Αρχική Νέα Τοπικά Γιάννης Κοσμίδης: Ο Καλουτάς έδωσε 5.860€ με απευθείας ανάθεση σε οκτώ...

Γιάννης Κοσμίδης: Ο Καλουτάς έδωσε 5.860€ με απευθείας ανάθεση σε οκτώ χρόνια, ενώ ο Λαμπρινούδης μοίρασε με απευθείας αναθέσεις άνω των 3.500.000€ σε μία τετραετία

150

Στην έλλειψη προγραμματισμού και στις απευθείας αναθέσεις έργων από τον κ. Λαμπρινούδη, αναφέρεται σε άρθρο του στο Δικτυακό Τόπο της κ. Μπουρνιά ο υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Κοσμίδης.

“Όταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου με Νομάρχη τον αείμνηστο Γιώργο Καλουτά σχεδίαζε  το 1995 τα προγράμματα της  επόμενης δεκαετίας για την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Χίου, είχε τεθεί (με βάση τα δεδομένα του νομού και την επιστημονική ανάλυση που είχε γίνει) ένας  γενικός στόχος: Η  μετατροπή  της  Χίου σε κέντρο υψηλής ποιότητας τουρισμού και σε  κέντρο υπηρεσιών  με αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή  της Ανατολικής Μεσογείου.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν αναγκαία τα εξής:
– Η βελτίωση, η αναβάθμιση και η δημιουργία νέων υποδομών (συγκοινωνιακών, υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης, πολιτιστικών, επιχειρηματικών, αγροτικών, διαχείρισης υδάτινων πόρων κλπ).
– Η αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού και η βελτίωση του οργανισμού και των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου που θα οδηγούσαν στη  βελτίωση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της Ν Α ΧΙΟΥ έναντι των πολιτών.
– Η υποβοήθηση  και η ενθάρρυνση  των ιδιωτικών επενδύσεων και των επιχειρηματικών δράσεων. Η βασική αρχή που πρυτάνευε σε όλες τις διαδικασίες σχεδιασμού, μελετών και υλοποίησης των προγραμμάτων ήταν μια:
«Εργαζόμαστε  για  τη  πρόοδο της  Χίου και  την  εξυπηρέτηση  του  δημοσίου  συμφέροντος  και  μόνον  αυτού»

Στηριγμένος σ’ αυτές τις γενικές αξίες και αρχές σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε αυτό το πρωτοφανές για  τα  δεδομένα του νομού πρόγραμμα, τα αποτελέσματα του οποίου ήταν εμφανή σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη του προγράμματος. Με την ανάληψη της διοίκησης της ΝΑ ΧΙΟΥ από το συνδυασμό του κ.Λαμπρινούδη φάνηκαν αμέσως δυο πολύ σημαντικές διαφοροποιήσεις:
 
– Οι αξίες που καθιέρωσε ο Γιώργος  Καλουτάς και οι πολιτικές που τις συνόδευαν παραμερίσθηκαν και καταπατήθηκαν βίαια και προκλητικά.
– Η  παράταξη του κ.Λαμπρινούδη δεν διέθετε κάποιο, στοιχειώδες έστω, πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την πρόοδο  του Νομού, αλλά ούτε φάνηκε ικανή να σχεδιάσει και να δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.
– Το μόνο που απασχολεί την παράταξη του σημερινού Νομάρχη είναι η εξυπηρέτηση διάφορων μικρών ή μεγάλων κομματικών ή και ιδιωτικών συμφερόντων.
– Λόγω της ανυπαρξίας προγράμματος και της απαράδεκτης πολιτικής που την συνοδεύει ο σημερινός Νομάρχης ακολούθησε το μόνο πρόγραμμα που υπήρχε, δηλ. αυτό που σχεδίασε και εφάρμοσε ο Γιώργος Καλουτάς. Όμως το γεγονός ότι δεν στηρίζεται σε αξίες και αρχές που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, έχει ως αποτέλεσμα τη στρεβλή εφαρμογή αυτού του προγράμματος, γεγονός που οδήγησε σε ακύρωση της φιλοσοφίας του και των στόχων που επεδίωκε.
– Είναι φανερό ότι ακολούθησαν το πρόγραμμα του Γιώργου Καλουτά (γιατί δεν ήταν ικανοί  να διαμορφώσουν δικό τους) αλλά με ένα τέτοιο τρόπο που το μόνο που καταφέρνουν είναι να το κουρελιάζουν.


Με τον τρόπο αυτό οδηγούν τη Χίο στην υποβάθμιση και στην παρακμή.
 
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύονται εύκολα εάν αναλύσουμε τον τρόπο και τις διαδικασίες που υλοποιεί τα έργα η παράταξη του κ.Λαμπρινούδη.


Σήμερα  θα αναφερθούμε  σε  ένα  μόνο  στοιχείο.


Γιώργος Καλουτάς: στη διάρκεια των δυο τετραετιών ένα(1) έργο προϋπολογισμού 2 εκατομ δρχ (5.860€).
Π. Λαμπρινούδης: Εκατοντάδες έργα απροσδιόριστου προϋπολογισμού (έχουμε χάσει το λογαριασμό). Με πρόχειρες εκτιμήσεις υπολογίζουμε ότι το κόστος αυτών των έργων υπερβαίνει τα  3.500.000€ (πάνω από 1,2 δισεκ. δρχ).


Είναι φανερό ποιους εξυπηρετεί μια τέτοια πολιτική.


Η τακτική είναι γνωστή και έχει δύο σκέλη:
Στο  πρώτο σκέλος καταρτίζουμε το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εγγράφουμε Πλήθος  Έργων με προϋπολογισμό έως 15.000 € (απ’ ευθείας ανάθεση) ή έργα με προϋπολογισμό έως 45.000€ (πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός, η άλλη μορφή απ ‘ευθείας ανάθεσης).
Κατά το δεύτερο σκέλος στην πορεία εκτέλεσης του Προγράμματος και αν γίνει και κάποιο έκτακτο φυσικό φαινόμενο (τα ονομάζουμε όλα ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ) βαπτίζουμε τα έργα επείγοντα οπότε πανικόβλητοι σπεύδουμε να τα  αναθέσουμε στους εκλεκτούς κατασκευαστές ώστε να
αποκαταστήσουμε τις  ζημιές.


Θέλετε  τρανό  παράδειγμα;
Αποκατάσταση Ακρομωλίου Λιμένα Ψαρών προϋπολογισμός 338.000€ .
Αν πάτε στα Ψαρά  και  δείτε το αποκατασταθέν Ακρομώλιο θα βρείτε και τα 338.000€. Τα πήρε και  τα δύο η θάλασσα.
 
Ποιες  είναι  οι  συνέπειες   αυτής  της  πολιτικής;
Προφανώς βλάπτεται  το δημόσιο συμφέρον. Αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυσης.
Τι  άλλο  προκύπτει  όμως απ’ αυτή  την  τακτική; Σίγουρα  αναδύεται οσμή συναλλαγής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια ζωή του τόπου. 
 
Γιάννης  Κοσμίδης,
Νομαρχιακός Σύμβουλος & Υποψήφιος  Νομαρχιακός Σύμβουλος με  το  συνδυασμό  ΧΙΟΣ ΝΕΑ  ΕΠΟΧΗ-ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ”