Αρχική Νέα Τοπικά Τι πρέπει να ξέρουμε για τις εκλογές

Τι πρέπει να ξέρουμε για τις εκλογές

20

Στις 15 Οκτωβρίου η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Το ίδιο θα ισχύσει και για την επαναληπτική ψηφοφορία στις 22 Οκτωβρίου 2006.


Στις εκλογές θα ψηφίσουμε για την ανάδειξη 54 νομαρχών και 1.034 δημάρχων.


Οι εκλογείς θα προσέλθουν σε 24.744 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα .


Οι νέοι εκλογείς που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, όπως προκύπτει από τους εκλογικούς καταλόγους, ανέρχονται στους 480.421.


Οι περισσότεροι από τους νέους ψηφοφόρους ψηφίζουν στις Νομαρχίες Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ανατολικής Αττικής και Αχαΐας.


Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κάθε εκλογέας ψηφίζει μόνο στο δήμο ή κοινότητα που είναι εγγεγραμμένος. Το ίδιο ισχύει και για τους στρατιωτικούς, το προσωπικό της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος.


Ψηφίζουμε με την αστυνομική μας ταυτότητα ή με διαβατήριο.


Ψηφοφόροι που έχουν παραλειφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν με πιστοποιητικό εγγραφής από το Δήμο.


Μέχρι και 4 σταυρούς βάζουμε στις Ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΕΝΑ) και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ) με 37μελή συμβούλια και άνω.


Μέχρι και 3 σταυρούς βάζουμε στις ΝΑ με 31μελή συμβούλια και μέχρι 2 σταυρούς βάζουμε στις ΝΑ με 21μελή και 25μελή συμβούλια (όπως ο Νομός Χίου).


Όσοι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στους δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, ψηφίζουν μέχρι και 3 δημοτικούς συμβούλους και σε όλους τους υπόλοιπους δήμους μέχρι 2.


Για διαμερισματικούς συμβούλους στα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς ψηφίζουμε μέχρι τρεις υποψηφίους, ενώ για τα δημοτικά διαμερίσματα Καλλιθέας, Περιστερίου, Πάτρας, Ηρακλείου και Λαρισαίων μέχρι δύο.


Στους υπόλοιπους δήμους που αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του προς έναν μόνο υποψήφιο τοπικό σύμβουλο.


Σε όλες τις κοινότητες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο σε έναν υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο.


Στον υποψήφιο πρόεδρο της ΕΝΑ, νομάρχη, δήμαρχο και πρόεδρο κοινότητας δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.


Ψηφοδέλτιο που δεν έχει κανένα σταυρό προτίμησης ή περισσότερους από όσους προβλέπονται, είναι έγκυρο και υπολογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.


Όσοι είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων Δήμων οφείλετε να ψηφίσετε στο Δήμο της τελευταίας σας εγγραφής.