Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Πριν απειλούσαν, τώρα καταγγέλλουν. Ούτε μισό «κλικ» πίσω δεν έχει κάνει η...

Πριν απειλούσαν, τώρα καταγγέλλουν. Ούτε μισό «κλικ» πίσω δεν έχει κάνει η Τουρκία στις θέσεις της για το Αιγαίο!

26

Ούτε μισό «κλικ» πίσω δεν έχει κάνει η Τουρκία στις θέσεις της για το Αιγαίο! Αυτό προκύπτει από το απαντητικό υπόμνημα που υπέβαλε στις 18 Σεπτεμβρίου στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο ενόψει της Εκθεσης για την πρόοδο σε σχέση με τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε.


Ευρωπαϊκό ζήτημα προσπαθεί να κάνει η Τουρκία την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Δεν παραλείπει, μάλιστα, να «εγκαλέσει»(!) και τα δυο ευρωπαϊκά όργανα για «μονομερή» υποστήριξη των θέσεων της Ελλάδας στα θέματα του Αιγαίου.

 

 

 

 

 

1. «Σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο» , αναφέρει το υπόμνημα, «πρέπει να τονιστεί ότι η Τουρκία ασκεί σε μέγιστο βαθμό την αυτοσυγκράτησή της. Για παράδειγμα, τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη έκαναν περίπου 25.000 εξόδους, ενώ οι τουρκικες έξοδοι ήταν περίπου 6.000, δηλαδή αντιπροσωπεύουν μια αναλογια 5/1.

»Θα πρέπει ακόμα να σημειωθούν η μόνιμη κατάχρηση της ευθύνης στο FIR από τις ελληνικές Αρχές και ο μοναδικός ελληνικός ισχυρισμός των 10 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου, ενώ το εύρος των χωρικών υδάτων είναι 6 ν.μ. Επιπλέον, τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη, που απογειώνονται κυρίως από τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, εξακολουθούν να αναχαιτίζουν και να παρενοχλούν τα τουρκικά μαχητικά που πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου…». Ως φαίνεται, οι τούρκοι επιμένουν στις θέσεις τους.


2. Η Αγκυρα υποστηρίζει ακόμα σθεναρά το casus belli εις βάρος της Ελλάδας, αναφέροντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι περίπου «εξαναγκάστηκε» να το υιοθετήσει, όταν η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε «μονομερώς» το δικαίωμά της επέκτασης στα 12 ν.μ. στα χωρικά ύδατα.


Στο «συμπυκνωμένο» υπόμνημα αυτό, η Αγκυρα χαρακτηρίζει τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. «παράνομο» και, επομένως, «ανακοινώνει» εκ νέου ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να υποβάλει σχέδια πτήσεων, αφού τα τουρκικά μαχητικά πετούν σε «διεθνή εναέριο χώρο», (δηλαδή κάτω από τα 10 ν.μ.), με συνεχείς αναχαιτίσεις από την ελληνική πλευρά, που, φυσικά, φαίνονται «πολλές».


3. Το ουσιαστικό σημείο του τουρκικού υπομνήματος είναι η αναφορά στις «καταχρήσεις» από τις ελληνικές αρχές του FIR. Σκοπίμως η Αγκυρα δεν προσθέτει πλέον από το 2004 και μετά, τον προσδιορισμό «FIR Αθηνών» προβάλλοντας έτσι την θέση της ότι αυτό είναι «παράνομο» ή ότι δεν υπάρχει καθόλου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να στηρίξει τις θέσεις της και για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, επιμένοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε όλο το Αιγαίο.


4. Η Τουρκία, ακόμα, επιμένει απολύτως στην αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, (Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Αγ. Ευστράτιο, Μυτιλήνη, Χίο, Ικαρία Σάμο και τα Δωδεκάνησα).


* Από την άλλη πλευρά, όμως, η κυβέρνηση Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιδείξει «εποικοδομητική» διάθεση προς την Αθήνα, εμμένοντας και σε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όπως προανήγγειλαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αμπ. Γκιουλ στη Νέα Υόρκη. Τις ημέρες μάλιστα της συνάντησής τους αυτής έγινε η πρώτη «δοκιμαστική άσκηση επικοινωνίας», ανατολικά της Σκύρου.


* Στο πλαίσιο της συζήτησης των νέων ΜΟΕ, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί πρόταση για «διακοπή των πτήσεων» στο διεθνή εναέριο χώρο τα Σαββατοκύριακα στη διάρκεια όλου του χρόνου (και όχι μόνον των ασκήσεων τους θερινούς μήνες). Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, θα καθηλώσει τα ελληνικά αεροσκάφη, που, για να διατρέξουν το Αιγαίο περνούν υποχρεωτικά από σημεία διεθνούς εναέριου χώρου. Κατ’ ουσίαν, πρόκειται για πρόταση που οδηγεί σε μεγίστη υποχώρηση από την πλευρά της Ελλάδας στο Αιγαίο, χωρίς να φαίνεται συγκεκριμένο αντάλλαγμα από την Τουρκία .


Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 01/10