Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Οι βραβεύσεις παραμένουν μια… ανδρική υπόθεση, του Τάσου Σαραντή

Οι βραβεύσεις παραμένουν μια… ανδρική υπόθεση, του Τάσου Σαραντή

11

Οπως συνήθως συμβαίνει, έτσι και φέτος, ανάμεσα στους βραβευθέντες με Νόμπελ  δεν υπάρχει καμία γυναίκα. Ο αποκλεισμός των γυναικών από τα βραβεία Νόμπελ τείνει να γίνει καθεστώς με ελάχιστες εξαιρέσεις, αφού στην μακρά ιστορία των βραβείων, που διαρκεί 105 ολόκληρα χρόνια, έχουν τιμηθεί συνολικά 763 άτομα εκ των οποίων μόλις 33 ήταν γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 3%.


Για 42η συνεχή χρονιά η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία αγνόησε τις γυναίκες για την απονομή του Νόμπελ Χημείας που, συνολικά έχει απονεμηθεί σε γυναίκες μόλις 3 φορές. Η τελευταία γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική, το οποίο απονεμήθηκε σε γυναίκες μόλις δύο φορές, ήταν η αμερικανίδα Μαρία Μάγιερ το 1963, ενώ η τελευταία γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ Χημείας, ένα χρόνο αργότερα, ήταν η βρετανίδα Ντόροθι Χόντγκιν.


Στην Ιατρική η αμερικανίδα Λίντα Μπακ ανέτρεψε κάπως τα δεδομένα, αφού έλαβε το βραβείο πρόπερσι. Ηταν η έβδομη γυναίκα που έλαβε το Νόμπελ Ιατρικής και η πρώτη από το 1995, όταν η γερμανίδα Κρίστιαν Βόλχαρντ το μοιράστηκε με δύο άντρες συναδέλφους της.


Οι ανώτεροι υπάλληλοι της Ακαδημίας αντικρούουν τις κατηγορίες περί “αρσενικού σωβινισμού” που τους προσάπτονται, ισχυριζόμενοι ότι τα βραβεία απονέμονται σε μακροχρόνιες εργασίες που συχνά χρονολογούνται από εποχές που σπάνια υπήρχαν γυναίκες στα επιστημονικά εργαστήρια. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι μερικοί από τους πρώτους παραλήπτες των Νόμπελ ήταν γυναίκες: Η γαλλίδα Μαρία Κιουρί μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής το 1903 και το βραβείο Χημείας οκτώ χρόνια αργότερα. Η κόρη της, Ιρέν Κιουρί, μοιράστηκε το βραβείο Χημείας με τον σύζυγό της το 1935.


Πάντως, σε ότι αφορά τους υπόλοιπους τομείς η κατάσταση δεν αλλάζει σε ότι αφορά το φύλλο. Το Νόμπελ Οικονομίας δεν έχει απονεμηθεί ποτέ σε γυναίκα. Στη Λογοτεχνία τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει απονεμηθεί συνολικά σε 10 γυναίκες. Για πρώτη φορά στην Σουηδέζα Σέλμα Λέιτζερλοφ το 1909 και τελευταία πρόπερσι, στην Αυστριακή Ελφρίντε Γέλινεκ.


Δώδεκα γυναίκες έχουν κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης, ανάμεσα στις οποίες η μητέρα Τερέζα το 1979, η ιρανή Σιρίν Εμπάντι το 2003 και η  μαχητική οικολόγος Ουανγκάρι Μαθάι, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Κένυας, το 2004.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