Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Νόμπελ Χημείας σε γιο Νομπελίστα!, του Τάσου Σαραντή

Νόμπελ Χημείας σε γιο Νομπελίστα!, του Τάσου Σαραντή

12

Γιος Νομπελίστα είναι ο αμερικανός Ρότζερ Κόρνμπεργκ, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2006, κάνοντας το κορυφαίο βραβείο μια οικογενειακή υπόθεση.


Ο αμερικανός ερευνητής τιμήθηκε για την έρευνά του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα αντιγράφουν τις γενετικές πληροφορίες προκειμένου να παράγουν πρωτεΐνες.


Ο πατέρας του, ο Αρθουρ Κόρνμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται εν ζωή, τιμήθηκε το 1959 με το Νόμπελ Ιατρικής για τις έρευνές του, επίσης στον τομέα της γενετικής, διότι ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η γενετική πληροφορία μεταφέρεται από το ένα μόριο του DNA στο άλλο. Οι Κόρνμπεργκ είναι το έκτο ζευγάρι πατέρα – γιου που βραβεύεται με Νόμπελ.


Ο 59χρονος Ρότζερ Κόρνμπεργκ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, απέσπασε την ανώτατη αυτή επιστημονική διάκριση, συνοδευόμενη από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών (1,1 εκατομμυρίων ευρώ),  διότι σύμφωνα με
την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, η εργασία του έχει «θεμελιώδη ιατρική σπουδαιότητα».


Ο Κόρνμπεργκ μελέτησε «την κυτταρική δομή της ευκαρυωτικής μεταγραφής», η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι απαραίτητη για τη ζωή και έριξε φως στο μηχανισμό σοβαρών νοσημάτων που δοκιμάζουν την ανθρωπότητα, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.
Η μεταγραφή είναι η διαδικασία με την οποία η πληροφορία κάθε γονιδίου αντιγράφεται σε ένα μόριο mRNA για να μεταφερθεί έξω από τον πυρήνα του κυττάρου και να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πρωτεϊνών. Οι μελέτες του Κόρνμπεργκ αφορούν την ομάδα των ευκαρυωτικών οργανισμών, όπως τα ζώα, τα φυτά και οι μύκητες, οι οποίοι διαθέτουν κυτταρικό πυρήνα.
Το 2001, ο Κόρνμπεργκ δημοσίευσε εντυπωσιακές κρυσταλλογραφικές εικόνες της μεταγραφής εν δράσει, τόσο λεπτομερείς ώστε διακρίνονται ακόμα και μεμονωμένα άτομα.
Διαταραχές στη διαδικασία μεταγραφής εμπλέκονται σε πολλές ανθρώπινες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και ορισμένες φλεγμονές, και το έργο του Κόρνμπεργκ ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες, όπως για παράδειγμα θεραπείες με τα λεγόμενα βλαστικά κύτταρα.


«Είμαι πραγματικά συγκλονισμένος με την είδηση … είμαι συγκλονισμένος», δήλωσε ο Κόρνμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν είναι δυνατό να περιμένει κανείς κάτι τόσο σημαντικό», πρόσθεσε όταν ερωτήθηκε εάν εξεπλάγη που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του μέχρι του σημείου να τιμηθεί και ο ίδιος με Νόμπελ. 


Με το Νόμπελ Χημείας σε έναν ακόμα Αμερικανό, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσπασαν φέτος όλα τα επιστημονικά Νόμπελ.

 


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 5/10/06

Διαφήμιση