Αρχική Νέα Τοπικά Μέτρα για τη Γρίπη των Πτηνών από τη Κτηνιατρική Υπηρεσία

Μέτρα για τη Γρίπη των Πτηνών από τη Κτηνιατρική Υπηρεσία

9

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου με αφορμή την επικείμενη άφιξη των αποδημητικών – μεταναστευτικών πτηνών που αναμένεται να ενταθεί κατά τους επόμενους μήνες με προέλευση χώρες στις οποίες έχει διαπιστωθεί η γρίπη των πτηνών, κάνει γνωστό στους πτηνοτρόφους και στους κατόχους οικόσιτων πουλερικών του Νομού ότι είναι ανάγκη και κατά την προσεχή περίοδο από 16-10-2006 να ληφθούν μέτρα βιοασφάλειας και να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:


1.Να διατηρούν τα πουλερικά σε περιφραγμένους χώρους ή σε κλειστούς χώρους με στέγαστρο και κάλυψη με δίχτυ κατάλληλο να αποτρέπει την επαφή τους με άγρια πτηνά.


2.Απαγορεύεται η συγκέντρωση και η πώληση πουλερικών και άλλων πτηνών σε υπαίθριες αγορές και εκθέσεις


3.Απαγορεύεται το πλανόδιο εμπόριο πουλερικών απόδοσης που προορίζονται για οικόσιτα .Τα πουλερικά αυτά πρέπει να πωλούνται κατόπιν παραγγελιών που γνωστοποιούνται στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής Χίου


4. Η διάθεση των παραπάνω πουλερικών απαγορεύεται μετά την 31η Οκτωβρίου και μέχρι την 31η Μαρτίου.


5. Να χρησιμοποιούν ατομικό εξοπλισμό (υποδήματα, μπλούζες, γάντια), τα οποία μετά το πέρας των εργασιών να πλένουν καλά με άφθονο νερό.


6. Να απαγορεύουν την είσοδο οιουδήποτε ατόμου στην εκτροφή τους, να μην έρχονται σε άμεση επαφή με νεκρά πτηνά χωρίς να λαμβάνόυν τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας (γάντια κ.λ.π), να πλένουν καλά τα χέρια τους με άφθονο νερό και υγρό σαπούνι μετά από κάθε επαφή με τα πτηνά.


8. Να απευθύνονται αμέσως στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Χίου (τηλ. 22710-44220 & 44221), σε περίπτωση εμφάνισης αναπνευστικών συμπτωμάτων ή μαζικών αιφνίδιων θανάτων στα πτηνά τους.


Συνιστάται η ανάγκη της ετοιμότητας και η άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Αστυνομικών και Λιμενικών αρχών, Κυνηγητικών Συλλόγων, Δασικών Υπηρεσιών κ.λπ) με στόχο την κατά το δυνατόν πρωιμότερη ανίχνευση της παρουσίας του παθογόνου παράγοντα της ασθένειας στα αποδημητικά πτηνά και η έγκαιρη λήψη των αναγκαίων μέτρων αποτροπής της μετάδοσης του στα εκτρεφόμενα πουλερικά στον Νομό μας.


Γνωρίζουμε τέλος ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης με την κατανάλωση αυγών και πτηνών τα οποία έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία (καλό μαγείρεμα).