Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Νέες θεαματικές προβολές στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, του Τάσου Σαραντή

Νέες θεαματικές προβολές στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, του Τάσου Σαραντή

9

Δύο νέες, θεαματικές προβολές προσθέτει στο φθινοπωρινό του πρόγραμμα το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από τη σύστασή του.Πρόκειται για την υποβλητική ψηφιακή παράσταση «Μαύρες Τρύπες» και την εντυπωσιακή ταινία θόλου «Θαυμαστά Σπήλαια», οι οποίες μας μεταφέρουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στα  πλέον εντυπωσιακά σπήλαια κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη μας, ως τις μακρινές εσχατιές του Σύμπαντος. 

Η παράσταση «Μαύρες Τρύπες στο Διάστημα» αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για τους θεατές να γνωρίσουν τα σημεία εκείνα του Σύμπαντος όπου ο χώρος και ο χρόνος παύουν να υπάρχουν, όπου οι νόμοι της φυσικής δεν έχουν καμία υπόσταση. Στην θεαματική αυτή παράσταση οι θεατές θα ανακαλύψουν τις αδυσώπητες δυνάμεις ζωής και θανάτου, που διεγείρουν την ύλη μέσα σε αμείλικτα καμίνια γιγάντιων ήλιων, οι οποίοι καταστρέφονται σε πύρινα ολοκαυτώματα, σε ένα πραγματικά, βίαιο Σύμπαν.

Η παράσταση παρουσιάζει, με τρόπο κατανοητό, όλα όσα γνωρίζει σήμερα η επιστήμη για τις «μαύρες τρύπες» που ελλοχεύουν στο Διάστημα, καθώς επίσης και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ανακαλύψουμε τις διαστημικές τους «φωλιές». Πρόκειται για μια παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου που διαρκεί 40 λεπτά.


Η ταινία Θόλου «Θαυμαστά Σπήλαια» προτείνει ένα συναρπαστικό ταξίδι  στις ομορφιές και τα μυστικά  που κρύβουν τα σπήλαια κάτω από την επιφάνεια της Γης. Στην ταινία εξετάζονται όλα τα είδη των σπηλαίων, όπως εκείνα που βρίσκονται στις πλαγιές χαραδρών, στους παγετώνες και στα τροπικά δάση του Μεξικού, σε μια προσπάθεια ανακάλυψης μικροοργανισμών σε αυτά τα αφιλόξενα περιβάλλοντα.


Εξετάζονται επίσης σπήλαια που δημιουργήθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, σπήλαια που περιβάλλονται από αιωνόβιους πάγους, αλλά και υποβρύχια σπήλαια που μας αποκαλύπτουν εξωτικές περιοχές άγνωστες μέχρι τώρα. Πρόκειται για μια παραγωγή της MacGillivray Freeman Films διάρκεια 40 λεπτών


Παράλληλα, συνεχίζονται οι προβολές των ακόλουθων ψηφιακών παραστάσεων:
-«Κοσμική Οδύσσεια»: Ενα οπτικοακουστικό πανόραμα όπου γίνεται μια θεαματική επισκόπηση της εξέλιξης των ανθρώπινων γνώσεων για το Σύμπαν, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
-«Νέοι Ορίζοντες: Ενα εικονικό ταξίδι γνωριμίας με τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, κατά τη διάρκεια του οποίου ξεδιπλώνονται στο γιγάντιο θόλο του Πλανηταρίου συγκλονιστικές εικόνες των πλανητών και των δορυφόρων τους.
-«Γένεση & Κατακλυσμός»: Πρόκειται για μια σύντομη αλλά περιεκτική «Βιογραφία της Γης», όπου παρουσιάζονται τα πορίσματα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από επιστήμονες πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων σχετικά με τη γέννηση, την εξέλιξη και το μέλλον του πλανήτη μας.


Εξάλλου, συνεχίζεται η προβολή της ταινίας μεγάλης οθόνης «Επτά Θαυμαστές τοποθεσίες» και της ταινίας Θόλου «Το Δακτυλίδι της Φωτιάς».

 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 2/10/06