Αρχική Νέα Τοπικά Ελευθεροτυπία: Στάνταρ, φαβορί και ντέρμπι

Ελευθεροτυπία: Στάνταρ, φαβορί και ντέρμπι

6

Δεκαεφτά νομαρχίες-κλειδιά που θα κριθούν στον πόντο κρύβουν το χρώμα με το οποίο θα «βαφτεί» ο χάρτης τη νύχτα των νομαρχιακών εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει στη μάχη έχοντας άνετο προβάδισμα σε 17 νομαρχίες κι η Ν.Δ. σε 16, ενώ υπάρχουν και 5, για τις οποίες κανείς δεν προεξοφλεί το αποτέλεσμα, καθώς αυτό θα φανεί στον δεύτερο γύρο, με πρωταγωνιστές «αντάρτες» υποψηφίους.* Η Χαρ. Τρικούπη προσβλέπει να αυξήσει από 22 σε 26 τις «πράσινες» νομαρχίες, ενώ η Ν.Δ. παλεύει να μειώσει τις απώλειες. Ηττα θεωρείται για τη Ρηγίλλης οποιοδήποτε νούμερο κάτω απ’ τις 26 νομαρχίες έναντι των 30 που ελέγχει πολιτικά μέχρι σήμερα.


* Τα αποτελέσματα στις νομαρχίες θα είναι η πρώτη ουσιαστική πολιτική «δημοσκόπηση», υστερα από 2,5 χρόνια «γαλάζιας» διακυβέρνησης, με την εξέγερση των εκπαιδευτικών και τον απόηχο των σκανδάλων να απειλούν τη Ν.Δ. Ηδη οι τελευταίες μετρήσεις μιλούν για υποχώρηση των δυνάμεών της κατά 1-2%, ποσοστά που μπορούν να αποβούν μοιραία για τους υποψηφίους της που άγγιζαν το πλαφόν του 42%.


* Στη Ρηγίλλης αναδεικνύουν… τον «αυτοδιοικητικό» χαρακτήρα των εκλογών. Αντιθέτως, στη Χαρ. Τρικούπη κάνουν λόγο για «πολιτικά συμπεράσματα».


**Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς: Το στοίχημα για την «τρόικα» του ΠΑΣΟΚ (Φώφη Γεννηματά , Γ. Σγουρός και Γ. Μίχας) είναι να κερδίσει με 42% από τον πρώτο γύρο έναντι των Αργ. Ντινόπουλου, Φωτεινής Πιπιλή και Σπ. Σπυρίδωνος. Αυτό εξαρτάται απ’ το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΝ.


**Υπερνομαρχία Εβρου-Ροδόπης: Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι ο υποψήφιος του Γ. Μινόπουλος κερδίζει, όμως η Ν.Δ. (με υποψήφιο τον Στ. Σπάση) θεωρεί ότι η μάχη εξακολουθεί να είναι ανοιχτή.**Υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης: Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Γκιουλ Καραχασάν «τσιμπάει» μεν σε ποσοστά, αλλά χάνει απ’ τον Κ. Τάτση της Ν.Δ. -πιθανόν κι από την πρώτη Κυριακή.


**Νομαρχία Θεσσαλονίκης: Ο Π. Ψωμιάδης εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή έναντι της Βούλας Πατουλίδου, παρά τη φθορά που έχει υποστεί ο νομάρχης της Ν.Δ.


**Α. Αττικής: Ο υποψήφιος της Ν.Δ. Λ. Κουρής κερδίζει από την πρώτη Κυριακή, όχι γιατί λείπουν τα παράπονα από τη θητεία του αλλά γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει με σοβαρές δυνάμεις τη μάχη.


**Δ. Αττικής: Στο ΠΑΣΟΚ υπολογίζουν στην επανεκλογή του Αρ. Αρκουδάρη, ενώ στη Ν.Δ. θεωρούν την εκλογική μάχη ανοιχτή, με υποψήφιο τον Γ. Λιάκο.


