Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πως είναι το… λούσιμο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, του Τάσου Σαραντή

Πως είναι το… λούσιμο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, του Τάσου Σαραντή

6

Πως μπορεί να είναι η ζωή σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας όπου το νερό δεν κυλάει, αλλά επιπλέει; Η Ανουσέχ Ανσάρι, η πρώτη γυναίκα τουρίστρια του διαστήματος μεταφέρει απευθείας τις εμπειρίες της μέσα από ένα παγκοσμίως προσιτό και σε απευθείας σύνδεση ημερολόγιο που συμπληρώνει καθημερινά μέσα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


Ετσι, η Ανσάρι γίνεται αυτόματα κάτοχος πολλαπλών ρεκόρ, αφού εκτός από την πρώτη γυναίκα είναι και η πρώτη ιρανή και μουσουλμάνα που επισκέπτεται το διάστημα και ο πρώτος άνθρωπος που φροντίζει να ενημερώνει καθημερινά το προσωπικό ιστολόγιό της (blog) κατά τη
διάρκεια της πτήσης. 


Στον ιστοχώρο της (http:spaceblog.xprize.org) εξηγεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στον τομέα της… υγιεινής σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. «Πρέπει να ομολογήσω ότι το να τηρήσεις σωστή υγιεινή στο διάστημα δεν είναι εύκολο πράγμα» αναφέρει η ιρανικής καταγωγής Αμερικανίδα επιχειρηματίας περιγράφοντας «αυτά που όλοι θα ήθελαν να ξέρουν» αλλά δεν τολμούν να ρωτήσουν.


«Το νερό δεν κυλάει εδώ, επιπλέει», υπενθυμίζει η Ανσάρι, εξηγώντας ότι τα μέλη της αποστολής καθαρίζονται με υγρές και στεγνές πετσέτες και ότι όταν πλένουν τα δόντια τους υποχρεώνονται να… καταπιούν αντί να φτύσουν. Όλοι τους έχουν ένα «κουτί υγιεινής» αλλά το δικό της είναι αυτό που είχε προβλεφθεί για τον Ιάπωνα τουρίστα του διαστήματος Νταϊσούκε Ενομότο, ο οποίος αποκλείστηκε από την αποστολή για
λόγους υγείας και για αυτό περιέχει «ξυριστική μηχανή και πολύ αφρό» αλλά όχι και είδη μακιγιάζ.


Η Ανσάρι κατάφερε, παρόλα αυτά, να «λούσει» τα μακριά μαλλιά της. «Σε γενικές γραμμές, παίρνουμε μια σακούλα με νερό και σχηματίζουμε προσεκτικά μια μεγάλη φυσαλίδα πάνω από το κεφάλι. Κατόπιν, πολύ αργά, πλένουμε τα μαλλιά με τη βοήθεια ξηρού σαμπουάν. Με την παραμικρή απότομη κίνηση η φυσαλίδα μπορεί να διαλυθεί και
σταγόνες νερού να διασκορπιστούν στο χώρο»! Η Ανσάρι υποσχέθηκε να μοιραστεί το βίντεο αυτής της διαδικασίας όταν επιστρέψει στη γη


Όλο το νερό που χρησιμοποιείται στο διαστημόπλοιο ανακυκλώνεται: όχι μόνο τα βρεγμένα αντικείμενα αλλά και τα ιδρωμένα ρούχα των αστροναυτών στεγνώνονται και το νερό που εξατμίζεται συλλέγεται.
«Ένας κοσμοναύτης μου είπε μια μέρα ότι είμαστε σαν αδέρφια, είναι κάτι το μοναδικό, γιατί πίνουμε ο ένας τον ιδρώτα του άλλου» προσθέτει η Ανσάρι.


Από την έναρξη του ταξιδιού της στο διάστημα, στις 18 Σεπτεμβρίου, η Ανσάρι έχει δεχτεί περισσότερα από 2.000 μηνύματα στην ιστοσελίδα της, κυρίως από τις ΗΠΑ και το Ιράν, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο.
Οι προηγούμενοι τρεις τουρίστες του διαστήματος έστελναν τις εμπειρίες τους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη γη, αλλά κανείς δεν κρατούσε ένα προσιτό σε απευθείας σύνδεση ημερολόγιο.

 


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 30/9/06