Αρχική Νέα Τοπικά Γ.Κοσμίδης: “ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ”

Γ.Κοσμίδης: “ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ”

8

Σε άρθρο του ο υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος κ.Γ.Κοσμίδης αναφέρει:

 

“Στα προηγούμενα σημειώματα επισημάναμε κάποια βασικά στοιχεία:

 

*H προηγούμενη Νομαρχιακή Διοίκηση (Γιώργος Καλουτάς και Γιάννης Γαϊσίδης) με τους συνεργάτες του σχεδίασαν και εφάρμοσαν ένα ολοκληρωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της Χίου, το οποίο στηριζόταν σε Αρχές και Αξίες και απέβλεπε στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

 

*Mε την ανάληψη της Διοίκησης από την παράταξη του κ. Λαμπρινούδη επικράτησαν πολιτικές που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση μικρών ή μεγάλων κομματικών ή και ιδιωτικών συμφερόντων με βασική επιδίωξη τη συλλογή ψήφων χωρίς αρχές και αξίες και αντίθετα με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

 

Η παράταξη Λαμπρινούδη ανήμπορη να εκπονήσει δικό της σχέδιο για την ανάπτυξη του Νομού αναγκάζεται και ακολουθεί το πρόγραμμα του Γιώργου Καλουτά με ένα τέτοιο τρόπο όμως που το διαστρεβλώνει πλήρως, αλλάζει τη φιλοσοφία και ακυρώνει τους στόχους του προγράμματος και κατά συνέπεια βρίσκεται μακριά από την εξυπηρέτηση των δημοσίων συμφερόντων.

 

*Αναφερθήκαμε στις διαδικασίες ανάθεσης έργων και ποια είναι η πολιτική του σημερινού Νομάρχη, ο οποίος έχει δημιουργήσει «βιομηχανία» απευθείας ανάθεσης έργων σε διάφορους εργολάβους με στόχο τη συναλλαγή κάθε μορφής και τη ζημία του δημοσίου συμφέροντος.

 

*Εκτός όμως από τις απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων η Διοίκηση Λαμπρινούδη έχει να επιδείξει υψηλές επιδόσεις και στις ρουσφετολογικές προσλήψεις. Εκατοντάδες συμβάσεις έργου (ετήσιας, εξαμηνιαίας, τριμηνιαίας και διμηνιαίας διάρκειας) έχουν συναφθεί στην τετραετία που πέρασε με καθαρά ψηφοθηρικό στόχο και διαδικασίες που αποτελούν τον ορισμό της διαφθοράς και συνιστούν ευθεία παράβαση του Συντάγματος αφού  με αυτό τον τρόπο επιχειρείται αλλοίωση του φρονήματος των πολιτών.

 

*Η παράταξη Λαμπρινούδη δεν σεβάσθηκε το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου και το εκφύλισε και το μετέτρεψε σε μέσο εξυπηρέτησης μικρών ή μεγάλων κομματικών ή και ιδιωτικών συμφερόντων. Και αυτό έγινε 1ον) με την ακύρωση στην πράξη της φιλοσοφίας των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, χαρίζοντας σε κάποιους ιδιώτες εκτάσεις που έχουν πληρωθεί και αποζημιωθεί και 2ον) με την αλλαγή του σχεδιασμού των έργων (π.χ. ο άξονας Χίου – Λιμένας Μεστών σε ορισμένα σημεία μετατρέπεται σε δευτερεύοντα οδικό άξονα).

 

*Μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες που είχαν αρχίσει να δρομολογούνται από την προηγούμενη Νομαρχιακή Διοίκηση (Κέντρο Ειδικού Τουρισμού «Γ. Καλουτάς», Κέντρο Μεσογειακής Διατροφής, Ναυτιλιακό – Επιχειρηματικό Κέντρο, Κέντρο Ιχθυοκαλλιεργητικών Εφαρμογών, Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, Κέντρο Logistics, Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Ναυτικών, Σταθμός Έρευνας και Διάσωσης (SAR), Μουσείο Αλιείας, Μουσείο Αντιμονίου στη Β. Χίο, κλπ.) ακυρώθηκαν από τη Διοίκηση της Παράταξης Λαμπρινούδη.

 

Αντί να επενδυθούν οικονομικοί πόροι για την προώθηση αυτών των προγραμμάτων που συνιστούν καινοτομίες και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της περιοχής και αυξάνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της προτιμήθηκε η διάθεση πόρων για μικρά έργα με απευθείας αναθέσεις που έχουν άμεσο ψηφοθηρικό αποτέλεσμα.

Η νεολαία της Χίου όμως μαστίζεται από υψηλή ανεργία και η απασχόληση ανέρχεται στο χαμηλό ποσοστό του 35% σε αντίθεση με το μέσο όρο της Ε.Ε. που ανέρχεται στο 63%. Οι συνέργιες που θα δημιουργούσαν οι ανωτέρω πρωτοβουλίες ενισχύουν την οικονομική μεγέθυνση του Νομού, θα αύξαναν τις θέσεις εργασίας σε επιστημονικό προσωπικό και θα αντιμετωπίζονταν εν μέρει το οξύ διαρθρωτικό πρόβλημα της τοπικής οικονομίας. Αυτή είναι η ορθή οδός για την βιώσιμη αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και όχι οι δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις που εξυπηρετούν ποικίλους άλλους σκοπούς.


Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η τετραετία Λαμπρινούδη μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η τετραετία των χαμένων ευκαιριών. Υποβάθμιση της πολιτικής ζωής και του δημόσιου συμφέροντος, μικροσυναλλαγή ήταν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες της Χίου δεν θα επιτρέψουν να συνεχισθεί ο κατήφορος αυτός.


Στις προσεχείς εκλογές θα τερματίσουν την υποβάθμιση και την παρακμή και θα ξαναφέρουν την αισιοδοξία στις ψυχές δίνοντας την ευκαιρία στο συνδυασμό ΧΙΟΣ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ και στην υποψήφια Νομάρχη κ. Ισαβέλλα Μπουρνιά να οδηγήσει τη Χίο στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.”