Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Οι δέκα κορυφαίοι μύθοι για τους δεινόσαυρους,του Τάσου Σαραντή

Οι δέκα κορυφαίοι μύθοι για τους δεινόσαυρους,του Τάσου Σαραντή

6

Τους 10 μεγαλύτερους μύθους που έχουν καλλιεργηθεί γύρω από τους δεινόσαυρους, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια γύρω από τα γιγαντιαία ερπετά παρουσίασε η επιστημονική επιθεώρηση New Scientist:1. Οι άνθρωποι ζούσαν μαζί με τους δεινόσαυροους
Οι δεινόσαυροι και οι άνθρωποι συνυπάρχουν μόνο στα βιβλία, στις ταινίες και στα κινούμενα σχέδια. Οι τελευταίοι δεινόσαυροι, δίχως φτερά, εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια ενώ τα απολιθώματα των πρώτων προγόνων μας είναι ηλικίας μόλις 6 εκατομμυρίων ετών περίπου.


2. Τα θηλαστικά εξελίχθηκαν μόνο μετά τον αφανισμό τον δεινοσαύρων
Μικροσκοπικά θηλαστικά, κυρίως νυκτόβια ζώα που ζύγιζαν μόλις 2 γραμμάρια,  ζούσαν στη σκιά των δεινοσαύρων για περισσότερα από 150 εκατομμύρια χρόνια. Οι πρόγονοι των θηλαστικών, που ήταν ένα είδος ερπετών, στην πραγματικότητα εμφανίστηκαν πριν από τους δεινόσαυρους.


3. Οι δεινόσαυροι αφανίστηκαν γιατί τα θηλαστικά τρέφονταν με τα αυγά τους
Οι δεινόσαυροι συνυπήρχαν με τα θηλαστικά για 150 εκατομμύρια χρόνια. Αν και οι φωλιές ήταν αναμφισβήτητα ευάλωτες, τα πιο επικίνδυνα αρπακτικά ήταν μάλλον οι μικρότεροι δεινόσαυροι. Τα περισσότερα θηλαστικά της εποχής  ήταν πολύ μικρά για να φάνε τα αυγά των μεγάλων δεινοσαύρων.


4. Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν εξαιτίας της πρόσκρουσης ενός αστεροειδούς
Ένα στρώμα πετρώματος πλούσιου σε ιρίδιο σηματοδοτεί την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς στα αβαθή της σημερινής χερσονήσου του Γιουκατάν στο Μεξικό, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Από την πρόσκρουση δημιουργήθηκε ένας  κρατήρας πλάτους 180 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχουν αρκετά πειστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μη φτερωτοί δεινόσαυροι επέζησαν μετά από αυτή την πρόσκρουση. Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμα απόλυτα βέβαιοι για τον τρόπο που πέθαναν οι δεινόσαυροι.5. Οι δεινόσαυροι αφανίστηκαν γιατί δεν ήταν “επιτυχημένοι” στην εξελικτική τους πορεία
Οι δεινόσαυροι επέζησαν για περισσότερα από 150 εκατομμύρια χρόνια επομένως δεν μπορούν να θεωρηθούν “αποτυχημένοι” σε εξελικτικούς όρους. Τα ανθρωποειδή έζησαν μόλις για 6 εκατομμύρια χρόνια ενώ ο Homo sapiens λιγότερο από 200.000 χρόνια. Οι δεινόσαυροι επικράτησαν των άλλων ζώων της εποχής τους, αλλά έχασαν τη μάχη της επιβίωσης μετά την πρόσκρουση του αστεροειδούς.


6. Όλοι οι δεινόσαυροι πέθαναν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια
Τα πουλιά εξελίχθηκαν πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι εξελίχθηκαν από μικρούς αρπακτικούς δεινόσαυρους, οι οποίοι ταξινομούνται ως δεινόσαυροι σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους ταξινόμησης.


7. Οι δεινόσαυροι ήταν νωθρά και βραδυκίνητα ζώα
Οι παλαιοντολόγοι πριν από αρκετά χρόνια πίστευαν ότι οι δεινόσαυροι ήταν μάλλον αργοκίνητα και νωθρά ζώα και για το λόγο αυτό έχασαν στην εξελικτική “κούρσα” από τα πουλιά και τα θηλαστικά. Εντούτοις, οι σύγχρονες μελέτες, υποδεικνύουν ότι περισσότεροι δεινόσαυροι ήταν τόσο ευκίνητοι όσο είναι τα μεγάλα σύγχρονα θηλαστικά.


8. Όλα τα μεγάλα ερπετά των προϊστορικών χρόνων ήταν δεινόσαυροι
Τα ερπετά που έζησαν στη γη πριν από την εμφάνιση των δεινοσαύρων έφταναν σε μήκος τα 5 μέτρα. Κάποια από αυτά, έχουν συγγένεια με τους δεινόσαυρους αλλά δεν είναι πραγματικοί δεινόσαυροι.


9. Τα θαλάσσια ερπετά ήταν δεινόσαυροι
Πολλά είδη θαλάσσιων ερπετών εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια της εποχής των δεινοσαύρων, όμως όλοι οι πραγματικοί δεινόσαυροι ζούσαν στη γη και όχι στο νερό. Οι θαλάσσιοι κροκόδειλοι, όπως όλοι οι κροκόδειλοι, ήταν συγγενείς με τους δεινόσαυρους. Το ίδιο ήταν και άλλα μεγάλα θαλάσσια ερπετά που αφανίστηκαν, όπως οι πλειόσαυροι και οι ιχθυόσαυροι.


10. Τα ιπτάμενα ερπετά ήταν δεινόσαυροι
Τα ιπτάμενα ερπετά, οι πτερόσαυροι, πρωτοεμφανίστηκαν αμέσως μετά τους δεινόσαυρους και εξαφανίστηκαν ταυτόχρονα με αυτούς. Ο μεγαλύτερος πτερόσαυρος είχε το μέγεθος ενός μικρού αεροπλάνου. Εντούτοις, ενώ ήταν στενοί συγγενείς, δεν ήταν στην πραγματικότητα δεινόσαυροι.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 9/10/2006