Αρχική Νέα Τοπικά Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές 2006

Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές 2006

37

Χωρίς προβλήματα διεξάγονται σήμερα στη Χίο οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Νομαρχιακού και των νέων Δημοτικών Συμβουλίων.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα και θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων. Το Chiosnews.com  θα παρουσιάσει τα πλήρη και αναλυτικά επίσημα αποτελέσματα την ίδια στιγμή που αυτά θα καταχωρούνται στο Κέντρο Καταχώρησης Εκλογικών Αποτελεσμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου.
Όσο αφορά τις Νομαρχιακές εκλογές θα μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στο σύνολο του Νομού, ανά Δήμο, ανά εκλογικό Διαμέρισμα (π.χ. συνολικά όλα τα τμήματα ενός χωριού), και ανά τμήμα. Επίσης θα μπορείτε να δείτε τους σταυρούς των υποψηφίων Συμβούλων τόσο συνολικά όσο και ανά τμήμα.
Αντίστοιχα θα είναι τα στοιχεία που θα παρουσιάζονται και για τις Δημοτικές εκλογές. Σας προτείνουμε λοιπόν να έχετε τον υπολογιστή σας ανοικτό στο Chiosnews.com για να μάθετε τα αποτελέσματα των εκλογών πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο Μέσο.

 

Επίσης τα αποτελέσματα των εκλογών εμφανίζονται στις σελίδες της ΝΑ Χίου www.chios.gr ενώ για τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Χίου, φέτος για πρώτη χρονιά, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο internet και ο Δήμος Χίου στη διεύθυνση www.cbw.gr

Ας δούμε όμως μερικά βασικά στοιχεία για τις σημερινές εκλογές.


Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7.00 έως τις 19.00. Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα επιδεικνύοντας την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο. Για το σκοπό αυτό τα Γραφεία Ταυτοτήτων των αρμοδίων Αστυνομικών Υπηρεσιών θα λειτουργήσουν σήμερα 08.00 – 15.00


Η ανάδειξη επιτυχόντος συνδυασμού γίνεται εφόσον συγκεντρώσει το 42% και άνω του συνόλου των εγκύρων ψήφων.


Σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, η ψηφοφορία θα διενεργηθεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2006, στα ίδια εκλογικά τμήματα και με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές.


Εκλογικό δικαίωμα έχουν οι δημότες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (οι γεννηθέντες μέχρι και το έτος 1988), είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.


Οι πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ε.Ε., έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές (και όχι στις νομαρχιακές εκλογές), εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας του κράτους.


Δεν ισχύει η ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα στις δημοτικές, κοινοτικές και νομαρχιακές εκλογές, συνεπώς όλοι οι εκλογείς ψηφίζουν μόνο στο δήμο ή την κοινότητα, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, δηλαδή όπου έχουν την οικογενειακή τους μερίδα.Μάθε πού ψηφίζεις


Αν είστε Δημότης Χίου μπορείτε να δείτε εύκολα που ψηφίζετε από την ιστοσελίδα του Δήμου Χίου www.cbw.gr Αν είστε Δημότης αλλου Δήμου τότε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm Αναρτημένοι πίνακες για το που ψηφίζουμε υπάρχουν τόσο στη Δημαρχία όσο και στην Νομαρχία, στα ΚΕΠ, κλπ. Επίσης μπορείτε να καλέσετε το 1564, για όλη την Ελλάδα.


Μάθε πόσους «σταυρώνεις» για Νομαρχία και για Δήμους


Μέχρι και 2 σταυρούς στις ΝΑ με 21μελή και 25μελή συμβούλια και άρα έως δύο σταυρούς για τη ΝΑ Χίου.


Επίσης έως δύο σταυρούς για όλους τους Δήμους του Νομού.


Στους Δήμους που αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του προς έναν μόνο υποψήφιο τοπικό σύμβουλο.


Στον υποψήφιο  νομάρχη ή δήμαρχο δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.


Ψηφοδέλτιο που δεν έχει κανένα σταυρό προτίμησης ή περισσότερους από όσους προβλέπονται, είναι έγκυρο και υπολογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.


Δικαιολογητικά για όσους δεν ψηφίσουν


H άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τόσο στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές όσο και στις εκλογές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωτική. Η αδικαιολόγητη παράλειψη της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος τιμωρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 49 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα και της παρ. 1 του άρθρου 117 της Νομοθεσίας για την Εκλογή Βουλευτών.


Ωστόσο, δεν εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες από τις ανωτέρω διατάξεις ποινικές κυρώσεις για τους κατοίκους εξωτερικού, για όσους –κατά την ημέρα της ψηφοφορίας- θα έχουν υπερβεί το 70 έτος της ηλικίας τους ή θα διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν.


Κατά συνέπεια:


α) οι εκλογείς ηλικίας άνω των 70 ετών αν δεν ψηφίσουν δεν υποχρεούνται να προβούν σε καμία ενέργεια.


β) οι εκλογείς που ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο εγγραφής τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, οφείλουν να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στην αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση.


γ) οι εκλογείς που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά (εισιτήρια κ.λ.π.), από τα οποία να προκύπτει ότι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονταν στο εξωτερικό.


Τη βεβαίωση των Αστυνομικών Αρχών, μαζί με όμοια της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδ/σης ή της αρμόδιας Λιμενικής αρχής και με την οποία θα πιστοποιείται η χιλιομετρική απόσταση του τόπου διαμονής από τον τόπο ψηφοφορίας, οι παραπάνω εκλογείς οφείλουν να υποβάλουν αμέσως μετά τις εκλογές στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών στην οποία υπάγεται ο Δήμος ή η Κοινότητα στον οποίο έπρεπε να μεταβούν για να ψηφίσουν.


Διευκρινίζεται ότι, δεν είναι απαραίτητο να εφοδιαστούν με τη δεύτερη βεβαίωση για την χιλιομετρική απόσταση, όσοι από τους παραπάνω εκλογείς διαμένουν την ημέρα των εκλογών σε τόπο που απέχει εμφανώς και κατά κοινή αντίληψη πάνω από διακόσια (200) χιλιόμετρα από το τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.


Εκτός από τις παραπάνω θα υπάρξουν και εξαιρετικές περιπτώσεις εκλογέων που δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν για επιπλέον άλλους λόγους. Οι εκλογείς αυτοί οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία θα δικαιολογείται η παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.


Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:


α) Δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι αλλά και στρατιωτικοί, για τους οποίους (στρατιωτικούς) στις δημοτικές, κοινοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 27 της Εκλογικής Νομοθεσίας (ψηφοφορία στον τόπο που υπηρετούν βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων) και για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο εγγραφής τους.


β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κ.λ.π., στους οποίους επίσης λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών δεν θα υπάρξει δυνατότητα χορήγησης άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.


γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.


Το Chiosnews.com σας εύχεται ΚΑΛΗ ΨΗΦΟ!