Αρχική Νέα Τοπικά Πετρέλαιο θέρμανσης από την Παρασκευή

Πετρέλαιο θέρμανσης από την Παρασκευή

10

Ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στις 13/10 και το ΥΠΑΝ εξέδωσε τον… ενδεκάλογο προστασίας του καταναλωτή ενώ παράλληλα ξεκινούν και οι έλεγχοι κατά τη διαδικασία εμπορίας τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και λιανικής.


Το υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχίσει την πρακτική όπου διαπιστώνει παραβάσεις, να δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των παραβατών και στη συνέχεια να τους παραπέμπει στον εισαγγελέα.


Επιπλέον έχει αποσταλεί εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εμπορίου προς όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, με την οποία ζητούνται συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών τους για τη σωστή διακίνηση και παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές.


Φυλλάδιο με οδηγίες στους καταναλωτές


Η γενική γραμματεία Καταναλωτή προχώρησε σε ειδική έκδοση με οδηγίες προς τους καταναλωτές για τη σωστή παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης, με στόχο και αυτόν το Χειμώνα να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν «περισσότερη θέρμανση με λιγότερο κόστος». Το φυλλάδιο αυτό διανέμεται μέσω των ΚΕΠ και περιλαμβάνει 11 χρήσιμες συμβουλές.


*Να συγκρίνουν, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής τους τιμές ( τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδες εμφανείς στους καταναλωτές) και, αξιοποιώντας την εμπειρία τους, να επιλέγουν την οικονομικότερη τιμή, συμβάλλοντας με τη συμπεριφορά τους αυτή και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.
*Να υπολογίζουν επακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής.
*Να αναθέτουν την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης μόνον σε άτομα που γνωρίζουν πώς πρέπει να το παραλάβουν.
*Να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας κατά την παραλαβή του πετρελαίου, προς αποφυγή ατυχημάτων.
*Να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό. Το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου.
*Να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στην δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.
*Να μην εμπιστεύονται το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο, δηλαδή να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής τους. Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος 1 μέτρο και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο (1,5x1x1=1.5) ή 1.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1.500:100=15).
*Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά.
*Να πληρώνουν, εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής, το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα. Καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, ώρα παράδοσης κ.λ.π.). Σε κάθε άλλη περίπτωση να σημειώσουν τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».


*Πρέπει να πραγματοποιούν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης (έτσι καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος). Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλαδή Απρίλιο-Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

*Να μην αφήνουν τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ. Επομένως, πρέπει να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτήν.


Όι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται για ενημέρωση, παράπονα και καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520 (2101520 εκτός Αττικής), που λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις 22.00.

 

Πηγή: Έθνος