Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΣΥΝ-εργασία στη Σάμο – Μάχες εντυπώσεων στη Λέσβο

ΣΥΝ-εργασία στη Σάμο – Μάχες εντυπώσεων στη Λέσβο

46

ΣΑΜΟΣ 
 
ΝΟΜΑΡΧΙΑ. Αυτή τη φορά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ενώνουν τις δυνάμεις τους στη Σάμο, τόσο στη νομαρχία όσο και στην πρωτεύουσα. Ο νυν νομάρχης Μανώλης Κάρλας επαναδιεκδικεί τη θέση με τη στήριξη των δύο κομμάτων. Αντίπαλός του από τη Ν.Δ. θα είναι ο δικηγόρος Αλέξανδρος Γιαουτζής, νομαρχιακός σύμβουλος και τρίτος σε σταυρούς το 2002 με το ψηφοδέλτιο του Θ. Θαλασσινού, ο οποίος το 2004 επέλεξε τα βουλευτικά έδρανα. Το ΚΚΕ κατεβάζει τον δημοτικό σύμβουλο Πυθαγορείου και γιατρό Δημήτρη Μαυρατζιώτη.


ΔΗΜΟΣ. Στην επιλογή του Φίλιππου Πετρούσκα επιμένει το ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Βαθέος, ο οποίος πήρε το χρίσμα και από τον ΣΥΝ. Αντιθέτως, αλλαγή σκυτάλης σήμανε για τη Ν.Δ., που μετά την αποχώρηση του νυν δημάρχου και πρώην βουλευτή Κώστα Καραμηνά (επισήμως επικαλέστηκε λόγους προσωπικούς και υγείας, αλλά φέρεται να πιέζει για υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές), υποστηρίζει τον Μανώλη Γερόγλη, στέλεχος του νομαρχιακού συνδυασμού Θαλασσινού. Τον υποψήφιο του 1998, συνταξιούχο της ΔΕΗ Δημήτρη Τριτσινιώτη, επαναφέρει το ΚΚΕ.


ΛΕΣΒΟΣ 
  
ΝΟΜΑΡΧΙΑ. Επιστράτευση ονομάτων από την κεντρική πολιτική σκηνή σήμανε στη Λέσβο. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκλίνος Παπαδέλλης είναι ο υποψήφιος του κόμματος για τη νομαρχία. Αν και στο πρόσωπό του συσπειρώθηκαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – το 2002 υπήρξε κόντρα Παπαδέλλη και Σηφουνάκη -, αυτό δεν απέτρεψε τον Δημήτρη Βουνάτσο να κατέβει και σε αυτή την αναμέτρηση ως αντάρτης. Η Ν.Δ. επιλέγει ξανά τον νυν νομάρχη Παύλο Βογιατζή που εμφανίζει διεισδυτικότητα και σε άλλους χώρους, ενώ σταθερή επιλογή για το ΚΚΕ αποτελεί ο Βαγγέλης Παλαιολόγου. Από τον ΣΥΝ στηρίζουν τον Βασίλη Τεντόμα.


ΔΗΜΟΣ. Στον Δήμο Μυτιλήνης το ΚΚΕ φέρνει ως διεκδικητή τον πρώην βουλευτή Στρατή Κόρακα. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει ξανά τον Θανάση Γιακαλή, που είχε εκλεγεί το 1998 δήμαρχος ως ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ και το 2002 έδωσε τη μάχη με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Τον νυν δήμαρχο Αριστείδη Χατζηκομνηνό επέλεξε η Ν.Δ., ενώ ο Γιάννης Ζερδέλης είναι ο υποψήφιος του ΣΥΝ.


ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 
  
ΝΟΜΑΡΧΙΑ. Τις επιλογές του 2002 που οδήγησαν στην κατάκτηση νομαρχίας και πρωτεύουσας, στηρίζει εκ νέου το ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα. Στη νομαρχία κατεβαίνει με τον σημερινό νομάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη (φωτό επάνω). Ανθυποψήφιός του από τη Ν.Δ. θα είναι ο δικηγόρος Βασίλης Υψηλάντης (φωτό κάτω). Το ΚΚΕ επέλεξε, αυτή τη φορά, στη νομαρχία τον υποψήφιο για τον Δήμο Ρόδου το 2002, Γιάννη Περδικάρη, και ο ΣΥΝ κατέρχεται με τον Δημήτρη Γάκη.


