Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή:«Το διακύβευμα των εκλογών»

Ελπίδα Τσουρή:«Το διακύβευμα των εκλογών»

10

Σε άρθρο της η Βουλευτής Χίου κ.Ελπίδα Τσουρή αναφέρει:

 

“Λίγο μετά από το μισό της «νέας διακυβέρνησης», η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, πολλαπλά κρίσιμο σε όλα τα επίπεδα.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται, όχι μόνο αναποτελεσματική και αναξιόπιστη, αλλά και επικίνδυνη, σε πολλούς τομείς. Επικίνδυνη για το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, για τη θέση και το κύρος της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, για τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, ακόμα και το πολιτικό μας σύστημα. Αυτό αποδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις, με τρόπο πέραν πάσης αμφιβολίας. Αδιαμφισβήτητη, επίσης, είναι και η δυσαρέσκεια των πολιτών.

Σε λίγες μέρες, θα βρεθούμε μπροστά σε μια κρίσιμη αναμέτρηση, αυτή των Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών. Υπάρχει, λοιπόν, η δυνατότητα έκφρασης της λαϊκής δυσαρέσκειας, με τρόπο συντονισμένο και θετικό. Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας των προϋποθέσεων, για μια διαφορετική πορεία της χώρας.


Υπάρχει, όμως, πάνω από όλα, η δυνατότητα, απέναντι στην πελατειακή, συγκεντρωτική, οπισθοδρομική και εσωστρεφή κεντρική διοίκηση, να δημιουργηθεί ο αντίποδας μιας ισχυρής διεκδικητικής, προοδευτικής Αυτοδιοίκησης. Μιας Αυτοδιοίκησης που δεν θα δρα ούτε συμπληρωματικά –ως μακρύ χέρι-, ούτε επικουρικά –ως αναπληρωματική-, της Κυβερνητικής εξουσίας. Θα είναι ο εαυτός της, η θεσμική, δηλαδή έκφραση των τοπικών κοινωνιών, των αναγκών, των προβλημάτων και των αιτημάτων τους. Θα είναι μάχιμη και μαχητική, και όχι διεκπεραιωτής αλληλογραφίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στα κομματικά γραφεία.


Στην αναμέτρηση για την Αυτοδιοίκηση, θα έρθουν σε αντιπαράθεση διαφορετικές λογικές για την τοπική ανάπτυξη, για το μέλλον και την προοπτική τους. Όσοι πιστεύουμε στον αυτοτελή ρόλο τους, όσοι ανέκαθεν τις αντιμετωπίζουμε ως κύτταρα περιφερειακής ανάπτυξης και Δημοκρατίας, θα πρέπει να απαντήσουμε επί της ουσίας, σε συντηρητικές επιλογές.


Ειδικότερα, εδώ στη Χίο, όλοι γνωρίζουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύπλευρη και σημαντική προσπάθεια, για την επίλυση σοβαρών τοπικών προβλημάτων, η οποία θα βάλει το Νομό μας σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Η προσπάθεια αυτή έχει εμφανή θετικά αποτελέσματα και πρέπει να συνεχιστεί.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με κατοχυρωμένες καταστατικά και αποδεκτές από όλους διαδικασίες, έχει υποβάλλει, με υπευθυνότητα, τις επιλογές του στην κρίση των πολιτών.


Το διακύβευμα, στις επικείμενες τοπικές εκλογές, προσδιορίζει την κρισιμότητά τους. Αφορά στη δημιουργία ενός άλλου πόλου στο πολιτικό μας σύστημα, ισχυρού, αυτόνομου και δημοκρατικού. Ενός πόλου ανάσχεσης της νεοσυντηρητικής λαίλαπας και της αλλοτρίωσης θεσμών, διαδικασιών και προσώπων. Ενός πόλου έκφρασης των ζωντανών, υγιών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας και όχι ενός ακόμα μηχανισμού χειραγώγησής τους.”