Αρχική Νέα Τοπικά Θα διπλασιαστούν οι αντικειμενικές σε 3 χρόνια

Θα διπλασιαστούν οι αντικειμενικές σε 3 χρόνια

12

Αύξηση 30% ετοιμάζει το υπουργείο από 1ης Ιανουαρίου 2007

Σε τρεις δόσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 30% κάθε χρόνο οι αντικειμενικές αξίες για τα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αξίες των αγροτεμαχίων, των οικοπέδων και των κτισμάτων εκτός σχεδίου να εφαρμοστεί τριετές πρόγραμμα αυξήσεων, ανάλογο εκείνου που ακολουθείται και για τα εντός σχεδίου πόλης ακίνητα.


Ετσι, σε πρώτη φάση, οι τιμές θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 30% από την 1η Ιανουαρίου 2007. Ανάλογα θα είναι τα ποσοστά των αυξήσεων κατά το 2008 και το 2009. Με το κλείσιμο του τριετούς προγράμματος το συνολικό ποσοστό αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα προσεγγίσει το 100%.


Εξέλιξη, η οποία «επιβάλλεται», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στην «Ε» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου. Τόνιζε δε ότι οι αντικειμενικές που έχουν μείνει «παγωμένες» σχεδόν μια οκταετία στα εκτός σχεδίου «πρέπει να προσεγγίσουν τις αγοραίες», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα και οι εισηγήσεις των αρμοδίων επιτροπών για αυξήσεις μέχρι 1.000% σε περιοχές με μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια «δεν μπορούν να θεωρηθούν άδικες».


Νησιωτικά και… προαστιακά


Παρά ταύτα, σε ορισμένες περιοχές οι αυξήσεις των τιμών θα φθάσουν στο 50%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αυξήσεων αναμένεται να γίνουν σε νησιωτικές, τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές, τις υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης, αλλά και όσες παρουσιάζουν «άνθηση», όπως της Ανατολικής Αττικής και αυτών που είναι πλησίον του αεροδρομίου, του Προαστιακού κ.λπ.


500-1.000 μ. από οικισμούς


Οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες για τα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα θα συνδυαστούν με διεύρυνση ζωνών, μέσω της θέσπισης ειδικών τιμών για εκτάσεις γης και εκτός σχεδίου κτίσματα που βρίσκονται σε απόσταση 500 έως 1.000 μέτρων από το σχέδιο πόλης κάθε δήμου ή κοινότητας, αφού σύντομα θα ενταχθούν στο σχέδιο και συνεπώς θα πολλαπλασιαστεί η αξία τους. Συνεπώς, στις περιοχές όπου θα υπάρξει διεύρυνση ζωνών, τα ποσοστά αύξησης των αξιών θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.


Σημειώνεται ότι γύρω στο 25-30% θα κινηθεί η δεύτερη δόση αύξησης των αντικειμενικών αξιών το 2007, αλλά και το 2008, και για τα εντός σχεδίου πόλης ακίνητα, που όμως θα συνδυαστούν με αναπροσαρμογή των συντελεστών εμπορικότητας και των συντελεστών οικοπέδων, βάσει των οποίων υπολογίζεται η φορολογητέα αξία της επαγγελματικής στέγης και του οικοπέδου, αντίστοιχα.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 02/10

Διαφήμιση