Αρχική Πολιτισμός Επίσκεψη Αμερικανών πανεπιστημιακών στη Βιβλιοθήκη για να δουν την επιστολή Τζέφερσον

Επίσκεψη Αμερικανών πανεπιστημιακών στη Βιβλιοθήκη για να δουν την επιστολή Τζέφερσον

16


  Ένα σπάνιο ντοκουμέντο, μια από τις επιστολές που αντάλλαξε ο Πρόεδρος της Αμερικής Τόμας Τζέφερσον (1743-1826) με τον Αδαμάντιο Κοραή (1748- 1833) φιλοξενείται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη «Αδ. Κοράης».
   Η επιστολή γραμμένη από τον Αμερικανό Πρόεδρο στις 31 Οκτωβρίου του 1823, 3 χρόνια πριν το θάνατό του, αποτέλεσε αιτία για να συμπεριληφθεί η Χίος στο εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ελλάδα και στη Μικρά Ασία ομάδας 65 Αμερικανών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.
   Πρόεδρος των ΗΠΑ την περίοδο 1801-1809 ο Τζέφερσον, αναφέρεται με τη συγκεκριμένη επιστολή στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στις προοπτικές για την ελευθερία των Ελλήνων και τις δυνατότητες για ανάπτυξη συγκρίνοντάς την με την Αμερικανική επανάσταση.
   Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Peter Onuf, ο Τζέφερσον όπως και ο Κοραής ήταν βαθύτατα αφιερωμένοι στην Εκπαίδευση και στη Δημοκρατία. Οι επιστολές τους έτσι αποτελούν μια Χάρτα των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Μάλιστα τη συγκεκριμένη επιστολή δεν την γνώριζε και με πολύ χαρά τη μελέτησε στην ειδική προθήκη που την φυλάσσει η Βιβλιοθήκη Χίου.   Παράλληλα ο Αμερικανός Πρόεδρος, που ήταν και ο ιδρυτής του Πανεπιστημίου στη Βιρτζίνια, ήθελε να προβάλλει στην Αμερική τα ελληνικά ιδεώδη βάση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Άλλωστε ο ίδιος χαρακτηρίζεται ως βαθύτατα δημοκράτης που θεωρούσε ότι ο αγώνας για την ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό για τον άνθρωπο.
   Η επιστολή Τζέφερσον καθώς και άλλα σημαντικά αρχεία, όπως η σειρά που χάρισε ο Ναπολέων στον Κοραή, αποτελούν τμήμα του πλούσιου υλικού της Βιβλιοθήκης Κοραή που ξεπερνά σήμερα τους 200.000 τόμους βιβλίων.
   Στόχος της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης, που επιζητεί τη βοήθεια της ελληνικής Πολιτείας, αυτό το πλούσιο υλικό να καταστεί δυνατόν να αναδειχτεί μέσα από τα σύγχρονα μέσα και να αποτελέσει πόλο έλξης για ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Αυτό μας τόνισε ο πρόεδρος του εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης πάτερ Δημήτρης Γεόμελος που σημείωσε ότι τέτοιες επισκέψεις δυναμώνουν και ενθαρρύνουν προσωπικό (αν και ελλιπές αριθμητικά) και συμβούλιο να συνεχίσουν το έργο τους.
  
   Θ. ΠΥΛ. (αναδημοσίευση από ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ)