Αρχική Νέα Τοπικά Πρόταση και από ΑΝΕΚ για τη Hellenic Seaways

Πρόταση και από ΑΝΕΚ για τη Hellenic Seaways

7

Αρχίζει ο κύκλος των γενικών συνελεύσεων στις ακτοπλοϊκές.

 

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία για τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου εισέρχονται δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες η ΝΕΛ και η ΑΝΕΚ, με τη δεύτερη να επισημοποιεί και αυτήν την πρότασή της για την εξαγορά του 33,31% των μετοχών της Hellenic Seaways που κατέχουν οι Μινωικές Γραμμές.

 

Η ΝΕΛ ξεκινά το γύρο των γενικών συνελεύσεων σήμερα, ενώ ακολουθεί η ΑΝΕΚ την επόμενη Παρασκευή 6 Οκτωβρίου.

Ωστόσο όπως εκτιμάται μάλλον και οι δυο εταιρείες θα οδηγηθούν σε επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας.

Η ΑΝΕΚ δηλώνει έτοιμη να κάνει το πρώτο βήμα για τη διεκδίκηση της Hellenic Seaways καταθέτοντας πρόταση, εάν δεν έχει γίνει ήδη προς τις Μινωικές, η οποία προβλέπει τιμή αγοράς στα επίπεδα των 3,20 ευρώ ανά μετοχή.Επισημαίνεται ότι η ΝΕΛ έχει ήδη καταθέσει πρόταση στα 2,90 ευρώ ανά μετοχή και ο εφοπλιστής και μεγαλομέτοχος της Hellenic Seaways κ. Πάνος Λασκαρίδης στα 2,95 ευρώ ανά μετοχή.Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η ΝΕΛ θα επανέλθει σύντομα σε υψηλότερα από τα προαναφερόμενα επίπεδα.

 

Από την πλευρά του ο κ. Πάνος Λασκαρίδης όπως ήδη έχει γράψει η «Ν» δεν σκοπεύει να επανέλθει με άλλη πρόταση και πολύ περισσότερο στα επίπεδα των 3,50 ευρώ ανά μετοχή που ζητούν οι Μινωικές Γραμμές.

Οι μεταβλητές


Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μετοχικό μέλλον της Hellenic Seaways είναι μία από τις «μεταβλητές» των εξελίξεων στην ακτοπλοΐα, δεδομένου ότι τυχόν πώλησή της ανατρέπει τις υφιστάμενες «ισορροπίες» στον κλάδο.


Η Hellenic Seaways έχει ένα κομβικό ρόλο στην εσωτερική ακτοπλοΐα και με την πολιτική της σε μία μάλιστα απελευθερωμένη αγορά επηρεάζει όλες τις υπόλοιπες εταιρείες και κυρίως τη ΝΕΛ (με την οποία συγκρούεται ήδη στις γραμμές Χίου Μυτιλήνης και Κυκλάδων), αλλά και την Blue Star Ferries η οποία δραστηριοποιείται με συμβατικά όμως πλοία στις Κυκλάδες επίσης.


Ανάλογα λοιπόν με το μετοχικό μέλλον τής υπό πώληση εταιρείας θα διαμορφωθούν νέες ισορροπίες στον ακτοπλοϊκό χάρτη. Παράλληλα υπάρχουν και ορισμένες άλλες «μεταβλητές» που επί της ουσίας θα καθορίσουν τις εξελίξεις:


– Η υψηλή ρευστότητα του Ομίλου Attica, που του προσδίδει μία σημαντική «υπεραξία» στην παρούσα φάση, όπως βέβαια και του κ. Λασκαρίδη.


– Η ανάγκη για ρευστότητα των δύο κρητικών εταιρειών (Μινωικές και ΑΝΕΚ) για διαφορετικούς λόγους στη κάθε μία (οι Μινωικές έχουν ανάγκη μείωσης του δανεισμού και χρηματοδότησης νέων επενδυτικών πλάνων και η ΑΝΕΚ νέων πλοίων),


– η ανάγκη εξορθολογισμού της κατάστασης στις γραμμές της Αδριατικής, όπου το πρώτο βήμα έγινε από τις Μινωικές Γραμμές με την πώληση του «Αριάδνη Παλάς» και τέλος


– η εδώ και ένα και πλέον χρόνο προσπάθεια της ΝΕΛ να διαδραματίσει ένα πιο σημαντικό ρόλο στον ακτοπλοϊκό κλάδο.


Οι μικρομέτοχοι των Μινωικών


Η διοίκηση, πάντως, των Μινωικών Γραμμών φαίνεται να έχει εξασφαλίσει και τη συναίνεση των μικρομετόχων στους όποιους χειρισμούς προβεί στο επόμενο διάστημα.


Με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου των μετόχων των Μινωικών Γραμμών, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο εγκρίνει την πώληση του «Αριάδνη Παλάς», ενώ συμφωνεί στην πώληση της συμμετοχής των Μινωικών στη HSW «αρκεί το πόσο που θα εισπραχθεί να διατεθεί και αυτό για την κάλυψη των χρεών τα οποία ως τώρα αποτελούν τροχοπέδη για την υλοποίηση των στόχων της και οπωσδήποτε μεγάλο εμπόδιο στη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους».


Επίσης εκτιμά ότι είναι «καλή» η τιμή των 3,50 ευρώ για την πώληση της Hellenic Seaways όχι όμως και «άριστη» και καλεί τους μικρομετόχους να μην ανησυχούν αφού η «έως τώρα συμμετοχή μας στη Hellenic Seaways δεν έχει αποφέρει κανένα κέρδος, αντίθετα μόνο πίκρες και ζημιές».


Η ΝΕΛ


Επισημαίνεται ότι η ΝΕΛ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εντάσσεται πλέον στην κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, έχει ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους μέχρι 93,46 εκατ. ευρώ ή 92,40 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των εξόδων αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, εκτιμώμενου ύψους 1,06 εκατ. ευρώ.


Τα αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν με σκοπό «την αύξηση των εταιρικών μεγεθών με αγορά πλοίων ή/και με απόκτηση συμμετοχής σε υφιστάμενα εταιρικά σχήματα».


Η αύξηση θα γίνει σε αναλογία 6 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών για κάθε 10 υφιστάμενες με τιμή διάθεσης 1,50 ευρώ ανά μετοχή.


Οι προσφερόμενοι τίτλοι θα είναι κοινές ονομαστικές μετοχές προσφερόμενες για εγγραφή είτε στους μετόχους της εταιρείας είτε σε στρατηγικό επενδυτή είτε σε συνδυασμό των ανωτέρω, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.


Αύξηση μετοχικού


Η ΑΝΕΚ στοχεύει στην άντληση κεφαλαίων ύψους μέχρι 106,63 εκατ. ευρώ ή 102,13 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των εξόδων έκδοσης, τα οποία εκτιμάται να ανέλθουν σε 4,5 εκατ. ευρώ.


Τα αντληθέντα ποσά θα διατεθούν για μείωση του δανεισμού (20,42 εκατ. ευρώ) και για αγορά νέων πλοίων ή νέες επενδύσεις και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων εταιρειών του κλάδου (81,71 εκατ. ευρώ).


Η αύξηση θα γίνει με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων σε αναλογία 17 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών για κάθε 10 υφιστάμενες με τιμή διάθεσης 1,05 ευρώ ανά μετοχή.


Στο μεταξύ χθες η ΑΝΕΚ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προβεί κατά το χρονικό διάστημα από 03/10/2006 έως 31/10/2006, σε πώληση μέχρι 1.834.670 ιδίων κοινών μετοχών, με κατώτερη τιμή πώλησης 1,50 ευρώ, ενώ προέβη ήδη κατά το χρονικό διάστημα από 28/08/2006 έως 30/09/2006, σε πώληση 192.480 Ιδίων κοινών μετοχών με μέση τιμή πώλησης 1,61 ευρώ ανά μετοχή.


Σημειώνεται ότι η ΑΝΕΚ είχε αγοράσει συνολικά 2.027.150 ίδιες μετοχές (3,39% του μετοχικού κεφαλαίου της) με μέση τιμή κτήσης τα 1,14 ευρώ/μετοχή.

Πηγή: Ναυτεμπορική, 3/10