Αρχική Νέα Οικονομία Στην περιφέρεια το 82% των πόρων του Δ’ ΚΠΣ

Στην περιφέρεια το 82% των πόρων του Δ’ ΚΠΣ

14

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ θα είναι μεγάλη κερδισμένη από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης καθώς τα έργα και προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από τους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, θα καλύψουν το 82% των συνολικών κονδυλίων.


To Yπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες την κατανομή των κονδυλίων του Δ’ ΚΠΣ για την περίοδο 2007-2013, ενώ ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη και οι παραλείψεις, που εντοπίστηκαν στη διαχείριση των προηγούμενων Κοινοτικών Πλαισίων, που κόστισαν τεράστιες απώλειες κοινοτικών κονδυλίων.


Στο πλαίσιο αυτό, στη διάρκεια της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο κατέστησε υπεύθυνους τους υπουργούς και ζήτησε να εποπτεύουν προσωπικά τους μηχανισμούς που έχουν στην ευθύνη τους.


Ο κ. Καραμανλής τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης, όπως το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς να αποτελέσει βασικό μοχλό ισόρροπης ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό είπε θα διατεθεί το 82% των πόρων του Δ’ ΚΠΣ στην Περιφέρεια και το υπόλοιπο 18% στην Αττική, η οποία άλλωστε έχει ευνοηθεί από τα προηγούμενα ΚΠΣ.


Αναφερόμενος στα κονδύλια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά από μακρά, συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση, εξασφαλίσαμε, από τα τρία Διαρθρωτικά Ταμεία, πόρους 20,4 δισ ευρώ. Με την προσθήκη και των πόρων για την Αγροτική Ανάπτυξη και την Αλιεία η συνολική κοινοτική συμμετοχή διαμορφώνεται στα 24,4 δισ. ευρώ. Το τελικό ποσό διαμορφώνεται σε 36,4 δισ. ευρώ, με το συνυπολογισμό και της εθνικής συμμετοχής που θα ανέλθει σε 12 δισ. ευρώ.


Η κατανομή των κονδυλίων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει ότι:


* Το 42% των πόρων κατευθύνεται στις υποδομές.


* Το 21% στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την ψηφιακή σύγκλιση.


* Το 12% στην απασχόληση.


* Το 4% στις υποδομές υγείας.


* Το 14% στην Παιδεία.


Πέραν των κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η χώρα στην αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική της προσπάθεια, που εφαρμόζει στα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει επιπλέον:


* Τους πόρους που απομένουν από το Γ’ ΚΠΣ.


* Τους πρόσθετους πόρους για τους αγρότες


* Τους πόρους από το 7ο Πλαίσιο Έρευνας και Καινοτομίας.


Ανέφερε επίσης, ότι ήδη υλοποιείται ένα εκτεταμένο Σχέδιο Έργων Πνοής, που αναπτύσσεται στην Περιφέρεια, όπως είναι τα έργα της Θεσσαλονίκης, του Μαλιακού, την Ιόνια Οδό, τον οδικό άξονα Ε65 στην Κεντρική Ελλάδα και τους μεγάλους οδικούς άξονες στην Πελοπόννησο.


Ευελιξία και διαφάνεια


Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαδικασίες υλοποίησης του Δ’ ΚΠΣ, ο κ. Καραμανλής, τόνισε ότι για την καλύτερη εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013, αποφασίστηκε ένα νέο ευέλικτο σχήμα με μικρότερο αριθμό Προγραμμάτων και με λιγότερες αλλά και καλύτερες Δομές Υλοποίησης. Έτσι, δόθηκε έμφαση:


– στη θέσπιση κατάλληλων μηχανισμών και διαδικασιών,


– στην ποιότητα του σχεδιασμού της διαχείρισης,


– στην απλοποίηση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των νέων προγραμμάτων.


Αναλυτικότερα:


– Προβλέπονται εννέα Τομεακά Προγράμματα στα οποία κατανέμεται το 63% των πόρων (Προσπελασιμότητα, Περιβάλλον, Ανταγωνιστικότητα, Ψηφιακή Σύγκλιση, Διοικητική Ικανότητα, Απασχόληση, Εκπαίδευση, Τεχνική Υποστήριξη και Χωρική Συνεργασία).


– Προβλέπονται πέντε Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα στα οποία κατανέμεται το 37% των πόρων (Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου-Θεσσαλίας-Στερεάς, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου).


Η ευθύνη του συντονισμού της υλοποίησης του Δ’ ΚΠΣ αλλά και για όλη τη διάρκεια της κατάρτισης και της διαπραγμάτευσης του ΕΣΠΑ και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με την Ε.Ε., ανήκει στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «το ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι αποτέλεσμα σκληρής και συντονισμένης δουλειάς του υπουργείου Οικονομίας με όλα τα συναρμόδια υπουργεία».


Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε επίσης, ότι οι πόροι αυτοί αφορούν μόνον τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και αποτελούν δεσμευμένα κοινοτικά και εθνικά κονδύλια. Παράλληλα όμως τόνισε ότι πρόκειται να εισρεύσουν στη Ελλάδα μέχρι το 2013 επιπλέον πόροι για αγροτικές επιδοτήσεις, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ περίπου 18 δις. ευρώ, τονίζοντας ότι ο αγροτικός πληθυσμός θα έχει στη διάθεσή του πάνω από 22 δισ. ευρώ.


Επίσης πρόσθεσε, ότι μπορούμε, να αντλήσουμε και ένα επιπλέον ποσό γύρω στα 2,3 δισ. ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Καινοτομίας.


Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς «σωστούς χειρισμούς, γρήγορους ρυθμούς, απόλυτα διαφανείς διαδικασίες». Τόσο στο σχεδιασμό και τη διαχείριση των προγραμμάτων, όσο και στην υλοποίηση των έργων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα κάθε υπουργείου, οι επιλογές όλων επιβάλλεται:


– να διαπνέονται από τις σύγχρονες αντιλήψεις για την ανάπτυξη,


– να εξασφαλίζουν αυτοτελή και επιτελική διαχείριση,


– να εγγυώνται αποτελεσματική αποκέντρωση της εκτέλεσης σε λίγους και ικανούς φορείς.

 

Το ΠΑΣΟΚ

 

Από τον Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ των άλλων τονίζεται ότι «Τέσσερις μέρες πριν από τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, ο κ. Καραμανλής θυμήθηκε να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, με θέμα το Δ’ ΚΠΣ. Η πολιτική σκοπιμότητα είναι προφανής. Η κυβέρνηση αναζητά σανίδα επικοινωνιακής σωτηρίας στο ζοφερό κοινωνικό και οικονομικό κλίμα που συνεχώς επιδεινώνεται εξαιτίας της πολιτικής της».

Πηγή: Ναυτεμπορική, 12/10/2006