Αρχική Νέα Τοπικά 16χρονος Έλληνας πάτησε τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο!

16χρονος Έλληνας πάτησε τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο!

8

Ο Γιώργος Ράιος κατέκτησε τη «στέγη της Αφρικής»Ο Γιώργος Ράιος (αριστερά) στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο, στα 5.895 μέτρα 


Είναι μόλις 16 ετών και έχει ήδη στο ενεργητικό του μία αναρρίχηση στο ψηλότερο βουνό της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο, με υψόμετρο 5.895. Ο λόγος για τον Γιώργο Ράιο, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2005 έλαβε μέρος στην αποστολή στην Τανζανία. «Ήταν όνειρο ζωής να ανέβω σε ένα τόσο ψηλό βουνό, αλλά οι γονείς μου δεν μου το επέτρεπαν νωρίτερα αφού ήμουν πολύ μικρός», λέει στα «ΝΕΑ» ο νεαρός Γιώργος από τον δήμο Αγριάς Βόλου. Για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες ενός τόσο ψηλού και γεμάτο κινδύνους βουνού, ο Γιώργος χρειάστηκε να περάσει μια περίοδο σκληρής προετοιμασίας. «Έκανα προπόνηση περίπου 5 ώρες κάθε μέρα, και συγκεκριμένα τρέξιμο και ποδήλατο».


Σκληρές συνθήκες


Η αποστολή στην Αφρική διήρκεσε 10 μέρες, εκ των οποίων οι 6 ήταν αφιερωμένες στην ανάβαση και κατάβαση του βουνού ενώ στις υπόλοιπες 4 μέρες η ομάδα ξεκουράστηκε, κάνοντας σαφάρι στην αφρικανική ζούγκλα. Οι συνθήκες στο Κιλιμάντζαρο ήταν πολύ δύσκολες για έμπειρους ορειβάτες, πόσο μάλλον για έναν 16χρονο. «Περπατούσαμε περισσότερο από δέκα ώρες την ημέρα φορτωμένοι με τον εξοπλισμό, μέχρι να βρούμε το επόμενο καταφύγιο. Στην αρχή βέβαια ήταν δύσκολα, αλλά ο οργανισμός μου συνήθισε», λέει. Δεν ήταν όμως μόνο το πολύωρο περπάτημα που έπρεπε να συνηθίσει ο Γιώργος αλλά και οι αλλαγές του καιρού. Το πρωί μάλιστα ο υδράργυρος χτυπούσε κόκκινο, η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 48 βαθμούς, ενώ μόλις έπεφτε ο ήλιος ξεκινούσαν οι δυνατές βροχές και το κρύο. «Περπατούσαμε πολλές ώρες μέσα στον ήλιο ενώ τα βράδια μέναμε σε καταφύγια, τα οποία δεν είχαν θέρμανση, απλά μας προστάτευαν από τη βροχή», αναφέρει ο Γιώργος Ράιος.


Το μενού γι’ αυτές τις έξι μέρες περιελάμβανε μακαρόνια, ρύζι και πάρα πολλές σούπες, όπως μανιταρόσουπα ή αγγουρόσουπα, μιας και ο οργανισμός χρειαζόταν πολλά υγρά. Όσο για το νερό, τα μέλη της ομάδας έπρεπε να το φιλτράρουν καθώς ήταν μολυσμένο και άκρως ανθυγιεινό ενώ ο καθένας έπρεπε να πίνει περίπου τέσσερα λίτρα την ημέρα.


Κάτω από αυτές τις συνθήκες κούρασης και εξάντλησης, ο 16χρονος σκέφτηκε για μια στιγμή να παρατήσει την προσπάθεια και να επιστρέψει. «Όταν φτάσαμε στα 4.750 μέτρα, το οξυγόνο ήταν ελάχιστο, η θερμοκρασία -12 βαθμούς και ήμουν πολύ εξαντλημένος. Τότε μου πέρασε από το μυαλό να τα παρατήσω και να γυρίσω πίσω. Αλλά είχα βάλει ένα στόχο, την κορυφή, και έπρεπε να τον υλοποιήσω. Γι’ αυτό και συνέχισα». Στις 31 Δεκεμβρίου 2005 και ώρα 8 το πρωί, τα μέλη της αποστολής έφτασαν στην κορυφή.


Στην Αργεντινή


Επόμενος στόχος του Γιώργου Ράιου είναι πλέον η αποστολή στο όρος Ακονκάγκουα στην Αργεντινή, με υψόμετρο 6.986, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2007.Με υπόσχεση απέσπασε το «ΟΚ» των γονιών του
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι είχε ανέβει σε αρκετά ελληνικά βουνά, όπως ο Όλυμπος και η Γκιόνα, βοήθησε όχι μόνο τον νεαρό Γιώργο στην αποστολή στο Κιλιμάντζαρο αλλά και τους γονείς του, οι οποίοι πείστηκαν για την ικανότητα και την ετοιμότητα του παιδιού τους. «Όταν ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι θέλω να λάβω μέρος στη συγκεκριμένη αποστολή, περίμενα να αντιδράσουν πολύ έντονα. Αντί γι’ αυτό όμως, ήταν πολύ δεκτικοί και με αντάλλαγμα να διαβάζω περισσότερο, με άφησαν να… κατακτήσω το Κιλιμάντζαρο», λέει. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Νίκο Μαγγίτση, δάσκαλο ορειβασίας, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την αναρρίχηση. Ωστόσο, οι γονείς είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στο άθλημα. «Οι γονείς θα πρέπει να πειστούν ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση τα παιδιά τους μπορούν να κάνουν αναρρίχηση στα ελληνικά βουνά και γιατί όχι, σε ψηλότερα όρη του εξωτερικού».


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, 10/10/2006