Αρχική Νέα Τοπικά Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά

177

Με δελτίο τύπου ο Δήμαρχος Χίου κ.Μάρκος Μεννής ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το πρωί 1η Οκτωβρίου από το Δήμο Χίου, τα εγκαίνια της Πλατείας Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

 

“Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή  το πρωί 1η Οκτωβρίου από το Δήμο Χίου, τα εγκαίνια της Πλατείας Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κόρη των αείμνηστων δωρητών του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου, κ. Ματρώνα Έγκον Ξυλά, ο σύζυγός της κ. Νίκολας Έγκον και ο εξάδελφός της οικογένειας Κωνσταντίνος Πουτούς, στο πρόσωπο των οποίων τιμήθηκαν οι δύο ευπατρίδες Μιχαήλ και Σταματία Ξυλά, από το Δήμαρχο  Χίου Μάρκο Μεννή.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι εκκλησιαστικών, στρατιωτικών, πολιτικών και λοιπών τοπικών Αρχών και εκπρόσωποι  τοπικών φορέων. Χαιρετισμό απηύθυναν, ο πρόεδρος του Ομηρείου Αντώνης Λάρδας, η Βουλευτής Ελπίδα Τσουρή, ο Αντινομάρχης Νίκος Νύκτας και ο Αντιδήμαρχος τεχνικών Υπηρεσιών Αντώνης Λυπαρής. Παρευρέθηκε ακόμα  πλήθος συμπολιτών μας  που παρακολούθησε με συγκίνηση και βαθιά ικανοποίηση τη Δημοτική Αρχή Χίου να αποδίδει,  μετά από πολλά χρόνια, τις οφειλόμενες τιμές στους  Μεγάλους Ευεργέτες της Χίου.


«Η συγκίνηση είναι μεγάλη γιατί έτυχε σε εμάς να εκπληρώσουμε ένα διπλό χρέος, διπλό καθήκον του Δήμου Χίου», είπε ο Δήμαρχος Μάρκος Μεννής στο σύντομο αλλά μεστό περιεχομένου χαιρετισμό του, εξηγώντας ότι το ένα είναι η αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου και το άλλο η απόδοση τιμών στο ζεύγος Ξυλά για την ανεκτίμητη προσφορά του στον τόπο. «Το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο. Αυτό το Φάρο Πολιτισμού που φωτίζει για περισσότερα από εικοσιπέντε χρόνια την πνευματική μας πορεία. Πεντακόσιοι περίπου σπουδαστές φοιτούν κάθε χρόνο στα εργαστήριά του, τριακόσιες εκδηλώσεις γίνονται στις αίθουσες του, χιλιάδες πολίτες περνάνε το κατώφλι του»,  είπε ο κ. Μεννής, για να τονίσει αυτό που όλοι πιστεύουμε και  αισθανόμαστε:
«Η Χίος θα ήταν απείρως φτωχότερη χωρίς το «ΟΜΗΡΕΙΟ».


Ο Δήμαρχος Χίου προσέφερε στη συνέχεια ένα αναμνηστικό δώρο στην κ. Ματρώνα Έγκον Ξυλά, η οποία δεν έκρυψε τη συγκίνησή της γι αυτή την έκφραση ευγνωμοσύνης του Δήμου Χίου και των Χιωτών προς στους γονείς της, ενώ εξέφρασε και τη μεγάλη της ικανοποίηση για τη ζωντάνια που είδε να  επικρατεί σήμερα στο Ομήρειο.


Με ιδιαίτερα θετικά λόγια μίλησε  για το έργο της Πλατείας. Για  το στέγαστρο που η τεχνητή του σκιά έρχεται σε αρμονία με τη φυσική σκιά των δένδρων. Το ρολόι το βρίσκει εξαιρετικά καλόγουστο μέσα στο γενικότερο σύνολο, και επιπλέον συμβολικό. «Μετράτε το χρόνο σας, μη χάνετε ούτε λεπτό» παρότρυνε τους Χιώτες. «Γεμίστε τον με πράξεις ωραίες, πρώτα για τα δικά σας πρόσωπα και μετά για την κοινωνία σας.»”