Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Ελευθεροτυπία:”Τι Προτείνετε κ. Δήμαρχε – Χίος”, του Θοδωρή Πυλιώτη

Ελευθεροτυπία:”Τι Προτείνετε κ. Δήμαρχε – Χίος”, του Θοδωρή Πυλιώτη

8

Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης σας και τι προτείνετε για την αντιμετώπισή του;* Μάρκος Μεννής, νυν δήμαρχος (ΠΑΣΟΚ):


Το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης της Χίου σήμερα είναι το λιμάνι. Μικρό και απαρχαιωμένο καθώς είναι, εμποδίζει στη βελτίωση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας και στην ανάπτυξη του νησιού γενικότερα. Επίσης, και το αεροδρόμιό μας είναι μικρό, όμως δεκάδες νησιά που δεν έχουν καθόλου αεροδρόμιο έχουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη γιατί έχουν σύγχρονο λιμάνι. Μόνο με την κατασκευή ενός νέου υπερσύγχρονου λιμένα θα μπορούμε στη Χίο να μιλάμε για ανάπτυξη. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και έτοιμη μελέτη γι’ αυτό. Εφόσον γίνει πράξη, θα λυθεί κι ένα ακόμα πρόβλημα της Χίου, το κυκλοφοριακό. Η εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης που να καθορίζει τις χρήσεις γης, είναι κάτι που θα μας απασχολήσει έντονα στην επόμενη θητεία.


* Παντελής Βρουλής, (Ν.Δ.):


Θεωρούμε πρωταρχικό και μείζον πρόβλημα αυτό του νερού.


Η σημερινή δημοτική αρχή πριν τέσσερα χρόνια υποσχέθηκε στο χιώτικο λαό την άμεση λύση του υδρευτικού και αρδευτικού προβλήματος. Τέσσερα χρόνια μετά ανακάλυψε ότι τα δύο τρίτα του νερού χάνονται από το σάπιο δίκτυο σωληνώσεων και αντί αυτού προστρέχει στη λύση των αφαλατώσεων με τεράστιο οικονομικό κόστος. Η λύση επιτυγχάνεται με μείωση των διαρροών αντικαθιστώντας τους σάπιους σωλήνες και δημιουργία ενός συνεπικουρικού φράγματος που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την καθημερινή λήψη νερού σε όλη την πόλη και τις γειτονιές.


* Γιάννης Χαλιορής, (ανεξάρτητος):


Το σημαντικότερο πρόβλημα της Χίου είναι το υδρευτικό. Παρά τα κονδύλια που διατέθηκαν, η ανεπάρκεια και ο ερασιτεχνισμός της δημοτικής αρχής Μεννή, στερούν από τους δημότες τη δυνατότητα να πίνουν καθαρό νερό.


Εμείς θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση του δικτύου (οι διαρροές φτάνουν το 66%), στην προστασία και ενίσχυση της υδατολεκάνης Κορακάρη, στη δημιουργία ενιαίου φορέα υδάτινων πόρων στον νομό, καθώς και στην αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού, με στόχο την εξασφάλιση αρδευτικού νερού.


* Γιώργος Γωργίτσης, (ΣΥΝ):


Ο δήμος ταλαιπωρείται από κακοδιοίκηση, αδιαφάνεια ανορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων.


Το υδρευτικό, το κυκλοφοριακό, το χωροταξικό, η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς (Κάστρο – Κάμπος κ.λπ.) δεν αντιμετωπίστηκαν από τη δημοτική αρχή. Η πόλη της Χίου χρειάζεται μια άλλη στρατηγική ανάπτυξης και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Με χωροταξικό σχεδιασμό, σωστά μελετημένη αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και του υδρευτικού. Χρειάζεται έναν άλλο σύγχρονο τρόπο διοίκησης, δημοκρατικής λειτουργίας με διαρκή διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς.


* Γιώργος Αμπαζής, (ΚΚΕ):


Συνέπεια των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόστηκαν απ’ τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, οδηγηθήκαμε στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, ώστε να ενταθούν τα φαινόμενα αστυφιλίας και να δημιουργηθεί η πόλη -τερατούργημα. Οι πολιτικές δυνάμεις του δικομματισμού και οι εκπρόσωποί τους στον δήμο, ουδέποτε οραματίστηκαν το παρόν και το μέλλον της πόλης.


Δεν προνόησαν, δεν σχεδίασαν, δεν πήραν γενναίες αποφάσεις, για να δουν την πόλη που θα έφτιαχναν για τους κατοίκους της και τις μελλοντικές γενιές. Η Νέα Δημοτική Αρχή χρειάζεται όραμα αλλά και διάθεση να διεκδικήσει τις προϋπόθεσεις, για μια ανθρώπινη πόλη. Χρειάζεται σύγκρουση και ρήξη με τις πολιτικές που διαμόρφωσαν την κατάσταση.