**Αιτωλοακαρνανίας: Η νομαρχία από «γαλάζια» (Δ. Σταμάτης νυν νομάρχης) μάλλον γίνεται «πράσινη» με τον Θ. Σώκο υποψήφιο.


**Αργολίδα: Είναι η μοναδική νομαρχία όπου το ΠΑΣΟΚ έμεινε χωρίς υποψήφιο. Ο εκλεκτός της Ν.Δ. Β. Σωτηρόπουλος θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή ελπίζει η Ρηγίλλης, αλλά ο ΣΥΝ παλεύει με στόχο να τη σύρει σε β’ γύρο με υποψήφιο τον Γ. Αντωνόπουλο.


**Αρκαδίας: Η Ν.Δ. «βλέπει» επανεκλογή του Δ. Κωνσταντόπουλου (έχει «αντάρτη» τον Γ. Σμυρνιώτη), το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, θεωρεί σίγουρη την επικράτηση του Ρ. Σπυρόπουλου.


**Αρτας: Ο «γαλάζιος» Γ. Παπαβασιλείου δεν απειλείται από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπόβολο.


**Αχαΐας: Ο Δημ. Κατσικόπουλος του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή.


**Βοιωτίας: Ο «πράσινος» νομάρχης Κλ. Περγαντάς δεν απειλείται απ’ τον υποψήφιο της Ν.Δ. Α. Ρουσάρη.


**Γρεβενών: Η Ν.Δ. αισιοδοξεί πως θα πάρει τη νομαρχία με τον Δ. Κουπτσίδη υποψήφιο, στο ΠΑΣΟΚ προσβλέπουν στην επανεκλογή του του Δ. Ρίγγου. Θα δούμε.


**Δωδεκανήσων: Ο Γ. Μαχαιρίδης απ’ το ΠΑΣΟΚ υπερτερεί με μεγάλη άνεση έναντι του Β. Υψηλάντη απ’ τη Ν.Δ.


**Εύβοιας: Η νομαρχία θα μείνει «πράσινη», με τον Θ. Μπουραντά έναντι του Π. Σίμωση απ’ τη Ν.Δ.


**Ευρυτανίας: Οι εκτιμήσεις των κομμάτων αποκλίνουν:


Η Ν.Δ. προεξοφλεί ότι ο νομός θα μείνει «γαλάζιος» με τον Κ. Κοντογεώργο, το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείει την ανατροπή (μετά από 17 χρόνια επικράτησης της Ν.Δ.) με τον Γ. Παπαδόπουλο.


**Ζακύνθου: Αλλη μια αμφίρροπη μάχη. Η Ν.Δ. πιστεύει ότι κερδίζει με τον Δημ. Γάσπαρο υποψήφιο, αλλά στο ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν ότι θα εκλεγεί ο γιατρός Π. Στραβοπόδης.


**Ηλείας: Ο γεωπόνος Χ. Καφύρας απ’ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κερδίζει σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις τον «γαλάζιο» Π. Αχιλλεόπουλο.


**Ημαθίας: Αν η μάχη δεν κριθεί από τον α’ γύρο υπέρ της Ν.Δ. και του υποψηφίου της Κ. Καραπαναγιωτίδη, τότε ο Γ. Χασιώτης απ’ το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές ελπίδες να κερδίσει στον β’ γύρο.


**Ηρακλείου: Η Ευαγγελία Σχοιναράκη από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκλεγεί κι από την πρώτη Κυριακή έναντι του Α. Γρηγοράκη απ’ τη Ν.Δ.


**Θεσπρωτίας: Η Ν.Δ. πιστεύει ότι η μάχη θα κριθεί οριακά μεταξύ των Β. Γιόγιακα (Ν.Δ.) και του νυν νομάρχη Ηλ. Λιάκου απ’ το ΠΑΣΟΚ, στη Χαρ. Τρικούπη πάλι εκτιμούν ότι θα κερδίσουν και με άνεση.


