Αρχική Ομογένεια Ομογενής διεκδικεί έδρα – κλειδί στη Βουλή

Ομογενής διεκδικεί έδρα – κλειδί στη Βουλή

14

Εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του Ελληνοαμερικανού Δημοκρατικού υποψήφιου για το Κογκρέσο Ζακ Σπέις (Zach Space) οργάνωσαν τα μέλη της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής – «Πανδίκη» το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο γνωστό εστιατόριο «Μύθος» στο Φλάσινγκ.


Ο Ζακ Σπέις διεκδικεί την έδρα της 18ης περιφέρειας της πολιτείας του Οχάιο στην ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για την έδρα που κατέχει σήμερα ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Νέι, ο οποίος στις 15 Σεπτεμβρίου ομολόγησε την ενοχή του για διαφθορά στην υπόθεση του λομπίστα Τζακ Αμπράμοφ. Ο Νέι εγκατέλειψε επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία στα μέσα Αυγούστου.
Αντίπαλός του Ζάκ Σπέις στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα είναι η πολιτειακή βουλευτής του Οχάιο Τζόυ Πάτζετ, η οποία κέρδισε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, σε ειδική εκλογή τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Πολιτεία του Οχάιο, ο Ελληνοαμερικανός υποψήφιος διατηρεί προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της αντιπάλου του.


Παρουσιάζοντας τον Ζακ Σπέις ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Νίκος Διαμαντίδης τόνισε ότι πρόκειται για «έναν άνθρωπο τον οποίο πρέπει όλοι να στηρίξουμε και να είμαστε υπερήφανοι γιʼ αυτόν».


Δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του ο κ. Σπέις για τη δυνατότητα που του δόθηκε να βρεθεί ανάμεσα σε συμπατριώτες του και ιδιαίτερα Ικαριώτες καθώς και ο ίδιος κατάγεται από την Ικαρία. Αναφερόμενος στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου τόνισε ότι δεν θα είναι εύκολη μάχη, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους άλλους δύο ομογενείς υποψηφίους για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Τζον Σαρμπάνη στο Μέριλαντ και τον Κώστα Μπιλιράκη στη Φλόριντα. «Ελπίζω και εύχομαι να εκλεγούμε και οι τρεις. Θα έχουμε μια δυνατή παρουσία για ζητήματα που είναι σημαντικά για την ελληνοαμερικανική Κοινότητα, όπως το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Μακεδονικό», σημείωσε μιλώντας στη GreekNews.


Υποψήφιος σε μια άκρως σημαντική εκλογική περιφέρεια, με τον νυν κάτοχο της έδρας Μπομπ Νέι να αναμένει εντός του Οκτωβρίου την ανακοίνωση της ποινής που θα του επιβληθεί από το δικαστήριο, ο Ζάκ Σπέις τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται πρωτίστως ο τόπος είναι «ειλικρίνεια και εντιμότητα στην πολιτική ζωή και την κυβέρνηση». «Οι πολίτες θέλουν κάποιον που να μπορούν να τον εμπιστευτούν», προσθέτει.


Παρουσιάζοντας τις θέσεις του στα κοινωνικά θέματα εστίασε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η δραματική απώλεια θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία η οποία, όπως είπε, αποτελεί απειλή μακροπρόθεσμα για τη χώρα και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της. Τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του συστήματος ιατρικής περίθαλψης και ασφάλισης των πολιτών, ενώ αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ υπογράμμισε πως «ήταν ένα λάθος», όμως δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας στο Ιράκ τώρα με άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, πριν εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, κάτι που όπως σημείωσε, μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία και άλλων χωρών.


Ο Ζακ Σπέις γεννήθηκε στο Ντόβερ του Οχάιο το 1961 και είναι γιος του δικηγόρου Σωκράτη Σπέις και της Σάντρα Γκάλλιον. Ο παππούς του Ζαχαρίας καταγόταν από το χωριό Καραβόσταμο και η γιαγιά του Δέσποινα από το χωριό Κούντομα της Ικαρίας. Είναι παντρεμένος με την επίσης δικηγόρο Mary Wade και πατέρας δύο παιδιών της Τζίνα 16 ετών και του Νίκολας 15 ετών. Είναι μέλος της ΑΧΕΠΑ και της Κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Μάσιλον του Οχάιο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και στη συνέχεια πήρε το πτυχίου του δικηγόρου. Υπηρετεί σήμερα την τρίτη θητεία του ως Law Director του Ντόβερ στο Οχάιο.

Πηγή: greeknews, 2/10