Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Νέας γενιάς στεντ που κρατούν τις αρτηρίες ανοιχτές για πολλά χρόνια

Νέας γενιάς στεντ που κρατούν τις αρτηρίες ανοιχτές για πολλά χρόνια

7

Μικρότερες πιθανότητες θρομβώσεων.


Τη δυνατότητα να κρατούν ανοιχτές τις αρτηρίες της καρδιάς για πολλά χρόνια έχουν οι νέοι μεταλλικοί νάρθηκες που τις διανοίγουν.

Πρόκειται για τα εξελιγμένα νέας γενιάς στεντ, όπως ονομάζονται, τα οποία είναι εμποτισμένα με περισσότερο από ένα φάρμακα -ακόμη και έξι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί- στις κυψέλες τους με στόχο να προλαμβάνουν την επαναστένωση των αγγείων.


Όπως εξήγησε ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, τα στεντ αυτά έχουν σχεδιαστεί να απελευθερώνουν φάρμακο ή φάρμακα στο αγγειακό τοίχωμα με προγραμματισμένο τρόπο και για προγραμματισμένη χρονική περίοδο με τελικό στόχο να κρατούν, αν είναι δυνατόν, για πάντα ανοιχτή την αρτηρία.


Παράλληλα, όπως είπε, ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές και για στεντ που απορροφώνται πλήρως από τον οργανισμό, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα.


Ερωτηθείς για τις τυχόν παρενέργειες που μπορεί να έχουν τα στεντ που ήδη χρησιμοποιούνται σε καρδιοπαθείς με φραγμένες αρτηρίες, εξήγησε ότι τα νέα «έξυπνα» στέντς θα περιορίζουν ακόμη περισσότερο την πιθανότητα θρομβώσεων που ως γνωστόν είναι μια παρενέργεια που προβληματίζει τους επιστήμονες.


O καρδιολόγος Γιάννης Καλλικάζαρος τόνισε ότι παλαιότερα με τα απλά στεντ το ποσοστό θρομβώσεων ήταν 18%, ενώ με τα νέα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα στεντ το ποσοστό έχει μειωθεί στο 1%.


Σημαντικά είναι τα νέα και για τους ασθενείς που πάσχουν από σθένωση στη βαλβίδα της αορτής, κάτι που αντιμετωπίζεται επιτυχώς με χειρουργική επέμβαση, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσιες.


Εκτιμάται ότι τρεις στους δέκα ασθενείς με τη νόσο αυτή δεν μπορούσαν να υποβληθούν σε χειρουργείο, ενώ τώρα με τη διαδερμική εμφύτευση βαλβίδας που γίνεται στο εξωτερικό έχουν το πλεονέκτημα να θεραπεύονται χωρίς να μπαίνουν στο χειρουργείο, εξήγησε ο καρδιολόγος Κ.Τούτουζας.


Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί σε ασθενείς με τον τρόπο αυτό 150 βαλβίδες σε όλο τον κόσμο, ενώ η μέθοδος θα εφαρμοστεί μελλοντικά και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας.


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