Αρχική Νέα Τοπικά Κόντρα κυβέρνησης με ιδιωτικές εταιρείες για τα περιφερειακά αεροδρόμια (όταν δεν έχει...

Κόντρα κυβέρνησης με ιδιωτικές εταιρείες για τα περιφερειακά αεροδρόμια (όταν δεν έχει σημασία το μήκος του διαδρόμου αλλά οι τιμές που χρεώνει το κρατικό μονοπώλιο)

5

Αναταραχή στην αγορά για τη μη απελευθέρωση του handling


Τελικά με την στάση της η κυβέρνηση φροντίζει να γίνεται φθηνότερο το αεροδρόμιο της Χίου για τις αεροπορικές εταιρείες (και ειδικά τις εταιρείες charter) ή όχι;Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική “METΩΠΟ με τις ιδιωτικές εταιρείες handling φαίνεται να ανοίγει η κυβέρνηση, καθώς δεν προχωρά η απελευθέρωση των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Ως γνωστόν, την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία παρατείνεται έως τις 6 Οκτωβρίου2008 η ισχύς της σύμβασης «περί Αεροπορικών Συγκοινωνιών», σύμφωνα με την οποία έχει παραχωρηθεί αποκλειστικά στην Ο.Α. η παροχή υπηρεσιών handling σε ξένα αεροσκάφη που προσγειώνονται σε ελληνικούς αερολιμένες και ανήκουν σε αεροπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν ίδια μέσα εξυπηρέτησης.


Η εν λόγω παράταση ισχύει για τους περιφερειακούς αερολιμένες Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Αστυπάλαιας, Ζακύνθου, Ικαρίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κάσου, Καστελόριζου, Καστοριάς, Κεφαλονιάς, Κοζάνης, Κυθήρων, Κω, Λήμνου, Λέρου, Μήλου, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Νάξου, Νέας Αγχίαλου, Πάρου, Πρέβεζας, Σάμου, Σαντορίνης, Σητείας, Σκιάθου, Σκύρου, Σύρου, Χανίων και Χίου.


Η συγκεκριμένη κίνηση έχει δημιουργήσει αναστάτωση και απογοήτευση στα επιτελεία των δύο ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, την Goldair Handling και τη Swissport Ηellas. Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες γνωμοδοτήσεις των νομικών τους υπηρεσιών, η παράταση αυτή σημαίνει ουσιαστικά απευθείας ανάθεση του έργου στην Ο.Α., κάτι το οποίο αντίκειται σε Ευρωπαϊκή Οδηγία, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει διεθνής διαγωνισμός.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην ανανέωση της σύμβασης που είχε υπογραφτεί επί εποχής Ωνάση στις 30/7/1956, η οποία παραχωρούσε την επίγεια εξυπηρέτηση ξένων αεροπορικών εταιρειών αποκλειστικά στην Ολυμπιακή. Το μονοπώλιο της Ολυμπιακής στα 33 περιφερειακά αεροδρόμια θα έληγε στις 6 Οκτωβρίου 2006, καθώς η εν λόγω αγορά προχωρεί σε σταδιακή απελευθέρωση από το 1999.


Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στα 5 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδος και Κέρκυρα) δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες και αυτό έπειτα από οδηγία της Ε.Ε., επειδή τα παραπάνω αεροδρόμια διακινούν ετησίως άνω των 2 εκατ. επιβατών έκαστο.


«Η απελευθέρωση θα βοηθούσε στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στη μείωση των τιμών κατά 30-35% με άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση των πτήσεων τσάρτερ και άρα του τουρισμού. Η παράταση που δόθηκε στο μονοπώλιο της Ολυμπιακής για την επίγεια εξυπηρέτηση στα περιφερειακά αεροδρόμια είναι εναντίον του τουρισμού και αντίκειται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Οι νομικές υπηρεσίες της εταιρείας μελετούν την τροπολογία προκειμένου το δ.σ. της να πάρει τις πρέπουσες αποφάσεις», δήλωσε στη «Ν» η διευθύνουσα σύμβουλος της Goldair Handling, Αικατερίνη Ξανθάκη.


«Είμαστε απογοητευμένοι για την παράταση που δόθηκε στο μονοπώλιο της Ολυμπιακής. Το κόστος παροχής υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης θα παραμείνει υψηλό, ενώ χάνεται και η ευκαιρία για νέες θέσεις εργασίας, καθώς η εμπειρία στα απελευθερωμένα αεροδρόμια έχει δείξει ότι διπλασιάστηκε η απασχόληση. Μελετάμε το σκεπτικό της τροπολογίας για να λάβουμε αποφάσεις σχετικά με τις μελλοντικές μας επενδύσεις», αναφέρει και ο εμπορικός διευθυντής της Swissport, Γιάννης Ζερμάς.


Οπως αναφέρουν, ο ελληνικός τουρισμός σχετίζεται άμεσα από τις εξελίξεις στις αερομεταφορές και αυτό διότι το 72% της συνολικής τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα χρησιμοποιεί το αεροπλάνο ως μεταφορικό μέσο. Η βιωσιμότητα, λοιπόν, και η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα και το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρονται στα ελληνικά αεροδρόμια.


Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στο κόστος των υπηρεσιών, καθώς επηρεάζεται από τα τέλη προσγείωσης και παραμονής και από τα τέλη επίγειας εξυπηρέτησης. Οπως εξηγούν οι παράγοντες των δύο εταιρειών, η ύπαρξη του μονοπωλίου της Ο.Α. δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κόστους και επιπέδου υπηρεσιών στις ξένες αεροπορικές εταιρείες που υποχρεούνται να δεχθούν τις υψηλού κόστους υπηρεσίες της Ο.Α. που έχει το μονοπωλιακό αυτό προνόμιο. Επιτρέπει, δηλαδή, στην Ο.Α. να χρεώνει τις ξένες αεροπορικές εταιρείες 30%-40% ακριβότερα απ’ ό,τι χρεώνεται ο αντίστοιχος τύπος αεροσκάφους στα Σπάτα.


«Η επιβάρυνση αυτή αντανακλά στην τελική τιμή του πακέτου, για το ύψος της οποίας ο τουρ οπερέιτορ πιέζει τους ξενοδόχους για χαμηλότερες τιμές», τονίζουν και φέρνουν ως παράδειγμα τα πέντε μεγάλα αεροδρόμια της χώρας μας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Ρόδου και της Κέρκυρας, όπου έχει καταργηθεί το μονοπώλιο και το κόστος εξυπηρέτησης ανά πτήση μειώθηκε, όπως αναφέρουν, κατά 30%-35%.


Η απελευθέρωση των υπόλοιπων αεροδρομίων θα προσελκύσει και άλλες αεροπορικές εταιρείες, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα δώσει σημαντική ώθηση ανάπτυξης στις περιοχές υπογραμμίζεται.


Ο τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.


Πηγή: Ναυτεμπορική, 2/10