς είναι ηλικίας  μεταξύ 15 και 44 ετών. Οι πεζοί, οι ποδηλάτες, οι επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτες και οι επιβάτες των δημόσιων συγκοινωνιών είναι οι πιο τρωτοί σε τροχαία ατυχήματα στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Εξάλλου, θάνατοι από τροχαία έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 40% στην Ασία μεταξύ 1987 και 1995, ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες την ίδια περίοδο μειώθηκαν περίπου κατά 10%, κυρίως λόγω των καλύτερων μέτρων οδικής ασφάλειας που ελήφθησαν.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπολογίζει το ετήσιο κόστος από τα τροχαία δυστυχήματα σε 518 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 65 δισεκατομμύρια αφορούν στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, το κόστος  για τα ατυχήματα οδικής κυκλοφορίας  ξεπερνά το συνολικό ποσό που δίνεται για την ανάπτυξη στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Για την ιστορία ας σημειωθεί ότι το πρώτο αυτοκινητιστικό ατύχημα συνέβη το 1896 στο Κρύσταλ Πάλας του Λονδίνου όταν αυτοκίνητο που έτρεχε με ταχύτητα 6,4 χιλιομέτρων και οδηγούσε ο Χένρι Γουέλς συγκρούστηκε με ποδήλατο που οδηγούσε η Μπρίτζετ Ντρίσκολ.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 26/9/06