ΔΗΜΟΣ. Ο δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Γιαννόπουλος θα δώσει ξανά τη μάχη για το ΠΑΣΟΚ, έχοντας αντίπαλο από τη Ν.Δ. τον Χατζή Χατζηευθυμίου που ήταν υποψήφιος και το 2002. Υποψήφιος θα είναι και ο πρώην νομάρχης και υποψήφιος στη νομαρχία κατά τις προηγούμενες εκλογές Σάββας Καραγιάννης, τον οποίο ο ΣΥΝ επιμένει να στηρίζει για τη δημαρχία Ρόδου αυτή τη φορά. Με το ΚΚΕ κατεβαίνει ο καθηγητής Γιάννης Μαρκάκης, ενώ τις υποψηφιότητες συμπληρώνει ο ανεξάρτητος Μιχάλης Κατσαρός.


ΧΙΟΣ 
 
ΝΟΜΑΡΧΙΑ. Τακτική στήριξης των σημερινών αιρετών ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ και στην περίπτωση της Χίου, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που επιλέγει νέους υποψηφίους. Έτσι, για τη Νομαρχία Χίου υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Πολύδωρας Λαμπρινούδης, ενώ στην υποψηφιότητα της νομαρχιακής συμβούλου, διεθνολόγου Ισαβέλλας Μπουρνιά κατέληξε η Ν.Δ. Τους Γιάννη Ζωφό και Αλέκο Γαϊτάνο στηρίζουν ΚΚΕ και ΣΥΝ στη νομαρχία.


ΔΗΜΟΣ. Στον Δήμο Χίου, από το ΠΑΣΟΚ θα στηριχθεί ξανά ο δήμαρχος Μάρκος Μεννής, ενώ ο γιατρός Παντελής Βρουλής, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος, αυτή τη φορά θα κατέβει στον δήμο με την υποστήριξη της Ν.Δ. Για τον Δήμο Χίου νέα πρόσωπα επέλεξαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, με υποψηφίους τον Γιώργο Αμπαζή και τον Γιώργο Γεωργίτση αντίστοιχα. Στη μάχη του δήμου μπαίνει και ο ανεξάρτητος Γιάννης Χαλλιορής, που συγκεντρώνει ψηφοφόρους από την ομάδα του θανόντος νομάρχη Γ. Καλουτά οι οποίοι δεν έχουν «συγχωρήσει» τον Π. Βρουλή για την αποχώρησή του από τον συνδυασμό μετά το 1998.


ΚΥΚΛΑΔΕΣ 
  
ΝΟΜΑΡΧΙΑ. Στη Νομαρχία Κυκλάδων το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στον σημερινό νομάρχη Δημήτρη Μπάιλα, ο οποίος θα έχει απέναντί του από τη Ν.Δ. τον Γιώργο Λεονταρίτη, υποψήφιο το 1998 για τον Δήμο Ερμούπολης. ΚΚΕ και ΣΥΝ δίνουν ξανά το χρίσμα στους υποψηφίους τους κατά τις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις, Βαγγέλη Σιγάλα και Νίκο Συρμαλένιο.


ΔΗΜΟΣ. Πέμπτη φορά θα διεκδικήσει τη δημαρχία ο Γιάννης Δεκαβάλλας ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτές οι εκλογές για τον Δήμο Ερμούπολης δεν θα είναι μάχη για δύο όπως συνέβη το 1998 και το 2002. Υποψήφιος με τη Ν.Δ. κατεβαίνει ο νυν δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Δαδάος, συνταξιούχος, ενώ επιλογή του ΚΚΕ είναι το πρώην στέλεχος του ΔΗΚΚΙ Αντώνης Αλμπανόπουλος και του ΣΥΝ ο Ανδρέας Τζίνης.


Πηγή: Τα Νέα, 03/10/2006