Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Τα Νέα: Προβάδισμα για το ΠΑΣΟΚ στο Αιγαίο

Τα Νέα: Προβάδισμα για το ΠΑΣΟΚ στο Αιγαίο

23

Η Ν.Δ. επιδιώκει την… ισοπαλία, κάτι που πέτυχε στις βουλευτικές του 2004.Οι τρεις νομοί που συγκροτούν την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) καθώς και τα δύο πολυνησιωτικά συμπλέγματα (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) που συναποτελούν την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, παρά τα κοινά χαρακτηριστικά τους, παρουσιάζουν σημαντικές ανομοιογένειες ως προς την πολιτική τους παράδοση, οι οποίες αποτυπώνονται σε σαφώς διαφοροποιούμενες κομματικές προτιμήσεις.

 
Το ΠΑΣΟΚ υπερισχύει παραδοσιακά στη Χίο και τα Δωδεκάνησα, με ποσοστό περί το 48% (το 2004), ενώ η Ν.Δ. διατηρεί σαφές προβάδισμα στις Κυκλάδες με αντίστοιχο ποσοστό (48,4%, έναντι 41,2% για το ΠΑΣΟΚ). Διαφορετική είναι η εικόνα στους δύο υπόλοιπους νομούς (Λέσβου και Σάμου) δεδομένου ότι το ΚΚΕ διαθέτει εκεί μακρόχρονη παρουσία και ισχυρή επιρροή (11,7% και 14,6% το 2004, τα δύο υψηλότερα ποσοστά του σε εθνικό επίπεδο). Μέχρι και τις εκλογές του 2000 το ΠΑΣΟΚ διατηρούσε σταθερά την πρώτη θέση στη Λέσβο, ενώ η Σάμος αποτελούσε την πιο αμφίρροπη μονοεδρική περιφέρεια της χώρας. Στις πρόσφατες εκλογές όμως η Ν.Δ. αναδείχθηκε πρώτο κόμμα και στους δύο αυτούς νομούς, με ποσοστά βέβαια που μόλις υπερέβησαν το 40%, στερώντας πάντως από το ΠΑΣΟΚ (ελέω και εκλογικού νόμου) την όποια κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Συνολικά, πάντως, στους 5 νομούς του Αιγαίου τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζονται σχεδόν ισοδύναμα, συγκεντρώνοντας περίπου 44% το καθένα.


Ο συσχετισμός δυνάμεων που καταγράφεται στις βουλευτικές εκλογές, μόνο εν μέρει βρίσκει την αντιστοίχισή του και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ ελέγχει σταθερά από το 1994 τη Νομαρχία Κυκλάδων (δηλαδή τον ευνοϊκότερο συγκριτικά νομό για τη Ν.Δ.) καθώς και τη δημαρχία της Ερμούπολης από το 1982. Οι δύο αυτές περιπτώσεις όμως, καθώς και εν μέρει η δημαρχία της Ρόδου, είναι οι μόνες με σταθερό πολιτικό προσανατολισμό τα τελευταία δώδεκα χρόνια.


Από τις υπόλοιπες τέσσερις νομαρχίες, το ΠΑΣΟΚ ελέγχει σήμερα τη Χίο, τη Σάμο και τα Δωδεκάνησα, ενώ το 2002, η Ν.Δ. κατόρθωσε να κάνει τη μεγάλη έκπληξη κατακτώντας τη νομαρχία της Λέσβου και για πρώτη φορά (από το 1975) τη δημαρχία της Μυτιλήνης.