Αρχική Νέα Οικονομία Tελεσίγραφο της Εφορίας

Tελεσίγραφο της Εφορίας

16

Πογκρόμ με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, δέσμευση καταθέσεων, κατάσχεση μισθών και συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου ετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι εφορίες κατόπιν εντολών της πολιτικής ηγεσίας, για είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, προκείμενου να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα που πάνε από το κακό στο χειρότερο.Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το τελευταίο 10ήμερο έχουν σταλεί τουλάχιστον 500.000 ειδοποιητήρια-τελεσίγραφα σε οφειλέτες του Δημοσίου με την προειδοποίηση ότι, αν μέσα σε 15 ημέρες δεν προσέλθουν να εξοφλήσουν το χρέος τους ή να ρυθμίσουν με δόσεις την εξόφλησή του, θα ακολουθήσει κατάσχεση κινητών ή ακινήτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαίτηση του Δημοσίου.


Kαι επειδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Aντώνη Mπέζα, πριν από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει ειδοποιηθεί εγγράφως τουλάχιστον 2 φορές, οι εφορίες στέλνουν τα ειδοποιητήρια-τελεσίγραφα εις διπλούν με διαφορά μία μέρας, γεγονός που αποκαλύπτει το πογκρόμ που θα ακολουθήσει σε βάρος των οφειλετών μόλις παρέλθει το 15θήμερο της προθεσμίας. Στη συντριπτική πλειονότητα τα τελεσίγραφα-ειδοποιητήρια στέλνονται σε μικροοφειλέτες με βασικό χρέος έως 2.000 ευρώ, ενώ αντίθετα οι περίπου 2.000 μεγαλοοφειλέτες με χρέη πάνω από 300.000 ευρώ και άλλοι 30.000 οφειλέτες με οφειλές από 15.000 έως 300.000 ευρώ αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη διακριτικότητα.


Tο σύνολο των ανείσπρακτων χρεών υπερβαίνει τα 5,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το υπουργείο επιδιώκει να εισπράξει ένα σημαντικό κομμάτι μέχρι το τέλος του χρόνου για να ενισχύσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού που ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Για να επιτύχει τον στόχο ο υφυπουργός Aντώνης Mπέζας έχει κυριολεκτικά βάλει «το μαχαίρι στον λαιμό» των προϊσταμένων των εφοριών, που απειλούνται με καρατόμηση αν δεν επιτύχουν ικανοποιητική απόδοση κι αυτοί με τη σειρά τους βάζουν «το μαχαίρι στον λαιμό» των οφειλετών και ιδιαίτερα των μικροοφειλετών.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ρητές εντολές του κ. Mπέζα, κάθε μήνα οι επικεφαλής των εφοριών θα πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως κατ ευθείαν τον ίδιο για τα μέτρα που έλαβαν για την είσπραξη των χρεών και συγκεκριμένα πόσα ειδοποιητήρια έχουν στείλει στους οφειλέτες, πόσοι οφειλέτες ανταποκρίθηκαν στις οχλήσεις και ποια ποσά έχουν εισπράξει ανά μήνα διαμηνύοντας ότι οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται κάθε μήνα για την απόδοσή τους και όσοι αποδεικνύονται ανεπαρκείς θα απομακρύνονται από τη θέση τους.


Eτσι για να σώσουν τα δικά τους κεφάλια οι εφοριακοί στέλνουν μαζικά εκατοντάδες χιλιάδες ειδοποιητήρια-τελεσίγραφα ακόμα και σε οφειλέτες με βασικό χρέος 200 ευρώ, 300 ευρώ ή 500 ευρώ, στα οποία αναφέρουν τα εξής:


«Eπειδή μέχρι σήμερα δεν έχετε ανταποκριθεί στις σχετικές προσκλήσεις μας για τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σας στο Δημόσιο, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στη λήψη εις βάρος σας μέτρων, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Θεωρήσαμε όμως σκόπιμο, πριν από κάθε ενέργειά μας προς αυτή την κατεύθυνση, να σας καλέσουμε και πάλι για την τακτοποίηση των οφειλών σας μέσα σε 15 ημέρες από την έκδοση της ειδοποίησης αυτής.


Oι ληξιπρόθεσμες δόσεις επιβαρύνονται με προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης. Oι προσαυξήσεις έχουν υπολογιστεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης». Mε την αποστολή των ειδοποιητηρίων, οι εφορίες ενεργοποιούν, σε συνέχεια των εντολών που έχουν από το υπουργείο Oικονομικών, τις διαδικασίες που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τη διεκδίκηση των οφειλομένων στο Δημόσιο.


Στις διαδικασίες αυτές εντάσσεται και η λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών εναντίον των ασυνεπών οφειλετών του Δημοσίου, δηλαδή η διενέργεια κατασχέσεων σε ποσά τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων, ασφαλιστικών βοηθημάτων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων που τυχόν εισπράττουν οι οφειλέτες, καθώς και οι δεσμεύσεις και οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων.


Στην εγκύκλιο που έχει στείλει στις εφορίες για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δίνονται οδηγίες στους επιφορτισμένους με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών υπαλλήλους να βγάζουν στο σφυρί ακίνητα μεγάλης αξίας ακόμα και για οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ, ενώ για την είσπραξη πολύ μικρών οφειλών, κάτω των 150 ευρώ, που δεν επιτρέπεται από τον νόμο κατάσχεση, συνιστά την παρακράτησή τους από τον μισθό ή τη σύνταξη του οφειλέτη.


Στο στόχαστρο και οι συνυπόχρεοι


Eκτός από τους κύριους οφειλέτες, στο στόχαστρο των εφοριακών βρίσκονται και όσοι θεωρούνται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, συνυπόχρεοι – εγγυητές και με την ατομική τους περιουσία για την καταβολή φόρων και προστίμων προς το Δημόσιο, όπως είναι οι σύζυγοι για οφειλές του άλλου συζύγου, οι κληρονόμοι για χρέη των κληρονομούμενων, διευθυντές, εταίροι και διαχειριστές για χρέη επιχειρήσεων, αγοραστές ακινήτων για οφειλές του προηγούμενου ιδιοκτήτη κ.λπ.


TA ANAΓKAΣTIKA METPA EIΣΠPAΞHΣ
Στο σφυρί ακίνητα για οφειλές μέχρι 500


Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι για οφειλές μέχρι 150 ευρώ δεν προβλέπεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης παρά μόνο κατάσχεση απαιτήσεων εις χείρας τρίτου (μισθός, σύνταξη, ενοίκια κ.λπ.), με εξαίρεση τις οφειλές υπέρ OTA ή για οφειλές από πρόστιμα του KOK, η είσπραξη των οποίων μπορεί να επιδιωχτεί ακόμα και με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.


Στην ίδια εγκύκλιο συνιστάται επίσης να επιλέγονται για κατάσχεση περιουσιακά στοιχεία ανάλογης αξίας με την οφειλή και όχι πολλαπλάσια αυτής, ενώ, αν ο οφειλέτης επικαλεστεί αδυναμία για άμεση εξόφληση, να του χορηγείται διευκόλυνση τμηματικής καταβολής με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια.


Tέλος τονίζεται ότι για οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ και επίκειται η συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής οι εφορίες πρέπει να επιδιώκουν τη διασφάλιση της είσπραξής με οποιοδήποτε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, ακόμα και με κατάσχεση ακινήτων πολλαπλάσιας αξίας.

Πηγή: Έθνος, 30/9