Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Νέα αποκαλύψεις με τρισδιάστατη μελέτη για τη Μόνα Λίζα, του Τάσου Σαραντή

Νέα αποκαλύψεις με τρισδιάστατη μελέτη για τη Μόνα Λίζα, του Τάσου Σαραντή

6


Το διάσημο χαμόγελο της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, του διασημότερου πίνακα ζωγραφικής στον κόσμο, μπορεί να προήλθε από το γεγονός ότι ήταν έγκυος ή είχε μόλις γεννήσει τον δεύτερο γιο της όταν πόζαρε για τον ζωγράφο.

Η ανακάλυψη προέκυψε από μελέτη καναδών επιστημόνων που χρησιμοποίησαν μια ειδική τεχνολογία με λέιζερ και υπέρυθρες ανιχνεύσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη εικόνα του πίνακα.


Αυτό τους επέτρεψε να δουν λεπτομέρειες κάτω από τα στρώματα του χρώματος. Ο Μπρούνο Μόσιν, από το Κέντρο για την Ερευνα και την Αποκατάσταση των Γαλλικών Μουσείων, δήλωσε ότι από την εξαιρετικά προσεκτική εξέταση του πίνακα προέκυψε ότι το φόρεμα της Μόνα Λίζα ήταν καλυμμένο με ένα λεπτό διαφανές πέπλο γάζας.


«Αυτός ο τύπος φορέματος με τη γάζα ήταν χαρακτηριστικός του είδους που φοριόταν στις αρχές του 16ου αιώνα στην Ιταλία από τις γυναίκες που ήταν έγκυες ή που είχαν μόλις γεννήσει» εξήγησε. «Μπορούμε τώρα να πούμε ότι αυτός ο πίνακας από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι έγινε για να τιμήσει τη μνήμη της γέννησης του δεύτερου παιδιού της Μόνα Λίζα, γεγονός που μας βοηθάει να προσδιορίσουμε ακριβέστερα  ότι το πορτραίτο έγινε μεταξύ 1503 και 1506».


Εντούτοις, η νέα έρευνα δεν κατάφερε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την τεχνική που χρησιμοποίησε ο Ντα Βίντσι, δεδομένου ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι το πορτρέτο μπορεί να είχε κρατηθεί από τον ζωγράφο και μπορεί να το είχε αλλάξει αρκετές φορές.


Η μέθοδος που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος ονομάζεται σφουμάτο και αφορά το αχνοσβήσιμο των περιγραμμάτων, μια τεχνική που οι εμπειρογνώμονες δεν έχουν συναντήσει αλλού.


 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 28/9/06