Αρχική Ομογένεια Εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

10

Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην διάρκεια μιας σεμνής αλλά και επιβλητικής τελετής, με την παρουσία όλου του προσωπικού της διπλωματικής εκπροσώπησης της χώρας, πολλών επισήμων και ομογενών, εγκαινίασε την περασμένη Τρίτη το νέο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στην καρδιά της Ουάσιγκτον, δίπλα ακριβώς από το παλαιό.


Η κατασκευή διήρκεσε έξι χρόνια με κόστος υπερδιπλάσιο του αρχικώς προβλεφθέντος. Μάλιστα υπάλληλοι της πρεσβείας επισημαίνουν ότι βρέχει, το υπόγειο γεμίζει νερά, γι΄ αυτό κι έχουν εγκατασταθεί αντλίες. Οπως ήταν λοιπόν φυσικό, η κ. Μπακογιάννη ξεκίνησε την ομιλία της εκφράζοντας τη χαρά που της δόθηκε η ευκαιρία να δει “την οδύσσεια αυτού του νέου κτιρίου να τελειώνει”
Στην συνέχεια ανέπτυξε διεξοδικά τον ρόλο που διαδραματίζει η κάθε Πρεσβεία σε όλους τους τομείς, στον κοινωνικό, στον οικονομικό και στον πολιτιστικό. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις καλές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι «η Ελλάδα ήταν και είναι παραδοσιακός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και στρατηγικός εταίρος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αν και είμαστε μικροί αποτελούμε όμως κλειδί για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».


Δεν παρέλειψε ακόμα η Υπουργός να κάνει διεξοδική αναφορά στη συνεισφορά του Ελληνοαμερικανικού στοιχείου που συμβάλλει στους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών και αποτελεί γέφυρα συμμαχίας και συμφιλίωσης.


Η τελετή των εγκαινίων άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Ιερατικός Προϊστάμενος, Πατήρ Ιωάννης Ταυλαρίδη, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο της νέας Πρεσβείας.


Εντύπωση προκάλεσε η ομιλία νεαρού αφροαμερικανού μαθητή Γυμνασίου της Ουάσιγκτον, του Τζεφάνι Γκίμπσον. Το πρόγραμμα που παρακολουθεί είναι μέρος του Ελληνικού Προγράμματος Πολιτιστικής Επιμόρφωσης που συμμετέχουν παιδιά της αφροαμερικανικής κοινότητας με ταξίδι στην Ελλάδα κάθε χρόνο με δαπάνες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Το παιδί αυτό απόσπασε τα πιο θερμά χειροκροτήματα.


«Ανάλωσα πολλές μέρες στην Ελλάδα και έμαθα πάρα πολλά από την πολιτιστική της κληρονομιά. Η εμπειρία μου στην Ελλάδα θα είναι για μένα εμπειρία ζωής που θα θυμάμαι πάντοτε. Με την βοήθεια της Ελλάδος επισκεφτήκαμε πάρα πολλά μέρη και αρχαιολογικούς χώρους όπως την Ακρόπολη και τον Ναό του Δία. Επισκεφθήκαμε ακόμα και την Αρχαία Κόρινθο, δηλαδή μέρη από τα οποία προήλθε η Δημοκρατία και την οποία έχει και η κυβέρνησή μας εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα».


Στην συνέχεια ανέπτυξε πάρα πολύ πετυχημένα τις πολλαπλές εμπειρίες του από την Ελλάδα και κατέληξε λέγοντας «Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να αποκτήσω αυτήν την μεγάλη εμπειρία». Και καταχειροκροτήθηκε.


Στην εκδήλωση μίλησαν, ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπανης και ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς.


Ο κ. Σαρμπάνης είπε ότι η καινούργια Πρεσβεία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς θεσμούς Ελλάδος και Αμερικής, επεσήμανε ότι οι σχέσεις τους είναι στρατηγικές και εξήρε το γεγονός ότι στην περαιτέρω βελτίωσή τους συνέβαλε τα μέγιστα η Υπουργός Εξωτερικών κα. Μπακογιάννη η οποία καλλιέργησε τις σχέσεις της με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.


Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί στην συνεισφορά της Ελλάδος στα Βαλκάνια και τον ρόλο της που διαδραμάτισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Διοίκησης, Χενριέττα Φόρε, στην ομιλία της έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδος, της κας Μπακογιάννη, και εξήρε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ευχαριστώντας την Υπουργό για την τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδος προς δεκατέσσερεις χιλιάδες και πλέον αμερικανούς πολίτες που εγκατέλειψαν ασφαλώς τον Λίβανο κατά την πρόσφατη κρίση.


Κατόπιν άπαντες εξήλθαν στο προαύλιο της Πρεσβείας όπου έγινε η έπαρση των Σημαιών Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τελετή έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε η Ελληνική Πρεσβεία προς όλους τους καλεσμένους.


Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτων Ευριπίδης Ευριδιάδης, ο πρώην Αμερικανός Πρέσβυς στην Ελλάδα Ρόμπερτ Κίλι, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσιγκτων κος Παγκράτης, ο Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας Αχιλλέας Παπαρσένος και οι βετεράνοι έλληνες δημοσιογράφοι Ηλίας Δημητρακόπουλος και Στάθης Ευσταθιάδης.

 

Πηγή: greeknews, 2/10