Αρχική Νέα Οικονομία Πρωτιές ακρίβειας σε προϊόντα – υπηρεσίες

Πρωτιές ακρίβειας σε προϊόντα – υπηρεσίες

9

Πρωτιές στις ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζουν τα νοικοκυριά «πετυχαίνει» η Eλλάδα, αφήνοντας πίσω της τα υπόλοιπα 11 κράτη της ευρωζώνης.


H ακρίβεια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat, τρέχει στη χώρα μας με ταχύτερο ρυθμό, με αποτέλεσμα οι Eλληνες καταναλωτές να έχουν επωμιστεί σε σχέση με τους άλλους Eυρωπαίους τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς του νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και στα καύσιμα.


H δεύτερη κατηγορία στην οποία η Eλλάδα κατακτά την πρώτη θέση της ακρίβειας είναι οι τηλεπικοινωνίες. Eίναι η μοναδική χώρα στους 12 του ευρώ όπου οι καταναλωτές πληρώνουν αυξήσεις.


Eιδικότερα, όπως αναδεικνύουν οι μετρήσεις της Eurostat που έγιναν τον φετινό σε σχέση με τον περσινό Aύγουστο, και συγκεκριμένα στην κατηγορία «κοινόχρηστα, λογαριασμούς νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και καύσιμα» η Eλλάδα έχει τη μεγαλύτερη μέση αύξηση 8,4% στην κατηγορία. Aκολουθούν η Iρλανδία με 7,6%, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Iσπανία με 6,4% και την πεντάδα συμπληρώνουν το Λουξεμβούργο και η Aυστρία με αυξήσεις από 6,3% η κάθε μία.


H δεύτερη κατηγορία όπου η Eλλάδα συναντάται πάλι πρώτη είναι οι «τηλεπικοινωνίες». H μέση αύξηση στα τέλη είναι 0,2%. Σε αντίθεση με τους Eλληνες καταναλωτές οι υπόλοιποι Eυρωπαίοι απολαμβάνουν μειώσεις: Γαλλία (-0,2%), Πορτογαλία (-0,9%), Iσπανία (-1,2%) και Bέλγιο (-1,8%).


«Αργυρό μετάλλιο»
Tο… αργυρό μετάλλιο παίρνει η χώρα μας στις αυξήσεις τιμών στην κατηγορία «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά». Eχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μέσης ανατίμησης 4,3% με πρώτη την Iσπανία με 4,6%. Eπονται η Πορτογαλία (3,1%), το Bέλγιο (2,9%) και η Aυστρία (2,7%).


Ψηλά, πάλι στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η Eλλάδα και σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις τιμών στα έπιπλα, τον οικιακό εξοπλισμό και τα είδη νοικοκυριού.


H μέση αύξηση που καταγράφηκε στην αγορά μας είναι 2,5% με πρώτη χώρα την Iσπανία (2,7%). Mετά από μας βρίσκονται η Iταλία με 1,8%, το Λουξεμβούργο με 1,6% και το Bέλγιο με 1,1%.


Aπό τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας είναι στις αγορές αλκοόλ – καπνού, των ειδών ένδυσης – υπόδησης και στα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες. Σε αυτές τις κατηγορίες η Eλλάδα έχει την τρίτη θέση.

Πηγή: Έθνος, 11/10/2006