Αρχική Νέα Τοπικά Μεγάλες ανατροπές σε νομαρχίες

Μεγάλες ανατροπές σε νομαρχίες

5

Πώς μοιράστηκαν ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. τις 42 που έκλεισαν από τον α’ γύρο


Στις νομαρχίες η μάχη κρίθηκε από τον πρώτο γύρο σε 42 αυτοδιοικήσεις. Στο ΠΑΣΟΚ από τον πρώτο γύρο κατοχυρώνονται δύο Υπερνομαρχίες, Αθηνών – Πειραιώς και Έβρου – Ροδόπης, καθώς και οι Νομαρχίες Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηλείας, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Πέλλας, Ρεθύμνου και Χίου.


Για τη Ν.Δ. κερδισμένες είναι η Υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης και οι Νομαρχίες Ανατολικής Αττικής, Αργολίδας, Άρτας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Μεσσηνίας, Πιερίας, Τρικάλων, Φθιώτιδος, Φλώρινας, Φωκίδας και Χαλκιδικής.


Στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν οι υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στις Νομαρχίες Αρκαδίας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Μαγνησίας, Σερρών και Χανίων, ενώ στη Νομαρχία Κεφαλονιάς η μάχη αφορά τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και τον αντάρτη της Ν.Δ.


Δεύτερη Κυριακή σε 221 δήμους


Από τους δήμους της χώρας, το αποτέλεσμα κρίθηκε στον πρώτο γύρο σε 736, σε δεύτερη Κυριακή πηγαίνουν 221, ενώ μέχρι νωρίς το πρωί δεν υπήρχαν αποτελέσματα σε 77 δήμους. Από τις πρωτεύουσες νομών εκλέγονται από τον πρώτο γύρο σε 32 δήμους, ενώ σε 19 θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές.


*** Από τον πρώτο γύρο για τη Ν.Δ., εκτός από την Αθήνα, εκλέγονται οι υποψήφιοί της σε Λάρισα, Ιωάννινα, Λαμία, Κατερίνη, Ξάνθη, Δράμα, Χαλκίδα, Χανιά, Τρίκαλα, Σπάρτη, Ναύπλιο, Ζάκυνθο, Γρεβενά και Ηγουμενίτσα. Αντιστοίχως, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τους Δήμους Βέροιας, Βόλου, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Τρίπολης, Έδεσσας, Ερμούπολης, Αργοστολίου, Καρπενησίου και σε συνεργασία με τον ΣΥΝ τους Δήμους Κοζάνης, Πύργου, Κιλκίς, Βαθέος Σάμου και Άμφισσας.


*** Την επόμενη Κυριακή θα αναμετρηθούν οι υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για τους Δήμους Πάτρας, Καβάλας, Καλαμάτας, Ρόδου, Αλεξανδρούπολης, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Άρτας, Χίου, Φλώρινας, Λευκάδας και Κομοτηνής. Στις Σέρρες η μάχη θα δοθεί μεταξύ των ανταρτών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Βλάχου και Πέτρου Αγγελίδη, ενώ στην Κέρκυρα ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. θα αναμετρηθεί με τον αντάρτη του ΠΑΣΟΚ Σωτήρη Μικάλεφ. Ανάλογη εικόνα και στον Δήμο Μεσολογγίου όπου ο επίσημος της Ν.Δ. θα κονταροχτυπηθεί με τον αντάρτη του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Αναγνωστόπουλο. Στην Πρέβεζα ο υποψήφιος ΣΥΝ – ΠΑΣΟΚ θα βρει απέναντί του τον αντάρτη της Ν.Δ. Σπύρο Πήγη, στην Καρδίτσα ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ θα δώσει μάχη με τον υποψήφιο ΚΚΕ – ΔΗΚΚΙ και στη Λιβαδειά η αναμέτρηση γίνεται μεταξύ των υποψηφίων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.


