Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τα παράδοξα των βραβείων, του Τάσου Σαραντή

Τα παράδοξα των βραβείων, του Τάσου Σαραντή

29

-Τα βραβεία εμπνεύστηκε ο Αλφερντ Μπέρναρντ Νόμπελ, χημικός από τη Σουηδία, ο οποίος εφηύρε τη δυναμίτιδα και αργότερα τη βαλλιστίτιδα, εκρηκτικό που χρησιμοποιείται για τη γόμωση των όλμων.


-Μέχρι σήμερα τα βραβεία έχουν απονεμηθεί σε 763 άτομα και 18 οργανώσεις, οι οποίες έχουν λάβει το Νόμπελ Ειρήνης.


-Ο νεότερος νικητής των βραβείων, μέχρι σήμερα, είναι ο Λόρενς Μπραγκ ο οποίος ήταν 25 χρόνων όταν έλαβε το Νόμπελ στη Φυσική το 1915 μαζί με τον πατέρα του.


-Ο γηραιότερος νικητής, μέχρι σήμερα, είναι ο Ρέμοντ Ντέιβις που ήταν σχεδόν 88 ετών όταν απέσπασε το Νόμπελ στη Φυσική το 2002.


-Ο Λάινους Πόλινγκ είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει κερδίσει δύο ανόμοια βραβεία Νόμπελ (Χημείας 1954, Ειρήνης 1962) ενώ τρία ακόμη πρόσωπα έχουν τιμηθεί με Νόμπελ δύο φορές: η Μαρία Κιουρί (Φυσικής 1903, Χημείας 1911), ο Τζον Μπαρντίν (Φυσικής 1956 – 1972) και ο Φρέντερικ Σάνγκερ (Χημείας 1958 – 1980).-Σε κάποιες περιπτώσεις τα Νόμπελ γίνονται … οικογενειακή υπόθεση
Αυτό συνέβη και φέτος με την απονομή του Νόμπελ Χημείας στον αμερικανό Ρότζερ Κόρνμπεργκ, ο πατέρα του οποίου τιμήθηκε το 1959 με το Νόμπελ Ιατρικής! Οι Κόρνμπεργκ είναι το έκτο ζευγάρι πατέρα – γιου που βραβεύεται με Νόμπελ.


-Σε 4 περιπτώσεις τα Νόμπελ απέσπασαν παντρεμένα ζευγάρια, σε μία πατέρας και κόρη, σε μία μητέρα και κόρη και σε μία 2 αδέλφια.


-Για τη… χημεία του έρωτα το 1939 ο καθηγητής Αδόλφο Μπούνεντ, που εργάστηκε γύρω από τη λειτουργία των σεξουαλικών ορμονών, κέρδισε το Νόμπελ Χημείας.


-Οι μόνοι Ινδοί που έχουν κερδίσει Νόμπελ, και οι δύο στη Φυσική, είναι ο Τσαντρασεκάρ Βενκάτα Ραμάν (1930) και ο Σουμπραχμάνιαν  Τσαντραζεκάρ (1983).


– Ο μόνος Νοτιοαφρικανός που έχει κερδίσει το βραβείο είναι ο βακτηριολόγος Μαξ Τάιλερ, που το 1951 κέρδισε το Νόμπελ στην Ιατρική για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του ιού του κίτρινου πυρετού.
 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