Αρχική Νέα Τοπικά Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σμύρνης πήγε το θέμα των λαθρομεταναστών...

Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σμύρνης πήγε το θέμα των λαθρομεταναστών στο Τουρκικό τμήμα της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

22

Για δικούς του λόγους το Τουρκικό Κράτος αποφάσισε να υψώσει, σχετικά, τους τόνους   κατηγορώντας το Ελληνικό Λιμενικό (και βέβαια κατ’ επέκταση του Ελληνικό κράτος) ότι ευθύνεται – έστω και έμμεσα – για τον πνιγμό 6 λαθρομεταναστών.


Η Τουρκική εφημερίδα Zaman αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι  ο Noyan Ozkan, πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σμύρνης έχει προσφύγει στο Τουρκικό Τμήμα της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για το συμβάν της προηγούμενης εβδομάδας, όταν – κατά δήλωσή τους στις Τουρκικές Αρχές –  39 άτομα προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα στη Χίο και εμποδίστηκαν από σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού το οποίο  – πάντα κατά τις δηλώσεις τους – τους επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τους έριξε στη θάλασσα  με αποτέλσμα από τα 40 (κατά τη Zaman 39) άτομα να πνιγούν 6 και 3 (κατά τη Zaman μόνο 2) να αγνοούνται.
O κ. Οζκάν προσέφυγε στην Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες ζητώντας τους να διερευνήσουν το συμβάν και να πάρουν καταθέσεις από τους πρόσφυγες καθώς χαρακτήρισε την – υποτιθέμενη – συμπεριφορά του Ελληνικού Λιμενικού ως απάνθρωπη.


Η Αγγλόφωνη Turkish Daily News που έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στο θέμα τις τελευταίες μέρες υιοθετώντας τις θέσεις του επίσημου Τουρκικού κράτους, αναφέρει ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου της στην Άγκυρα,  έχει καλέσει Ελλάδα και Τουρκία για συνομιλίες ώστε να αποφεύγονται περιστατικά όπως αυτό με τους λαθρομετανάστες. Σύμφωνα με την Turkish Daily News οι μετανάστες ήταν 40 και αποβιβάστηκαν στη Χίο όπου συνελήφθησαν από “Έλληνες που φορούσαν στολές” και οι οποίοι τους επιβίβασαν και πάλι σε βάρκα και τους οδήγησαν προς τα Τουρκικά παράλια όπου και τους πέταξαν στη θάλασσα.

 

Για το ίδιο θέμα, το Associated Press αναφέρει ότι σύμφωνα με το Επίσημο Τουρκικό Πρακτορείο Anatolia η Τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 35 μετανάστες ενώ 5 πνίγηκαν. Σύμφωνα με τους Τούρκους το περιστατικό συνέβει στο ύψος της Βόρειας Χίου και των τουρκικών ακτών στο Karaburun.

Στη συνέχεια όμως βλέπει κριτικά την Τουρκική εκδοχή  και αναφέρει ότι “η Τουρκία έχει διάτρητα σύνορα που τα διασχίζουν χιλιάδες προσφύγων στην πορεία τους προς την Ευρώπη. Με αποτέλεσμα να στοιβάζονται σε βάρκες για να περάσουν στα Ελληνικά νησιά ή να χάνουν τη ζωή τους στα ναρκοπέδια του Έβρου.


Οι Τουρκικές αρχές παραπονέθηκαν για τη συμπεριφορά των Ελληνικών Αρχών, ότι ρίχνουν τους λαθρομετανάστες στη θάλασσα σε μικρές λαστιχένιες βάρκες και την τελευταία εβδομάδα διένειμαν στα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης δύο τέτοια περιστατικά που βιντεοσκοπήθηκαν και φωτογραφήθηκαν από την Τουρκική ακτοφυλακή το 2004 και το 2006.”