13 πρωτεύουσες νομών άλλαξαν χέρια


Στο πλαίσιο των πρωτευουσών νομών 13 περιοχές άλλαξαν χέρια. Συγκεκριμένα, από τη Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ περνάνε οι Δήμοι Βέροιας, Ρεθύμνου, Τρίπολης και Βόλου, ενώ από το κυβερνών κόμμα κερδίζει τους Δήμους Πύργου, Βαθέος Σάμου, Άμφισσας η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ. Αντιστρόφως, το ΠΑΣΟΚ έχασε προς τη Ν.Δ. τους Δήμους Κατερίνης και Πολυγύρου. Από τη Ν.Δ. έχασαν επίσης οι σημερινοί δήμαρχοι Γρεβενών και Χαλκίδας, που στηρίχθηκαν σε αυτές τις εκλογές από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Τέλος, από τα χέρια του ΣΥΝ έφυγε ο Δήμος Αγίου Νικολάου, περνώντας στο γαλάζιο στρατόπεδο.


Σε 2ο γύρο 22 δήμοι της Αθήνας


Από τους 48 δήμους της Νομαρχίας Αθηνών, ποσοστό 54% κλείνει από τον πρώτο γύρο, ενώ η μάχη θα συνεχιστεί και την επόμενη Κυριακή σε 22 δήμους. Συγκεκριμένα, εκτός από την Αθήνα το αποτέλεσμα κρίθηκε στους Δήμους Αγίας Βαρβάρας Αργυρούπολης, Βριλησσίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης, Εκάλης, Καλλιθέας, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης, Μελισσίων, Μεταμόρφωσης, Μοσχάτου, Νέας Ιωνίας, Νέας Πεντέλης , Παλαιού Φαλήρου, Πεντέλης, Περιστερίου, Πετρούπολης, Πεύκης, Φιλοθέης, Χαλανδρίου, Χολαργού και Ψυχικού. Στον Δήμο Ζωγράφου το αποτέλεσμα ήταν οριακό καθώς με καταμετρημένο το 60,66% των ψήφων εκλεγόταν ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Καζάκος με 42,7%.

Άλλαξαν χέρια


Από τον πρώτο γύρο εκτός από τον Δήμο Πειραιά, άλλοι 5 δήμοι άλλαξαν χέρια. Πρόκειται για τον Δήμο Αργυρούπολης όπου εκλέγεται από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Ευσταθιάδης στη θέση του προερχόμενου από το ΔΗΚΚΙ και υποστηριζόμενου αυτή τη φορά από τη Ν.Δ. Γιάννη Τσαρπαλή, τον Δήμο Μελισσίων όπου επικράτησε ο υποψήφιος Ν.Δ. – ΣΥΝ Μανώλης Γραφάκος έναντι του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου (ο σημερινός δήμαρχος Μητρόπουλος Γιάννης ήταν επίσης με το ΠΑΣΟΚ). Αλλαγή σκυτάλης σημειώθηκε και στον Δήμο Παλλήνης όπου ο νυν δήμαρχος και υποστηριζόμενος από ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Γκοτσόπουλος έχασε από τον υποψήφιο της Ν.Δ. Σπύρο Κωνσταντά, ενώ αντιθέτως στον Δήμο Μάνδρας η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Ιωάννα Κριεκούκη βγήκε πρώτη στη μάχη για δύο, που είχε με τον σημερινό δήμαρχο της Ν.Δ. Γιάννη Λιούλη.


Στους 22 δήμους της Αττικής που θα κριθούν στον δεύτερο γύρο υπάρχουν και ορισμένες ιδιαίτερες μάχες. Στον Δήμο Αγίου Δημητρίου ο αντάρτης της Ν.Δ. Νίκος Λαζαρόπουλος επικράτησε του επίσημου υποψηφίου του κόμματος και θα αντιπαρατεθεί με τον σημερινό δήμαρχο και υποψήφιο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ Παντελή Ειρηνάκη. Οι δύο υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν κατόρθωσαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο στον Δήμο Νέας Ερυθραίας κι έτσι η αναμέτρηση θα γίνει μεταξύ των ανεξάρτητων προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, της κ. Βασιλικής Ταμβάκη και του κ. Δημήτρη Μπουρίκα.


Πηγή: Τα Νέα, 16/10