Αρχική Απόψεις Aρθρα Πώς ψήφισαν οι Χιώτες; Ανατρέπεται ή όχι η διαφορά ψήφων Βρουλή –...

Πώς ψήφισαν οι Χιώτες; Ανατρέπεται ή όχι η διαφορά ψήφων Βρουλή – Μεννή;

36

Ο Δήμος Χίου είναι χωρισμένος σε 3 εκλογικά Διαμερίσματα. Κάθε ένα από τα Εκλογικά Διαμερίσματα αυτά ψήφισε με διαφορετικό τρόπο.
Το πιο ανησυχητικό συμπέρασμα για τον κ. Μεννή είναι ότι και στα 3 Διαμερίσματα έδειξε σταθερότητα γύρω στο 32%. Ενώ, για παράδειγμα ο κ. Βρουλής στο 1ο έχει σχεδόν 41% (το καλύτερο του) και στο 3ο έχει λιγότερο από 34% (το χειρότερο του).


Κατ’ αντιστοιχία ο κ. Χαλλιορής στο 1ο ΕΔ έχει 21,77% ενώ στο 3ο 26,27%.  Βλέπουμε δηλαδή ότι  υπάρχει εξάρτηση των ποσοστών μεταξύ των Βρουλή – Χαλλιορή.
Αυτό σημαίνει ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν έμμεσα ότι πολύ πιθανόν ο Χαλλιορής άντλησε κυρίως τις ψήφους του από τη δεξαμενή του Βρουλή.  Αντιθέτως ο Μεννής δείχνει να ζορίζεται να υπερβεί το ποσοστό του 32%, δηλαδή να διεισδύσει στα ποσοστά των άλλων συνδυασμών αντλώντας ψήφους.


Η διαφορά στην εκκίνηση της Δεύτερης Κυριακής είναι – πέραν των ποσοστών – 770 ψήφοι. Για να καλυφθεί πρέπει να υπάρξει συγκυρία πολλών παραγόντων.


Πρώτον, αυτές οι ψήφοι πρέπει να έρθουν κυρίως από την πλευρά Χαλλιορή, του οποίου η βάση όμως φαίνεται να γέρνει προς τα δεξιά. Είχε τα καλύτερα αποτελέσματα του στα τμήματα των περιοχών της Ευαγγελίστριας και της Μητρόπολης.  Των θεωρούμενων ως αστικών περιοχών της πόλης που παραδοσιακά ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία.
Από την άλλη η (σε πολλά εισαγωγικά) «ομάδα Καλουτά», που έχει πολιτικούς λόγους να μην συμπαθεί τον Βρουλή, δεν είναι βέβαιο ότι θα προτιμήσει τον Μεννή, αν και μία ενδεχόμενη μετακίνησή της προς τον Μεννή θα έδινε «αέρα» στον νυν Δήμαρχο.
Ο Μεννής έριξε αμέσως το βάρος του να προσεταιριστεί ψήφους του Χαλλιορή στέλνοντάς του «θερμά συγχαρητήρια» για να τον «καλοπιάσει». Αλλά σε όλη την προεκλογική εκστρατεία λειτούργησε κυρίως εναντίον του Χαλλιορή με αποκορύφωμα τις 3 τελευταίες μέρες όταν τον κατηγόρησε ότι χρηματοδοτείται από επιχειρηματίες. Η μομφή αυτή εναντίον του Χαλλιορή έγινε στο σωστό timing για να τον πιέσει, καθώς δεν του άφηνε πολύ χρόνο για να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Αλλά επειδή ακριβώς έθιξε την ουσία του μηνύματος που εξέπεμπε ο Χαλλιορής όλες αυτές τις μέρες, και τον κατηγόρησε σε ηθικό επίπεδο, αυτή η πληγή δεν κλείνει εύκολα μέσα σε μια εβδομάδα.


Δεύτερον, η κόντρα Τσουρή – Κοτσακά λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια υπέρ του να μαζεύει ψήφους συνολικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο χαρακτηρισμός της Χίου ως «πράσινου νησιού» οφείλεται εν πολλοίς και σε αυτή την κόντρα. Αν κάποιος δει τα αποτελέσματα παλαιότερων της κόντρας αυτής, εκλογών θα δει ότι η Χίος ήταν πάντα νησί – δείκτης της συνολικής τάσης. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και με τις Ευρωεκλογές όπου η ΝΔ ήταν πάνω από το ΠΑΣΟΚ, όπως και πανελλαδικά. Άρα δεν είναι βέβαιο ότι ο Μεννής ψαρεύει ψήφους σε μεγαλύτερη δεξαμενή απ’ τον Βρουλή. Αν και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος πάει πάντα σε υποψήφιο της κεντροαριστεράς, πλην της τετραετίας Παντελάρα.


Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ο Βρουλής ξεκινά από καλύτερη θέση και δύσκολα χάνει την Δημαρχία. Εκτός αν ο μηχανισμός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. λειτουργήσει πολύ καλύτερα απ’ αυτόν τις ΝΔ (πράγμα δύσκολο αλλά όχι και εντελώς απίθανο) τόσο στο επίπεδο του  «πόρτα – πόρτα»  όσο και σε αυτό της μετακίνησης ετεροδημοτών.
Και, τελικά, επιτύχει τη μέγιστη συσπείρωσή του ενώ ο χώρος της ΝΔ δείξει χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης λόγω της κόντρας με την ομάδα που υποστήριζε τον Καλουτά όταν ζούσε. Πλην όμως η ομάδα αυτή – χωρίς ουσιαστικά αρχηγό, και άρα εκφραστή της πολιτικής της θέσης – δύσκολα θα επιλέξει να κοντράρει τον Βρουλή στα μαρμαρένια αλώνια της Β’ Κυριακής τώρα που το τρόπαιο των εκλογών είναι απόλυτα σαφές, και είναι η καρέκλα του Δημάρχου.