Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Σαρωτικό προβάδισμα των αμερικανών στα Νόμπελ Επιστήμης, του Τάσου Σαραντή

Σαρωτικό προβάδισμα των αμερικανών στα Νόμπελ Επιστήμης, του Τάσου Σαραντή

6

Για μια ακόμη χρονιά 5 Αμερικανοί ερευνητές απέσπασαν τα τρία βραβεία Νόμπελ στην Ιατρική, τη Φυσική και τη Χημεία που ανακοινώθηκαν στην αρχή της εβδομάδας.


Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, αφού από την καθιέρωση του θεσμού των βραβείων Νόμπελ, το 1901, οι Αμερικανοί έχουν σαφή υπεροχή έναντι των συναδέλφων τους από τον υπόλοιπο κόσμο, ακολουθούμενοι από τους Ευρωπαίους, που με επικεφαλής τους Βρετανούς και τους Γερμανούς, βρίσκονται έστω και εξ αποστάσεως  στη δεύτερη θέση.


Αν και στις δύο πρώτες δεκαετίες της απονομής των βραβείων τα Αμερικανικά ονόματα απουσιάζουν παντελώς από τις  απονομές των Νόμπελ, με εξαίρεση αυτό του Θίοντορ Ρίτσαρντ που κέρδισε το Νόμπελ Χημείας το 1914, με το πέρασμα των χρόνων οι Αμερικανοί αποκτούν τη συντριπτική υπεροχή.


Συμπεριλαμβανομένων των φετινών νικητών, σε ότι αφορά τα βραβεία Νόμπελ στην Ιατρική οι Αμερικανοί τα έχουν κερδίσει 88 φορές και ακολουθούν οι Βρετανοί (24), οι Γερμανοί (16), οι Ελβετοί (14), οι Γάλλοι και οι Σουηδοί (από 8). 


Σε ότι αφορά τα βραβεία Νόμπελ στη  Φυσική οι Αμερικανοί έχουν βρεθεί στο βάθρο του νικητή 65 φορές και ακολουθούν οι Γερμανοί (23), οι Βρετανοί (14), οι Γάλλοι (8) και οι Σοβιετικοί (7). 


Στην κατάκτηση των βραβείων Νόμπελ στη Χημεία η κατάσταση παραμένει ανάλογη, αφού οι Αμερικανοί τα απέσπασαν  58 φορές ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς (25), τους Βρετανούς (24), τους Γάλλους (8), και τους Ελβετούς (6).


Η τελευταία φορά που ένας αμερικανός δεν έλαβε το Νόμπελ Χημείας, ή δεν το μοιράστηκε με άλλο νικητή, ήταν το 1991 που το κέρδισε ο Ελβετός Ρίτσαρντ Ερνστ. Το 2004 επτά Αμερικανοί ήταν μεταξύ των 10 νικητών των Νόμπελ για τη Ιατρική, τη Φυσική, τη Χημεία και την Οικονομία, ενώ πέρσι 5 από τους 10 νικητές ήταν επίσης αμερικανοί. Τελευταία σαρωτική νίκη των ΗΠΑ ήταν το 1983, όταν 4 Αμερικανοί ερευνητές απέσπασαν και τα τρία Νόμπελ για τις επιστήμες.  


Για το φαινόμενο της αμερικανικής πρωτιάς στα βραβεία Νόμπελ τα Μέλη της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών που απονέμουν τα Νόμπελ δεν δείχνουν έκπληκτα. Ο Γκιούναρ Οκιουιστ που επιτηρεί τα σχετικά με την Επιστήμη Νόμπελ δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από τις ΗΠΑ διότι της λείπουν τόσο οι χρηματοδοτήσεις όσο και οι φιλοδοξίες.


“Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει φιλοδοξίες, όπως έχουν οι ΗΠΑ, προκειμένου να λειτουργήσει στο ίδιο επίπεδο στις νέες ανακαλύψεις. Νομίζω ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να το αναλογιστούν αυτό και να κάνουν κάτι γι’ αυτό, επειδή μπορεί να γίνει. Εάν βάλουμε μια 25ετή προοπτική και δοθούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, ανάλογες με αυτές που δίνουν οι αμερικανοί στη βασική έρευνα, είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο” λέει ο Οκιουιστ.


Ο Αντερς Λίλιας, μέλος της Επιτροπής των Νόμπελ για τη Χημεία, δήλωσε ότι η απονομή του φετινού βραβείου στον αμερικανό Ρότζερ Κόρνμπεργκ ήταν ένα παράδειγμα αυτού που ο ίδιος αποκαλεί αμερικανική υπεροχή έναντι του υπόλοιπου κόσμου, διότι ο Κόρνμπεργκ είχε μια δεκαετία για να πραγματοποιήσει την έρευνά του, δίχως να πιέζεται να δημοσιεύσει την ανακάλυψή του αμέσως.


“Ένα σύστημα επιχορηγήσεων μέσα στο οποίο μπορείς να επιζήσεις κάνοντας επιστήμη χωρίς καμία δημοσίευση για μακρά χρονική περίοδο δεν είναι βεβαίως αυτό που έχουμε στη Σουηδία και πιθανώς και σε άλλες χώρες” επεσήμανε.


“Πέρα από το μέγεθος της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στην επιστήμη, πρέπει να λάβουμε υπόψη το μέγεθος του ανθρώπινου δυναμικού” δήλωσε για το θέμα ο δαφνοστεφής Κόρνμπεργκ. “Υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί επιστήμονες, όπως γνωρίζετε και αλλού… Αλλά ο αριθμός τους στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλος”.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