**Ιωαννίνων: Ο Α. Καχριμάνης απ’ τη Ν.Δ. έχει προβάδισμα έναντι του Πρ. Χατζηευφραιμίδη απ’ το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να αποκλείεται να υπάρξει και έκπληξη.


**Καρδίτσας: Η απόσυρση της αντάρτικης υποψηφιότητας του Β. Κανούτα βοηθάει στην εκλογή του «γαλάζιου» Β. Αναγνωστόπουλου έναντι του Φ. Αλεξάκου απ’ το ΠΑΣΟΚ. Ελπίδες να περάσει στον β’ γύρο της αναμέτρησης έχει κι ο Δημ. Αρχοντής απ’ τον ΣΥΝ.


**Καστοριάς: Η Ν.Δ. προεξοφλεί την επικράτησή της με υποψήφιο τον Κ. Λιάντζη έναντι του Π. Παπαδιαμαντόπουλου απ’ το ΠΑΣΟΚ.


**Κέρκυρας: Ακόμη μια αμφισβητούμενη νομαρχία.


Η Ν.Δ. θεωρεί ότι τη «χτυπάει» ο Στ. Πουλημένος ,το ΠΑΣΟΚ αισιοδοξεί ότι θα επικρατήσει ο νυν νομάρχης Γ. Μαχειμάρης.


**Κεφαλλονιάς: Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η Κεφαλλονιά θα αλλάξει χέρια.


Ο «πράσινος» υποψήφιος Δ. Γεωργάτος θα επικρατήσει έναντι του Δ. Λευκαδίτη. Στον β’ γύρο παλεύει, όμως, να μπει κι ο ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από τον ΣΥΝ Θ. Γαλιατσάτος.


**Κιλκίς: Ο ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από τον ΛΑΟΣ, Γ. Συμπιλίδης, θα μπει στον β’ γύρο μαζί με τον Γ. Φραγκίδη από το ΠΑΣΟΚ κι έχει πολλές ελπίδες.


**Κοζάνης: Οι μετρήσεις δείχνουν ότι κι αυτή η μάχη θα κριθεί κυριολεκτικά στο νήμα. Ο υποψήφιος της Ν.Δ. Γ. Δάκης κονταροχτυπιέται με τον νυν «πράσινο» νομάρχη Ι. Ανδρεάδη.


**Κορινθίας: Ο Ν. Ταγαράς απ’ τη Ν.Δ. προηγείται του Ν. Παπαϊωάννου απ’ το ΠΑΣΟΚ, αλλά η μάχη δεν έχει κριθεί οριστικά.


**Κυκλάδων: Ο Δημ. Μπάιλας απ’ το ΠΑΣΟΚ είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί στην κούρσα. Ο υποψήφιος της Ν.Δ. Γ. Λεονταρίτης υπολείπεται με διαφορά.


**Λακωνίας: Η μάχη έχει κριθεί υπέρ του «γαλάζιου» Κ. Φούρκα. Ο Π. Πολυχρονίου απ’ το ΠΑΣΟΚ το παλεύει χωρίς όμως αξιώσεις.


**Λάρισας: Η Λίτσα Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ) απειλεί τον Κ. Κατσαρό απ’ τη Ν.Δ.


**Λασιθίου: Ο νυν «πράσινος» νομάρχης Αντ. Στρατάκης έχει άνετο προβάδισμα.


**Λέσβου: Ο Π. Βογιατζής απ’ τη Ν.Δ. προηγείται έναντι του Φρ. Παπαδέλλη απ’ το ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευόμενος και το σοβαρό «αντάρτικο» του πρώην «πράσινου» βουλευτή Δημ. Βουνάτσου.


**Λευκάδας: Ο Κ. Αραβανής του ΠΑΣΟΚ θεωρείται σίγουρος νικητής, με αντίπαλο τη Χρυσούλα Καβαδά της Ν.Δ.


**Μαγνησίας: Ο «γαλάζιος» Β. Κοκκίνης θα κρίνει στον β’ γύρο τη μάχη μεταξύ του Απ. Παπατόλιου απ’ το ΠΑΣΟΚ και του Γ. Πρίντζου απ’ τη Ρηγίλλης.


**Μεσσηνίας: Ο Δ. Δράκος της Ν.Δ. προηγείται του Χρ. Μαλαπάνη απ’ το ΠΑΣΟΚ.


**Πέλλας: Επικρατεί ο Μ. Καραμάνης απ’ το ΠΑΣΟΚ.


Ο Θ. Θεοδωρίδης απ’ τη Ν.Δ. ακολουθεί αλλά με σημαντική διαφορά.


**Πιερίας: Η Ν.Δ. θεωρεί ότι δεν χάνει με υποψήφιο τον Γ. Παπαστεργίου, το ΠΑΣΟΚ ωστόσο ελπίζει με επικεφαλής τον Γ. Παπαθανασίου.


**Πρέβεζας: Οι εκτιμήσεις αποκλίνουν. Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι θα κερδίσει ο νυν νομάρχης Β. Ιωάννου κι η Ν.Δ. ο Δ. Τσουμάνης.


**Ρεθύμνου: Φαβορί είναι ο «πράσινος» νυν νομάρχης Γ. Παπαδάκης. Ο Κ. Μαθιουδάκης απ’ τη Ν.Δ. προσπαθεί να μπει στον β’ γύρο.


**Σάμου: Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι οι πιθανότητες είναι 50-50 με υποψήφιο τον Α. Γιαούτζη. Στο ΠΑΣΟΚ, πάλι, πιστεύουν ότι η νομαρχία θα παραμείνει «πράσινη» με τον νυν νομάρχη Μ. Κάρα.


**Σερρών: Η μάχη θα κριθεί οριακά. Ο Κ. Παπαπαναγιώτου απ’ τη Ν.Δ. κι ο Στ. Φωτιάδης απ’ το ΠΑΣΟΚ κονταροχτυπιούνται.


**Τρικάλων: Η Ν.Δ. θεωρεί ότι θα είναι μια άνετη νίκη (Η. Βλαχογιάννης υποψήφιος). Στο ΠΑΣΟΚ όμως θεωρούν ότι θα επικρατήσει ο υποψήφιος που έχουν με τον ΣΥΝ, Σ. Παπαδόπουλος.


**Φθιώτιδας: Η Ν.Δ. έχει προβάδισμα με τον Θ. Χειμάρα υποψήφιο έναντι του Ν. Μαριά απ’ το ΠΑΣΟΚ.


**Φλώρινας: Η Ν.Δ. διεκδικεί τον νομό από το ΠΑΣΟΚ με υποψήφιο τον Γ. Βοσκόπουλο. Ο νυν νομάρχης της Χαρ. Τρικούπη Γ. Στρατάκης δίνει σκληρή μάχη.


**Φωκίδας: Η Γιώτα Γαζή απ’ το ΠΑΣΟΚ επιστρατεύθηκε την τελευταία στιγμή χωρίς τύχη. Θα κερδίσει ο Ν. Φουσέκης απ’ τη Ν.Δ.


**Χαλκιδικής: Ο νυν νομάρχης Αργ. Λαφαζάνης το «παλεύει», αλλά στη Ρηγίλλης εμφανίζονται σίγουροι ότι θα κερδίσουν με υποψήφιο τον Α. Ζωγράφο.


**Χανίων: Ο Γ. Τζανακάκης απ’ το ΠΑΣΟΚ έχει ελπίδες αν περάσει στον β’ γύρο με τον υποψήφιο της Ν.Δ. Γ. Αρχοντάκη. Μπορεί όμως να επικρατήσει ο νυν νομάρχης του ΣΥΝ Γ. Κατσανεβάκης από την πρώτη Κυριακή.


**Χίου: Ο νυν «πράσινος» νομάρχης Π. Λαμπρινούδης επικρατεί έναντι της Ισαβέλλας Μπουρνιά απ’ τη Ν.Δ.